Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Maakaasuputken siirto Malminkentällä etenee uuden putkilinjauksen rakentamiseen

Jaa

Malminkentän alueella sijaitsevan maakaasuputken siirto etenee suunnitellusti, kun varsinaiset putken siirtoon liittyvät työt käynnistyvät tammikuussa 2023. Kaasuputken siirtäminen tarkoittaa käytännössä kokonaan uuden putkilinjauksen rakentamista, ja töillä on vaikutuksia kenttäaluetta kiertävän ulkoilureitin käyttäjille.

Malminkentän terminaalirakennus helmikuussa 2022. Kaasuputken uusi linjaus kulkee terminaalirakennuksen pohjoispuolella. Kuva: Paavo Jantunen
Malminkentän terminaalirakennus helmikuussa 2022. Kaasuputken uusi linjaus kulkee terminaalirakennuksen pohjoispuolella. Kuva: Paavo Jantunen

Helsingin kaupunki aloitti Malminkentän alueella kulkevan maakaasun runkoputken siirtoon liittyvät valmistelevat työt kesällä 2022. Maakaasuputki siirretään pois tulevien katujen ja korttelialueiden kohdilta, jotta Nallenrinteen ja Lentoasemakortteleiden asuinalueet on mahdollista rakentaa. Putkella on oltava maakaasuasetuksen mukaisesti riittävä suojaetäisyys tuleviin ja nykyisiin rakennuksiin.

Uuden putkilinjan rakentaminen alkaa tammikuun 2023 lopussa, sillä uuden linjauksen rakennustöitä valmistelevat esirakennustyöt valmistuvat putkilinjauksen alueelta tammikuun aikana. Putkilinja siirretään lainvoimaisten asemakaavojen osoittamaan paikkaan. Linja siirretään tulevalle puistoalueelle pyöreän terminaalirakennuksen ja hangaarin pohjoispuolelle.

Nykyinen kaasuputkilinja on käytössä uuden valmistumiseen saakka

Kaupunki on vastannut putken siirtoon liittyvistä valmistelevista töistä. Uuden putken rakentamisesta vastaa Suomen maakaasun siirtoverkosta vastaava Gasgrid Finland, ja urakoitsijana toimii Louhintahiekka Oy.

Uuden putkilinjan rakentaminen alkaa Tattariharjuntien suunnasta, ja työt etenevät kohti kenttäaluetta. Kenttäalueelle on varastoitu putkia tammikuun aikana, jotta rakentaminen pääsee sujuvasti käyntiin heti tammikuun lopussa. Töitä tehdään pääsääntöisesti kello 7–18 välisenä aikana, ja niistä aiheutuu tavanomaista rakentamisen melua.

Putkilinjan siirto vaikuttaa kenttäaluetta kiertävän suositun ulkoilureitin käyttäjiin, sillä nykyinen reitti katkeaa osittain siirtotöiden aikana. Työalueet aidataan, ja kiertotiet opastetaan maastossa mahdollisimman selkeästi.

Nykyinen maakaasuputkilinja on käytössä uuden putkilinjan valmistumiseen saakka. Tavoitteena on, että kaikki liitostyöt on tehty hyvissä ajoin ennen lämmityskauden alkua ja uusi linja saataisiin käyttöön syksyllä 2023. Vanha maakaasuputkilinja puretaan talonrakennus- ja katuhankkeiden yhteydessä.

Putken linjan siirron lopuksi alue maisemoidaan entiselleen. Uusi putkilinja jää töiden valmistuttua maakaasuasetuksen turvallisuusvaatimusten mukaisesti puuttomaksi vyöhykkeeksi.

Myös pohjoisen ajoyhteyden rakentaminen jatkuu

Kaupunki jatkaa ajoyhteyden rakentamista Suurmetsäntien ja Malminkentän välillä kevään 2023 ajan. Pohjoinen ajoyhteys palvelee kenttäalueen väliaikaiskäyttöä, kuten rakentamislogistiikkaa ja tarvittaessa pelastuslaitosta. Ajoyhteyden rakentaa YIT, joka toimi urakoitsijana myös kaasuputken siirtoa valmistelevissa esirakennustöissä.

Nallenrinne ja Lentoasemankorttelit ovat Malminkentän ensimmäiset uudet asuinalueet. Katurakentamisen Nallenrinteen kaava-alueella ja sen ympäristössä on arvioitu alkavan vuonna 2023. Tavoitteena on, että talorakentaminen päästään aloittamaan vuonna 2024.

Malminkentälle rakennetaan yhteensä noin 13 500 uutta asuntoa 25 000 asukkaalle. Rakentaminen kestää kokonaisuudessaan noin 25–30 vuotta. Tavoitteena on, että alue pysyy aktiivisessa käytössä ennen asuintalojen rakentamisen alkamista ja sen aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Malminkentän katuinfrarakentaminen
Anni Tirri
vs. yksikön päällikkö, liikenne- ja katusuunnittelu
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3103 8335
anni.tirri@hel.fi

Maakaasuputken siirtoa valmistelevat esirakennustyöt ja pohjoisen ajoyhteyden rakentaminen
Heikki Kosonen
projektinjohtaja, projektirakennuttaminen
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3104 2158
heikki.kosonen@hel.fi

Kuvat

Malminkentän terminaalirakennus helmikuussa 2022. Kaasuputken uusi linjaus kulkee terminaalirakennuksen pohjoispuolella. Kuva: Paavo Jantunen
Malminkentän terminaalirakennus helmikuussa 2022. Kaasuputken uusi linjaus kulkee terminaalirakennuksen pohjoispuolella. Kuva: Paavo Jantunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 26.1.202326.1.2023 16:53:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 26.1.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.2.2023.

Herttoniemen liikuntapuisto korjataan uuteen loistoon26.1.2023 10:45:00 EET | Tiedote

1970-luvulla rakennettu Herttoniemen liikuntapuisto peruskorjataan ja samalla luodaan uusi ja moderni liikuntakeskittymä vanhan Herttoniemen alueelle. Puiston liikuntapaikat uudistetaan ja alueelle tuodaan uusia liikuntatoimintoja. Helsingin kaupungin suunnitelmien tavoitteena on parantaa ja monipuolistaa puiston ympärivuotista liikuntatoimintaa. Lisäksi alueella selvitetään, voitaisiinko liikuntapuiston yhteyteen sijoittaa frisbeegolfrata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme