Aluehallintovirasto

Maahantulijoiden pakolliset terveystarkastukset jatkuvat Itä-Suomen rajanylityspaikoilla toukokuun ajan

Jaa

Jokainen maahantulija on edelleen ohjattava terveystarkastukseen Itä-Suomen alueen rajanylityspaikoilla. Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa myös päätöstä maahantulijoiden pakollisesta terveystarkastuksesta alueensa rajanylityspaikoilla. Määräykset ovat voimassa 1.5. - 31.5.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tartuntatautilain 15. pykälän nojalla maaliskuussa antamansa määräyksen voimassaoloa. Päätöksen mukaan alueen kuntien pitää järjestää kaikille alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastus koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Aluehallintoviraston määräys on voimassa ajalla 1.5.2021 - 31.5.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa myös maaliskuussa tartuntatautilain 16. pykälän nojalla tekemäänsä päätöstä maahantulijoiden pakollisesta terveystarkastuksesta alueensa rajanylityspaikoilla. Määräys on voimassa 1.5.2021 - 31.5.2021.

Päätöksen myötä jokaisen rajanylityspaikan kautta riskimaasta maahan tulevan matkustajaliikenteen henkilön täytyy edelleen osallistua välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti.

Matkustajaa ei tarvitse ohjata testiin, jos hänellä on esittää THL:n ohjeiden mukainen luotettava negatiivinen tulos, jonka terveystarkastusta suorittava terveydenhuollon henkilöstö hyväksyy enintään 72 tuntia ennen maahantuloa otetusta koronavirustestistä tai luotettava todistus sairastetusta covid-19-infektiosta, josta on aikaa alle puoli vuotta.

Päätös koskee kaikkia Itä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikkoja eli Kuopion lentoasemaa Siilinjärvellä, Joensuun lentoasemaa, Niiralan rajanylityspaikkaa Tohmajärvellä sekä Inarin tilapäistä rajanylityspaikkaa Lieksassa.

Määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä huoltovarmuuden ja tuonnin sujuvuuden varmistamiseksi. Määräys ei myöskään koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia.

"Nyt annettavalla tartuntatautilain 16. pykälän mukaisella määräyksellä ehkäistään covid-19-riskimaista Suomeen saapuvien mukanaan tuomaa epidemiatilanteen pahenemisen uhkaa, kun kausityöntekijöiden maahantulo lisääntyy ja jatkossa myös matkustajaliikenne mahdollisesti kasvaa.", kertoo ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Tartuntatautilain 15 §:n mukainen päätös terveystarkastuksen järjestämisestä (pdf)

Tartuntatautilain 16 §:n mukainen päätös pakollisesta terveystarkastuksesta (pdf)

Lisää tietoa

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirje 28.1.2021: Rajoitustoimenpiteet virusmuunnoksen ja epidemian leviämisen estämiseksi (stm.fi)

Sosiaali- ja terveysministeriön 30.3.2021 aluehallintovirastoille ja kunnille lähettämä ohjauskirje (stm.fi)

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) suositus 29.3.2021 rajalla tehtäviin testauksiin uusien helposti tarttuvien SARS_CoV_2_muunnosten leviämisen estämiseksi (thl.fi)

Matkustaminen ja koronaviruspandemia (thl.fi)

Rajavartiolaitoksen ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana (raja.fi)

Aluehallintoviraston koronaneuvonta (ma–pe klo 8–11.30 ja 12.30–16): p. 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Median yhteydenotot

ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen, p. 0295 016 863
ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Työsuojeluviranomaiset torjuvat räjäytys- ja louhintatöiden suuronnettomuuksia7.5.2021 13:44:36 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on alkanut kolmevuotinen valvontahanke, jonka tarkoituksena on parantaa räjäytys- ja louhintatyön turvallisuutta sekä estää suuronnettomuuksia. ”Tavoitteenamme on vähentää työtapaturmien määrää pitkällä aikavälillä. Ja erityisesti sitä, että sattuneet työtapaturmat eivät jatkossa olisi vakavia”, kertoo tarkastaja Arto Liukkonen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Regionförvaltningsverket förlänger nuvarande restriktioner i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt men förbereder sig för att fatta nya beslut om det behövs7.5.2021 13:34:10 EEST | Tiedote

Epidemin är alltjämt i samhällsspridningsfasen i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts områden. Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som förlänger begränsningen av deltagarantalet vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till högst sex personer i de här regionerna 17–31.5.2021. I Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt är epidemin i accelerationsfasen och där bibehålls sammankomstbegränsningen på tio personer. I de här regionerna förlänger regionförvaltningsverket dessutom beslutet som ålägger aktörerna att säkerställa möjligheten till säkert avstånd i kundutrymmen.

Aluehallintovirasto jatkaa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla nykyisiä koronarajoituksia mutta varautuu tekemään tarvittaessa uusia päätöksiä7.5.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

Epidemia on edelleen leviämisvaiheessa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt jatkopäätöksen, jolla yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan näillä alueilla enintään kuuteen henkilöön ajalla 17.-31.5.2021. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella epidemia on kiihtymisvaiheessa, ja siellä kokoontumisrajoitus säilyy enintään kymmenessä hengessä. Lisäksi aluehallintovirasto jatkaa näillä alueilla määräystä, jonka mukaan toimijoiden täytyy varmistaa asiakastiloissa turvavälien mahdollisuus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme