Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Maaliskuun 2022 vesitilannekatsaus: Lumien sulaminen alkoi ja jokien virtaamat kasvoivat maaliskuun puolivälissä (Pohjalaismaakunnat) (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Pohjalaisjokien virtaamat olivat ajankohdalle tavanomaisia maaliskuun alkupuoliskolla. Maaliskuun puolivälin lämpimät kelit nostivat pohjalaisjokien virtaamia etenkin rannikon pienillä vesistöalueilla, kuten Laihianjoella ja Maalahdenjoella. Maaliskuun lopulla sää viileni selvästi ja jokien virtaamat tasaantuivat ja kääntyivät pieneen laskuun.

Metsäympäristössä virtaava kevätpuro.
Metsäympäristössä virtaava kevätpuro.

Lumen vesiarvo oli pohjalaismaakunnissa maaliskuun lopussa suurempia kuin keskimäärin. Lunta oli maaliskuun lopussa erityisesti isompien jokien yläosilla, kuten Perhonjoella, Ähtävänjoiella, Lapuanjoella ja Kyrönjoella. Rannikon pienten joekien alueella ja isojen jokien alaosilla lumimäärät vähenivät selvästi maaliskuun puolivälin lämpimän jakson aikana.

Pohjalaisjokien jäät olivat maaliskuussa monin paikoin keskimääräistä paksumpia. Kyrönjoella ja Lapväärtinjoella tehtiin viikolla 12 jääsahauksia jäiden heikentämiseksi pahimpien jääpatopaikkojen läheisyydessä. Sahauksia tehtiin Kyrönjoella Skatilassa (Mustasaari), Kolkissa (Vaasa) sekä Isossakyrössä Pukkilansaaren ja Vanhan kirkon seudulla. Lapväärtinjoella jäitä sahattiin Kristiinankaupungissa jokisuistossa olevien venevajojen läheisyydessä.

Perhon-, Lapuan-, Kyrön- ja Närpiönjoen tekojärvet on pääosin laskettu ns. kevätkuopan tasolle odottamaan sulamishuippua, jolloin tekojärviä hyödynnetään tulvahuipun pienentämiseen. Vedenpinnan lasku aloitettiin maaliskuun puolivälin paikkeilla myös Pitkämön tekojärvessä, joka lasketaan kevättasolle yleensä viimeisenä. Perhonjoen keskiosan järviryhmästä johdettiin vettä Kaitforsin alapuoliselle jokialueelle jääpeitteen heikentämiseksi. Tekojärvien ja säännösteltyjen järvien matalasta pinnasta tuli ELY-keskukseen maaliskuun lopulla runsaasti kyselyjä.

Happitilanne on heikko useimmissa järvissä

Maaliskuun alkupuolella jokivesien vedenlaatu oli talvikaudelle tyypillistä. Pintavalunta oli vähäistä ja vedenlaatuun vaikuttavat eniten pohjavesistä ja järvistä purkautuva vesi sekä mm. jätevesikuormitus. Suurista joista vedenlaatu oli heikointa, eli hyvin ravinnepitoista Närpiönjoessa. Muissa suuremmissa joissa vedenlaatu oli ajankohtaan nähden tyypillistä ja ravinnepitoisuudet ilmensivät tyydyttävää tai jopa hyvää tasoa. pH-arvot olivat 6-7 välillä, eikä happamuushaittoja havaittu. Kuun puolen välin tienoilla lämpötilojen noustessa virtaamat lähtivät nousuun. Tulvat tulevat heikentämään vedenlaatua, mutta vaikutukset näkyvät suuremmin vasta huhtikuulla.

Pitkään jatkunut talvi on heikentänyt happitilannetta useissa alueen järvissä. Heikoin happitilanne on pienissä, matalissa ja rehevissä järvissä ja osassa tekojärviä. Näissä happitilanne on heikentynyt pohjanläheisessä alusvedessä, mutta osassa järviä myöskin jäänalaisessa päällysvedessä. Suurissa ja syvissä järvissä vähähappiset olosuhteet rajoittuvat alusveteen, päällysveden happitilanne näissä on hyvä. Happikadon näkyvimpiä seurauksia ovat kalakuolemat. Kalakuolemista ei ole ELY-keskukselle kuitenkaan tullut toistaiseksi tietoja.

Pohjavesipinnat kääntyivät nousuun

Alkutalvesta jatkunut tasainen pohjavesipintojen lasku päättyi maaliskuun puolivälin jälkeen sään lämmetessä. Paksu lumipeite alkoi sulaa ja sulamisvesi pääsi imeytymään maaperään täyttämään pohjavesivarantoja. Etenkin rannikkoseudun pohjavesimuodostumilla pohjavedenpinnat lähtivät tasaiseen nousuun kuukauden puolivälin jälkeen. Valtakunnallisilla pohjaveden seuranta-asemilla Kälviällä, Alavuudella ja Halsualla samankaltainen trendi on havaittavissa. Seuranta-asemilla pohjaveden pinnankorkeudet ovat pääosin ajankohdan keskiarvojen tuntumassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

• Vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 028 021 (säännöstely ja virtaamat)
• Erikoistutkija Anssi Teppo, puh. 0295 027 948 (vedenlaatu)
• Ylitarkastaja Krister Dalhem, puh. 0295 027 671 (pohjavedet)
• Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Metsäympäristössä virtaava kevätpuro.
Metsäympäristössä virtaava kevätpuro.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Jääskänjärven säännöstelypadon kunnostaminen ja kalatien rakentaminen alkaa20.5.2022 09:55:36 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kunnostaa Jääskänjärven (Alavus) säännöstelypadon betonirakenteita sekä säännöstelyluukun. Samalla padon länsipuolelle aukaistaan tilapäinen juoksutusväylä, jotta kunnostustyöt pystytään tekemään kuivatyönä säännöstelyn vaarantumatta. Kunnostustyön jälkeen juoksutusväylään rakennetaan kalatie. Urakoitsijana toimii RAPinsto Oy. Työn aikana vedenpinta pyritään pitämään normaalilla korkeudella, mutta vedenpinnan vaihtelut saattavat olla normaalia suurempia.

Asfalteringen och vägmärkningsarbetet inleds i maj i de österbottniska landskapen (landskapen i Österbotten)5.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Enligt uppgifterna just nu inleds beläggningsarbetet sommaren 2022 i NTM-centralen i Södra Österbottens område under vecka 20. I NTM-centralen i Södra Österbottens område beläggs cirka 150 kilometer väg i de redan konkurrensutsatta entreprenaderna för Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Peab Industri Oy är beläggningsentreprenör.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme