Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Maailmalla laajasti käytetyn FINGER-toimintamallin tuottanut muistisairauksien ehkäisytutkimus jatkuu

Jaa
THL:n koordinoima muistisairauksien ehkäisytutkimus FINGER jatkuu tänä ja ensi vuonna seurantatutkimuksella. Tutkimuksia tehdään Oulussa, Kuopiossa, Seinäjoella, Turussa ja Helsingissä.
Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Finnish Intervention Study to Prevent Cognitive Decline and Disability-tutkimuksen eli FINGER-tutkimuksen aikaisemmat tulokset ovat osoittaneet, että kehitetty elintapaohjelma parantaa merkittävästi ikääntyneiden useita muisti- ja ajattelutoimintoja. Elintapaohjelma sisältää ruokavalioneuvontaa, liikuntaharjoittelua, muistiharjoittelua sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden tehostettua seurantaa.

Seurannalla selvitetään, mitä pitkäaikaisia vaikutuksia tutkimuksessa käytetty elintapaohjelma tuo ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn. Kutsun saavat ne, jotka ovat olleet mukana myös aikaisemmassa tutkimuksessa. Tutkittavat ovat 70–90-vuotiaita. Seurannan tietoja päästään analysoimaan ensi vuoden aikana.

”Aiemmassa tutkimuksessa kävi ilmi, että elintapaohjelmaa noudattaneiden terveyteen liittyvä elämänlaatu kehittyi suotuisammin, toimintakyky säilyi parempana ja uusia kroonisia sairauksia kehittyi vähemmän kuin niillä, jotka saivat tavanomaista terveysneuvontaa”, kertoo tutkimuspäällikkö Tiia Ngandu.

Toimintamalli käytössä yli 40 maassa

FINGER osoitti ensimmäisenä tutkimuksena maailmassa, että noudattamalla monipuolista elintapaohjelmaa voidaan parantaa ikääntyneiden kognitiivisia toimintoja ja ehkäistä muistitoimintojen heikentymistä. Tutkimuksen tulosten pohjalta on kehitetty toimintamalli, jonka avulla lääkärit, hoitajat ja muut toimijat voivat tukea ikääntyneiden muistitoimintojen ja toimintakyvyn säilymistä.

”FINGER-tutkimus on toiminut mallina muistisairauksien ehkäisyssä eri puolilla maailmaa. Tällä hetkellä yli 40 maata tutkii ja soveltaa FINGER-mallin mukaista elintapaohjelmaa”, kertoo professori Miia Kivipelto.

Vuosina 2009-2014 FINGER-tutkimukseen osallistuneet noudattivat kahden vuoden ajan monipuolista elintapaohjelmaa, jonka tehoa verrattiin tavanomaiseen terveysneuvontaan. Lisäksi tutkittavat osallistuivat seurantakäynteihin noin viiden ja seitsemän vuoden jälkeen.

Tutkimusta toteuttavat yhteistyössä THL, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto ja Karolinska Institutet Ruotsissa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiia Ngandu
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 7716
etunimi.sukunimi@thl.fi


Miia Kivipelto
professori, päätutkija
Karolinska Institutet ja Itä-Suomen yliopisto, THL
puh. +46 73 9940922
etunimi.sukunimi@ki.se

Kuvat

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa erittäin hyvä – vuonna 2021 syntyneissä rokottamattomien osuus hieman aiempia ikäluokkia suurempi27.3.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa vuodesta toiseen korkea. Vuonna 2021 syntyneistä lapsista lähes 98 prosentille on aloitettu kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaava viitosrokotussarja. Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen on vuonna 2021 syntyneistä lapsista saanut lähes 95 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisesta rokotusrekisteristä. Rokotuskattavuuksissa on eroja hyvinvointialueiden välillä. Matalampien kattavuuksien alueilla on kuitenkin tehty pitkäjänteistä työtä rokotusmyönteisyyden lisäämiseksi, ja erot rokotuskattavuuksissa hyvinvointialueiden välillä ovatkin usean rokotteen osalta kaventumassa. Rokottamattomuus on harvinaista, mutta kasvanut hieman Rokottamattomuus on Suomessa edelleen harvinaista. Vuonna 2021 syntyneistä lapsista täysin rokottamattomia on 1,7 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin aiemmissa ikäluokissa. Vuonna 2020 syntyneistä kolmeen ikävuoteen asti rokottamattomia o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye