Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Maailman toimivin kaupunki -sivuston ideoiden parhaimmisto julki

Jaa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori lanseerasi vuosi sitten ajatuksen helsinkiläisille suunnatusta ideointialustasta.

Kuva: Jussi Hellsten © Helsinki Marketing
Kuva: Jussi Hellsten © Helsinki Marketing

Alkuvuodesta avoinna olleelle ideointialustalle saatiin yli 400 ehdotusta. Kaupungin asiantuntijoiden työryhmä kävi ehdotukset läpi ja teki esikarsinnan.

- Kokeilu oli mielekäs ja ideoita tuli kattavasti. Etsimme palvelussa erityisesti näppäriä arjen parannuksia, ja niitä esitettiin useita. Meillä on hyvät palautekanavat erilaisten epäkohtien ilmoittamiseen, mutta uuden ideointiakin kannattaa selvästi kannustaa, sanoo Vapaavuori.

Kesäkuussa tuli kaksi vuotta siitä, kun Jan Vapaavuori aloitti Helsingin pormestarina.

- Helsinki on hyvällä tavalla aktiivinen kaupunki, jonka asukkaat ovat mielellään ideoimassa uusia tapahtumia ja osallistumassa kaupungin kehittämiseen. Tämä on iso voimavara. Helsingistä tulee viihtyisämpi ja maailman toimivin vain yhdessä kaupunkilaisten kanssa, jatkaa Vapaavuori.

Palveluhenkisempi ja liikkuvampi Helsinki monen toiveissa

Monissa ideoissa toivottiin erityisesti palveluhenkisempää Helsinkiä. Palveluihin on jäänyt vuosien saatossa kummallisuuksia, jotka syövät turhaan sekä asiakkaiden että kaupungin työntekijöiden aikaa.

"Laakson sairaalan palvelusetelitilauksen voisi sähköistää. Lähetteen saapumisesta lähetetään asiakkaalle postissa kirje. Jos asiakas haluaa palvelusetelin, hänen tulee soittaa kirjeessä olevaan numeroon tiistaina tai torstaina klo 9-11 tai 12-14 ja pyytää sähköisen palvelusetelin luomista. Sähköinen palveluseteli asiointinumeroineen lähetetään asiakkaalle postin paperikirjeenä, jotta asiakas voi ilmoittaa asiointinumeron palveluntarjoajalle varatakseen ajan. Koko prosessin voisi hoitaa sähköisesti minuutissa." 

Muitakin ajatuksia palveluiden sähköistämisestä ja digiaikaan siirtymisestä esitettiin runsaasti. Kaupungin uusi digitalisaatio-ohjelma johtoryhmineen ratkoo näitä haasteita.

Suosittuja ideoita olivat myös viihtyisämpään ja liikkuvampaan kaupunkitilaan tähtäävät ehdotukset. Toreille haluttiin elämää, lisää roskiksia koko kaupunkiin sekä korkeampia puistonpenkkejä. Myös opasteet ja korkeiden katukiveysten poisto sekä erityisesti jalankulkureittien talvikunnossapito saivat paljon kannatusta.

Arviointiprosessin alkuvaiheessa ideoista karsittiin pois ne, jotka eivät kuuluneet kaupungin toimivaltaan, olivat liian laajakantoisia tai olemassa olevien päätösten tai kaupunkistrategian vastaisia.

Tarkempaan jatkoselvittelyyn valittiin yhteensä 41 ideaa, joista osa koski samaa aihepiiriä. Toteuttamiskelpoiset ideat tulevat näkemään päivänvalon kaupungin eri palveluissa. Lista jatkoon valituista ideoista on täällä.

Pressmeddelande på svenska som bilaga.
Press release in English as an attachment.

 
Lue lisää:

Jatkoon valitut ideat

Maailman toimivin kaupunki video 

Maailman toimivin kaupunki -sivusto

Maailman toimivin kaupunki – Helsingin kaupunkistrategia 2017–2021

Tiedotteen lähetti

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Laine
Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren erityisavustaja
puh. 040 5044406
hanna.e.laine@hel.fi

Kuvat

Kuva: Jussi Hellsten © Helsinki Marketing
Kuva: Jussi Hellsten © Helsinki Marketing
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki etsii tuhansia kesätyöntekijöitä – uusia tehtäviä liittyen Helsinki Biennaaliin ja kaupungin toimivuuden arviointiin21.1.2020 13:07:54 EETTiedote

Suomen suurimman työnantajan Helsingin kaupungin kesätyöhaku on käynnissä. Uusia paikkoja julkaistaan pitkin kevättä. Siisti kesä! -hankkeen 16–20-vuotiaille suunnattu haku ja 16–17-vuotiaiden kesätyöhaku alkaa 24. helmikuuta ja päättyy 9. maaliskuuta klo 16. Kesäväkeä etsitään myös kaupungin omistamiin yhtiöihin ja lisäksi ensimmäistä kertaa Helsinki Biennaaliin sekä kaupungin toiminnan laaduntarkkailuun liittyen. Kesätyöntekijöitä ja -sijaisia palkataan kaupungin toimialoille ja liikelaitoksiin yhteensä noin 4 000.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Länsi-Pakilan koulujen ja päiväkotien hankesuunnitelman15.1.2020 21:07:04 EETTiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan Pakilanpuiston allianssin hankesuunnitelman. Suunnitelma koskee Pakilan ala- ja yläasteen tilojen laajaa perusparannusta, nuorisotiloja sekä nykyisille päiväkodeille Havukka ja Pakila rakennettavaa uudisrakennusta. Rakennukset suunnitellaan mahdollisimman laajaan asukaskäyttöön soveltuviksi. Lisäksi kaupunginvaltuuston kokouksessa pidettiin kyselytunti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme