Maailmanpankin tutkimus: Suomi logistiikan huippumaa - Tulli kärkijoukoissa
Tulli sijoittui tutkimuksessa jaetulle neljännelle sijalle, kun selvitettiin 139 maan tullitoiminnan ja tulliselvityksen tehokkuutta. Sijoituksessa on selkeää parannusta vuoden 2018 tutkimukseen, jolloin olimme sijalla 8. 139 maan logistiikan kokonaissuorituskykyindeksissä Suomi on toinen, kun vuonna 2018 sijoitus oli 10. Logistiikan suorituskyvyn mittaaminen ja sitä määräävien tekijöiden ymmärtäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon maailmanlaajuiset suuret muutokset ja häiriöt markkinoilla vuodesta 2018.
– Tämä maailmanlaajuinen tutkimus nostaa esiin Suomen hyvän kilpailukyvyn tällä sektorilla. Suomi on saari, mutta edellytykset pärjätä kansainvälisessä kaupassa ovat puitteiden puolesta todistetusti hyvät. Menestyksen taustalla on mm. tasokas infrastruktuuri, toimijoiden korkeatasoinen osaaminen, kyky pysyä aikatauluissa ja tehdä sitoutunutta yhteistyötä viranomaisten kesken ja kaikkien asiakkaiden suuntaan, toteaa Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen
– Tulli panostaa vahvasti asiakasyhteistyöhön, mahdollisimman helppokäyttöisiin digitaalisiin palveluihin ja häiriöttömään valvontaan sekä tavoitettavuuteen ja neuvontaan. Edellisen Maailmanpankin tutkimuksen jälkeen on tapahtunut paljon, kuten brexit, arvonlisäveron alarajan poisto, koronapandemia ja Ukrainan sota. Mullistavista muutoksista huolimatta olemme pystyneet parantamaan sijoitustamme, Mäkinen jatkaa.
Toimitusketjun luotettavuus on ratkaisevan tärkeää maailmankaupassa, jossa tullien nykyaikaistamisella, uusilla teknologioilla ja yhteiskuntaa hyödyttävillä päätöksillä on merkittävä rooli. Toimiva, nopea ja luotettava logistiikka palvelee Suomen talouskasvua ja työllisyyttä.
Koronapandemia aiheutti tunnetusti laajoja häiriöitä laiva- ja lentorahtiliikenteeseen. Lisäksi monissa maissa sovellettiin tiukkoja koronarajoituksia. Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen seurauksena energian ja elintarvikkeiden hinnat nousivat, koska vienti Valko-Venäjältä, Venäjältä ja Ukrainasta katkesi. Venäjän ja Valko-Venäjän kauppa- ja kuljetusyhteydet Eurooppaan katkesivat suurelta osin, mukaan lukien lennot Venäjän ilmatilan yli ja konttijunaliikenne Euroopan ja Aasian välillä Venäjän kautta.
Tutkimuksessa selvitettiin 139 maan logistista suorituskykyä kuudelta osa-alueelta: 1) tullitoiminnan ja tulliselvityksen tehokkuutta, 2) kauppaan ja liikenteeseen liittyvän infrastruktuurin laatua, 3) kansainvälisten kuljetusten kustannustehokkuutta, 4) logistiikkapalvelujen osaamista ja laatua, 5) lähetysten seurattavuutta ja jäljitettävyyttä sekä 6) lähetysaikatauluissa pysymistä.
Tutkimukseen vastasi 652 logistiikan ammattilaista 115 maasta. 2023 Logistics Performance Index (LPI) -tutkimus toteutettiin 6.9.–5.11.2022.
Kuusi parhaiten suoriutunutta maata tulliselvityksen ja tullitoiminnan tehokkuuden osalta 2023:
Pisteet (1-5)
- 4,2 Singapore
- 4,1 Tanska
- 4,1 Sveitsi
- 4,0 Suomi
- 4,0 Kanada
- 4,0 Ruotsi
Julkaisu: The Logistics Performance Index and Its Indicators (pdf)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Koukku, tulliylitarkastaja
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Ukrainan raja- ja tulliviranomaiset autontarkastuskoulutuksessa Vaalimaalla5.6.2023 12:52:11 EEST | Tiedote
Tulli on kouluttanut Ukrainan raja- ja tulliviranomaisia autontarkastukseen Vaalimaalla viime viikolla. EU-rahoitetun koulutuksen tarkoituksena oli jakaa tullitarkastuksissa tarvittavaa autontarkastustietoutta erityisesti auton rakenteisiin ja tekniikkaan liittyen.
Tulli takavarikoi jättisumman käteistä rahaa ja tutkii törkeää rahanpesua - asia paljastui huumelääkkeiden salakuljetuksen yhteydessä2.6.2023 07:05:00 EEST | Tiedote
Tullin tutkinnassa on rikoskokonaisuus, joka paljastui huumaavien lääkkeiden salakuljetusten tutkinnan yhteydessä. Huumaavista lääkkeistä saadun taloudellisen hyödyn arvioidaan olevan yli 160 000 euroa. Lisäksi kotietsinnöissä takavarikoitiin yli 700 000 euroa käteistä. Tulli tutkii asiaa muun muassa useana törkeänä huumausainerikoksena ja törkeänä rahanpesuna.
Kesällä ulkomaille? Katso Tullin neuvot kotiinpalaajalle31.5.2023 07:55:00 EEST | Tiedote
Kun ulkomaanmatka on tiedossa, ajatuksissa pyörii usein tulevat seikkailut, matkakohteen sää ja pakkauslista. Harva miettii paluumatkaa, mutta viimeistään ennen kotiinlähtöä pitäisi. Reissusta ei nimittäin voi tuoda Suomeen mitä tahansa. Tuomisten rajoitukset kannattaa aina selvittää etukäteen, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä tullissa.
Tulli valvoi alkoholittomia oluita ja muita juomia – neljälle erälle tuontikielto lisäaineiden vuoksi29.5.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Tulli valmistautui turvaamaan kesää ja juhlakautta valvomalla aikaisempaa enemmän alkoholittomia juomia, kuten alkoholittomia oluita, siidereitä ja viinejä. Tulli kielsi neljän juoman maahantuonnin lisäaineiden vuoksi. Lisäksi yli puolet valvotuista tuote-eristä sai huomautuksen puutteellisten pakkausmerkintöjen takia.
60 vuotta sitten: Ensimmäinen autolautta Suomen ja Saksan välille25.5.2023 09:28:00 EEST | Tiedote
60 vuotta sitten autolautat olivat vielä uusi ilmiö, josta oli vasta vähän kokemusta. Ensimmäiset autokannella varustetut alukset Suomen ja Ruotsin välillä aloittivat liikennöimään vuosina 1958–61. Vuonna 1962 alkoi autolauttaliikenne Saksaan. Autolauttaliikenteen historiaan pääsee tutustumaan myös Tullimuseon uudessa Lautalla lännestä -näyttelyssä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme