Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Maahantuotujen mausteiden laatua tutkittu Helsingissä

Jaa

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti vuonna 2019 mausteiden mikrobiologista laatua ja kiellettyjen väriaineiden esiintymistä mausteissa. Näytteet otettiin helsinkiläisistä ravintoloista, tukuista ja vähittäismyymälästä. Näytteenotto kohdennettiin pieniin maahantuojiin ja alkuperältään EU:n ulkopuolisista maista tuotuihin mauste-eriin. Yhteensä tutkittiin 23 näytettä, joista kymmenen otettiin ravintolasta ja 13 tukku- tai vähittäismyymälästä. Yhdessä näytteessä todettiin kiellettyjä väriaineita ja kaksi näytettä todettiin huonoiksi salmonellan vuoksi.

Mausteita. Kuva: Helena Rintala.
Mausteita. Kuva: Helena Rintala.

Väriaineiden käyttö mausteissa kielletty

Näytteistä tutkittiin elintarvikkeen hygieenistä laatua kuvaavien ja tautia aiheuttavien bakteerien esiintyvyyttä. Lisäksi tutkittiin, sisältävätkö mausteet EU-alueella kiellettyjä terveydelle haitallisia Sudan-väriaineita. Sudan-väriaineita on käytetty mausteita koskevissa elintarvikeväärennöksissä esimerkiksi peittämään tuotteen heikkoa laatua. Aiemmissa tutkimuksissa kiellettyjä väriaineita on löytynyt muun muassa kurkumasta ja chilistä.

Näytteeksi otetussa Hmeli suneli -mausteseoksessa todettiin kiellettyjä punaisia väriaineita (Sudan I ja toluidiinipunainen). Mausteseos otettiin näytteeksi ravintolasta, joka oli tuonut itse maahan pienen erän mausteita. Mausteseos sisälsi muun muassa chiliä, joka mahdollisesti oli värjättyä.

Salmonella johti takaisinvetoon

Yhdestä chilierästä otettiin kaksi näytettä, joista molemmissa todettiin salmonella. Salmonellan löytyminen johti koko Euroopan laajuisesti chilierän takaisinvetoon. Salmonellan saastuttama mauste voi aiheuttaa laajoja ruokamyrkytysepidemioita, mikäli elintarvikkeen kuumennus on riittämätöntä. Siksi saastunut mauste oli tärkeää saada pois myynnistä.

Mausteilla pitkä säilytysaika

Selvityksen perusteella sekä mausteiden hygieenisessä laadussa että kemiallisessa laadussa on parannettavaa. Koska mausteet ovat käytössä riittoisia, huonolaatuinen mauste voi päätyä usean kuluttajan lautaselle ja aiheuttaa haittaa monille. Elintarvikevalvontaa on jatkossakin syytä kohdentaa mausteisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maarit Lähdesmäki
elintarviketarkastaja
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
Elintarviketurvallisuusyksikkö
puh. 09 310 32099, 040 6856190
maarit.lahdesmaki@hel.fi

Helena Rintala
elintarviketarkastaja
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
Elintarviketurvallisuusyksikkö
Puh. 09 310 20836, 040 6637480
helena.rintala@hel.fi

Kuvat

Mausteita. Kuva: Helena Rintala.
Mausteita. Kuva: Helena Rintala.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Elva trafiksäkerhetskameror av en ny modell har installerats och tas i bruk i Helsingfors den 1 februari27.1.2021 13:41:47 EETTiedote

Helsingfors stad har satt upp elva stolpar för en ny typ av trafiksäkerhetskameror som baserar sig på en radarfunktion på olika håll i staden, och polisen har satt upp kameror på stolparna. Trafiksäkerhetskamerorna tas i bruk den 1 februari, då polisen börjar använda dem för att övervaka hur bilisterna följer bland annat hastighetsbegränsningar och trafikljus. I framtiden kommer 70 trafiksäkerhetskameror av denna nya modell att finnas i stadsbilden.

11 uudenlaista liikenneturvallisuuskameraa asennettu ja otetaan käyttöön Helsingissä 1. helmikuuta27.1.2021 13:40:57 EETTiedote

Helsingin kaupunki on asentanut 11 uudenmallista tutkatoimintoon perustuvaa liikenneturvallisuuskameran tolppaa ympäri kaupunkia, joihin poliisi on asentanut kamerat. Liikenneturvallisuuskamerat otetaan käyttöön 1.2., jolloin poliisi alkaa valvoa kameroilla mm. nopeusrajoitusten ja liikennevalojen noudattamista. Tulevaisuudessa näitä uudenmallisia liikenneturvallisuuskameroita tulee kaupunkikuvaan peräti 70 kappaletta.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 26.1.202126.1.2021 18:50:34 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 26.1.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Millainen on huomisen Länsi-Helsinki? Asukastilaisuus verkossa keskiviikkona 27. tammikuuta kello 17.30−20.0022.1.2021 13:13:11 EETTiedote

Uutta Länsi-Helsinkiä -illassa kaupunkiympäristön toimialan asiantuntijat esittelevät Länsi-Helsingin ajankohtaisia hankkeita ja suunnitelmia. Verkkotilaisuudessa käydään läpi muun muassa alueen kaavoitusta, liikennettä, rakentamista sekä alueen koulujen ja päiväkotien tilannetta. Länsi-Helsinki tiivistyy merkittävästi 2020-luvulla ja alueelle nousee useita uusia asuinalueita, jotka täydentävät nykyisiä kaupunginosia. Illan aiheita ovat muun muassa Läntinen bulevardikaupunki, Kuninkaantammen aluerakentaminen ja Malminkartanon suunnitteluperiaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme