Alvar Aalto -säätiö

Maailman laajin yksityinen Aalto-kokoelma avautuu virtuaalinäyttelynä

Jaa

Alvar Aalto -museon kevään 2021 suuri yleisösuosikki Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä -näyttely on avautunut virtuaalisena. Näyttely tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa yksityisen keräilijän, Pertti Männistön, ainutlaatuiseen Aalto-kokoelmaan, johon kuuluu yli tuhat esinettä. Laajassa kokoelmassa on huonekalujen, valaisinten ja lasiesineiden lisäksi Aino ja Alvar Aallon suunnittelemia sisustusdetaljeja. Kyseessä on Alvar Aalto -säätiön ensimmäinen, laajamittainen virtuaalinäyttely.

Muotoja moneksi -näyttelyn interiööri. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Muotoja moneksi -näyttelyn interiööri. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

”Virtuaalisesti vierailtava näyttely tutustuttaa Aaltojen elämäntyöhön ja suomalaiseen kulttuuriperintöön. Näyttely vie eteenpäin viestiä Aaltojen laadukkaan muotoilun ajattomuudesta. Samalla se tekee helposti saavutettavan ”museovierailun” mahdolliseksi erilaisille yleisöille ajan haasteellisessa matkustustilanteessa”, iloitsee Alvar Aalto -museon intendentti Mari Murtoniemi.

Maksullisessa virtuaalinäyttelyssä voi tutkia eri teemojen ympärille rakennettuja kokonaisuuksia tai yksittäisiä esineitä omatoimisesti. Virtuaaliversiossa alkuperäistä näyttelykokonaisuutta on täydennetty arkistomateriaaleilla, kuten valokuvilla ja kalustepiirustuksilla, jotka havainnollistavat Aino ja Alvar Aallon suunnittelemien kalusteiden suunnittelun ja käytön historiaa. Lyhyet videoklipit avaavat keräilijän kokemuksia kokoelmansa kartuttamisesta. Ne tutustuttavat mm. Paimion parantolaan ja Kansaneläkelaitokselle suunniteltujen kalusteiden monivaiheiseen ja loppukäyttäjän huomioivaan suunnitteluun. Esillä on muotoiluharvinaisuuksia, kuten Mehiläispesä- ja Käsikranaatti-valaisinten valaisinten eri variaatioita sekä Aaltojen suunnittelemia lasiesineitä.


Kokonaiskuva Aino ja Alvar Aallon muotoilusta täydentyy

Näyttelyyn kootut esineet kertovat Aaltojen varhaisesta teollisesta muotoilusta, ajalta ennen varsinaista sarjatuotantoa ja huonekaluvalmistuksen koneellistumista. Huonekalumallien eri variaatiot valaisevat esineiden kehityskaarta, jossa jokainen palanen täydentää kokonaiskuvaa Aino ja Alvar Aallon muotoilusta. Näyttelyssä voi vierailla mm. pula-ajan olohuoneessa ja 1960-luvun Artek-kodissa, joiden kalusteita ja valaisimia leimaa ajan henki. Suomalaisen yhteiskunnan vaurastuminen sotien jälkeisinä vuosikymmeninä toi uudenlaisia sävyjä myös Aalto-kalusteiden materiaaleihin ja verhoilukankaisiin.

Pertti Männistön Aalto -kokoelman esineitä on nähty lukuisissa näyttelyissä kotimaassa sekä ulkomailla. Alvar Aalto -museossa keväällä 2021 esillä ollut näyttely oli ensimmäinen suomalaiselle suurelle yleisölle koottu näyttely. ”Alvar Aalto -museon ja keräilijä Pertti Männistön yhteistyön tuloksena syntynyt näyttely edistää yksityisen keräilijän ja julkisen museon yhteistä tavoitetta - tallentaa ja tehdä tunnetuksi Alvar ja Aino Aallon merkittävää muotoiluperintöä”, kiteyttää intendentti Murtoniemi.

Näyttely tarjoaa myös mahdollisuuden vierailla nyt peruskorjauksen vuoksi suljettuna olevan Alvar Aalto -museon veistoksellisessa näyttelytilassa. Uudistettu Alvar Aalto -museo näyttelyineen avataan yleisölle kesällä 2023. Virtuaalilipun (6 €) voi ostaa suoraan näyttelyn verkkosivulta ja yhden lipun hinnalla näyttelyssä voi vierailla kaksi kertaa. Virtuaalinäyttelyn englanninkielinen versio julkaistaan loppuvuoden aikana.

Vuoden 2023 loppuun saakka avoinna olevan suomenkielisen virtuaalinäyttelyn teknisestä toteutuksesta vastaa Kupoli.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Näyttelyn sisältö:
Intendentti Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi

Virtuaalivierailu:
Antti Nyman, Kupoli
puh. 040 594 4004
info@anttinyman.com

Mediatiedustelut:
Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Kuvat

Muotoja moneksi -näyttelyn interiööri. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Muotoja moneksi -näyttelyn interiööri. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Lataa
Muotoja moneksi -näyttely. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Muotoja moneksi -näyttely. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Arkkitehti Elissa Aallon 100-vuotisjuhlavuoden kesässä opastettuja teemakierroksia ja uusi tuotesarja22.6.2022 13:30:00 EEST | Tiedote

Alvar Aallon toisen arkkitehtipuolison, Elissa Aallon syntymän 100-vuotisjuhlavuoden vietto jatkuu Alvar Aalto -säätiössä kesällä 2022. Säätiön museokohteissa Helsingissä ja Jyväskylässä voi kesän aikana osallistua Elissa Aallosta kertoville opastetuille teemakierroksille. Juhlavuoden kunniaksi tulee myyntiin myös Elissa Aalto 100 -tuotesarja, joka on kuvitettu arkkitehdin elämään liittyvillä valokuvilla ja luonnoksilla.

Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimon elämäntyö esillä Säynätsalon kunnantalon kesänäyttelyssä19.5.2022 12:14:49 EEST | Tiedote

Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo (1908–1963) työskenteli lähes koko työuransa Artekin palveluksessa, ensin Aino Aallon läheisenä työparina ja tämän menehdyttyä pääsuunnittelijana ja taiteellisena johtajana. Hän oli äärimmäisen taitava, mutta vaatimattoman anonyymisti toimiva suunnittelija, jonka elämäntyön täsmällinen kartoittaminen odottaa vielä tekijäänsä. Säynätsalon kunnantalon galleriaan koostettu näyttely "Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo – kiintopisteenä Artek" avaa suunnittelijan työskentelyä Artekissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme