Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Maaliskuu oli Pohjois-Karjalassa lauha ja vähäsateinen

Jaa

Pohjois-Karjalassa lunta oli maaliskuun lopussa vielä runsaasti ja sen vesiarvo oli korkea. Kuun keskilämpötila oli n. 1,5 astetta tavanomaista leudompi. Pyhäselän ja Pielisen jää oli ajankohdan keskiarvoon nähden paksumpaa, mutta etenkin Pyhäselällä kohvaa oli lähes puolet jään paksuudesta.

Pyhäselällä jään paksuus oli maaliskuun lopussa n. 60 cm. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pyhäselällä jään paksuus oli maaliskuun lopussa n. 60 cm. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuu oli Pohjois-Karjalassa noin puolitoista astetta tavanomaista leudompi. Maaliskuun keskilämpötila oli maakunnassa -2,8 astetta, kun tavallisesti keskilämpötila on -4,3 astetta.

Maaliskuun keskimääräinen sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa 23 mm, kun tavallisesti sataa keskimäärin 33 mm. Lunta oli kuukauden lopulla 70–100 cm. Normaalisti lumipeitteen paksuus on maaliskuun lopussa 53 cm. Maaliskuun lopussa lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2) vaihteli maakunnassa 177–223 kg/m2, kun tavallisesti lumikuorma on 150 kg/m2.

Järvien vedenkorkeudet ovat ajankohtaan nähden yleisesti ottaen keskimääräistä korkeammalla, pois lukien Orivesi-Pyhäselkä sekä Ruunaan vesistöt.

Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus on nyt 7 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Ennusteen mukaan vedenkorkeus lähtee nousuun huhtikuun lopussa. Suurista lumimääristä johtuen kesäkuulle ajoittuva kevättulva nousee keskimääräistä korkeammalle.

Pielisen vedenkorkeus on noussut 11 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolelle. Lisäksi Pielisen valuma-alueella on paikoin keskimääräistä suurempi lumen vesiarvo, minkä vuoksi kesäkuulle ajoittuvasta kevättulvasta ennustetaan selvästi tavallista suurempaa.

Maaliskuun viimeisenä päivänä Juojärven vedenkorkeus oli 3 cm, Viinijärven 7 cm, Kajoonjärven 9 cm, Kermajärven 17 cm ja Varisveden 27 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Ruunaan vedenkorkeus oli vastaavasti 2 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Pielisjoen maaliskuun keskivirtaama oli hieman ajankohdan keskiarvoa alempi. Lieksan- ja Koitajoen sekä pienempien jokien maaliskuun keskivirtaamat olivat vastaavasti lähes tavanomaiset.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli maaliskuun lopussa 7–26 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella ja routaa oli 2–3 cm, kun sitä normaalisti on 18 cm.

Pyhäselän Roukalahdella jäänpaksuus oli maaliskuun 30. päivä 60 cm ja Pielisellä Nurmeksessa huhtikuun 1. päivä 68 cm. Pyhäselän jää oli 7 cm ja Pielisen 9 cm tavanomaista paksumpaa. Pyhäselällä teräsjään osuus oli kuitenkin verrattain vähäinen, vain noin 33 cm.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esa Päivinen
vesitaloussuunnittelija
p. 0295 026 218
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pyhäselällä jään paksuus oli maaliskuun lopussa n. 60 cm. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pyhäselällä jään paksuus oli maaliskuun lopussa n. 60 cm. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

ELY-keskuksen rahoituksella tukea työllisyyden ja digiosaamisen edistämiseen sekä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen9.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

ELY-keskus myönsi Pohjois-Karjalaan alkuvuodesta kehittämisrahoitusta yli 4,7 miljoonaa euroa. Eniten tukea myönnettiin digiosaamista, työllisyyttä ja osallisuutta parantavaan toimintaan. Maaseuturahaston vajaan puolen miljoonan euron tuella käynnistyvät yli miljoonan euron investoinnit. Uuden ohjelmakauden yritystukihaku on lähtenyt hyvin käyntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme