Oulun yliopisto

Maamme vanhimmissa saviastioissa keiteltiin alkuun vain metsän antimia – eikö kala maistunut?

Jaa

Kivikaudella Suomen ja Karjalan tasavallan alueen asuttaneet ihmiset valmistivat saviastioissaan alkuun vain metsien lajeja ja vasta satoja vuosia myöhemmin Ahdin antimia, kuten kalaa ja hyljettä. Uusi tutkimus muuttaa näkemyksiä maamme varhaisvaiheen asukkaiden elintavoista.

Ruokakarstaa Säräisniemi 1 -tyypin noin 6600 vuotta vanhassa keramiikassa, joka on peräisin Pohjanlahden perukoilta Simon Tainiaron asuinpaikalta. Löytö Kansallismuseon kokoelmista. Kuva: Teemu Mökkönen
Ruokakarstaa Säräisniemi 1 -tyypin noin 6600 vuotta vanhassa keramiikassa, joka on peräisin Pohjanlahden perukoilta Simon Tainiaron asuinpaikalta. Löytö Kansallismuseon kokoelmista. Kuva: Teemu Mökkönen

Noin 7200 vuotta sitten Suomen ja Luoteis-Venäjän kivikautiset metsästäjä-keräilijät omaksuivat saviastioiden valmistustaidon, ja taito levisi hiljalleen idästä kohti länttä. Aiemmin vedellisen ympäristön antimien hyödyntämistä on pidetty keskeisenä syynä saviastioiden valmistuksen alkamiselle alueellamme. Uusi tutkimus antaa tästä erilaisen kuvan.

FT Teemu Mökkönen ja FT Kerkko Nordqvist tutkivat Oulun yliopiston arkeologian tutkimushankkeessa vanhimpien saviastioiden käyttöä niihin kiinni palaneen orgaanisen karstan, todennäköisimmin ruuan, isotooppisuhteista. Niiden perusteella pystytään selvittämään, onko ruuaksi laitettu ainesosa peräisin metsästä, merestä vai järvestä, ja mikä kyseisen ainesosan asema ravintoketjussa on ollut. Ajoitus karstoille saatiin radiohiiliajoituksilla.

Tutkimustulosten perusteella vesiympäristön lajeja, erityisesti kalaa ja hyljettä, alettiin valmistaa ja säilöä astioissa vasta noin viisisataa vuotta astioiden ilmestymisen jälkeen (n. 4600 eaa.). Tätä vanhempien astioiden karstoissa ei havaittu merkkejä vesiympäristön lajistosta, eli varhaisemmin alueemme asukkaat keittelivät metsien antimia.

”Mikäli vesiympäristön tuotteiden varastointi ja valmistus olisi keskeisin syy saviastioiden omaksumiselle, sen pitäisi näkyä vanhimpien astioiden ruokakarstoissa”, vastaava tutkija Teemu Mökkönen kertoo.

Kalaa ja hylkeitä käytettiin, mutta miksi ei saviastioissa?

Maamme kivikautisilta asuinpaikoilta löydetyt luuaineistot osoittavat merellisten antimien olleen tärkeä osa muinaisten ihmisten toimeentuloa, mutta näitä tuotteita ei valmistettu tai säilötty vanhimmissa saviastioissa.

”Tutkimuksemme vahvuus on radiohiiliajoitetuissa näytteissä, jotka sitovat havainnot tarkemmin aikaan kuin saviastioiden koristelutyyliin perustuva ajoitus. Vesiympäristön tuotteiden käsittely saviastioissa näyttää alkaneen laajoilla alueilla Pohjois-Euroopassa vasta 4700–4600 ennen ajanlaskun alkua eli noin 6700–6600 vuotta sitten. Tätä ennen meillä on ainakin 500 vuoden jakso, jolloin saviastioista näkyy metsän antimien käyttö”, Mökkönen valaisee.

Tutkijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että saviastioiden valmistaminen ja käyttö levisivät pohjoista havumetsävyöhykettä pitkin idästä länteen, ja metsävyöhykkeellä kehittynyt tapa käyttää astioita säilyi vielä satoja vuosia merten ja suurten järvien ranta-alueilla. Niinpä Pohjanlahden, Suomenlahden, Vienanmeren ja Äänisen vanhimmissa saviastioissa ei keitetty kalaa tai hyljettä.

Tutkimus on ensimmäinen lajiaan, sillä stabiili-isotooppitutkimuksia ei ole aiemmin julkaistu Suomen esihistoriallisista keramiikoista.

Tutkimus toteutettiin Suomen Akatemian rahoittamassa Oulun yliopiston arkeologian oppiaineen tutkimusprojektissa The use of materials and the Neolithisation of north-east Europe (c. 6000–1000 BC). Se on julkaistu verkossa yhdysvaltalaisessa Radiocarbon-lehdessä 11.4.2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

FT Teemu Mökkönen, teemu.mokkonen@gmail.com, p. 040 5391202

Kuvat

Ruokakarstaa Säräisniemi 1 -tyypin noin 6600 vuotta vanhassa keramiikassa, joka on peräisin Pohjanlahden perukoilta Simon Tainiaron asuinpaikalta. Löytö Kansallismuseon kokoelmista. Kuva: Teemu Mökkönen
Ruokakarstaa Säräisniemi 1 -tyypin noin 6600 vuotta vanhassa keramiikassa, joka on peräisin Pohjanlahden perukoilta Simon Tainiaron asuinpaikalta. Löytö Kansallismuseon kokoelmista. Kuva: Teemu Mökkönen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto mukaan arktisten alueiden metallien 3D-tulostushankkeeseen19.9.2019 09:06:48 EESTTiedote

Arktisella alueella toimivien teollisuusyritysten osaamista ja liiketoimintaa ryhdytään vahvistamaan metallien 3D-tulostamisen avulla. Menetelmällä on mahdollista avata paikalliselle metalliteollisuudelle uusia tuotteita ja markkinoita sekä saavuttaa kilpailukykyiset tuotekustannukset vähäisellä ekologisella jalanjäljellä. Neljän maan yhteishankkeessa ovat mukana Suomesta Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) –tutkimusryhmä ja Filtra Group Oy.

Suomen terästeollisuuden osaamista vahvistetaan ja päästöjä pienennetään 16,7 miljoonan euron yhteishankkeella17.9.2019 09:05:00 EESTTiedote

Neljä yliopistoa, VTT ja yhdeksän yritystä käynnistävät laajan hankkeen, jonka päätavoitteena on uusien terästuotteiden ja koneiden tehokas ja kestävä kehittäminen. Hankkeella halutaan nopeuttaa tuotekehitysprosessia sekä parantaa tuotteita, niiden suorituskykyä ja niihin liittyviä palveluita niin, että valmistus on ympäristöystävällistä ja tuotannon päästöt vähenevät.

Eija Tanskanen Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi13.9.2019 09:13:00 EESTTiedote

Oulun yliopistoon kuuluvan Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi on valittu avaruusfysiikan professori, FT Eija Tanskanen. Tehtävään oli 10 hakijaa. Eija Tanskasella on monipuolinen ja kattava kokemus yksikön toiminnan keskeisiltä sekä niihin läheisesti liittyviltä aloilta. Tanskasen tämän hetken tutkimusaiheisiin kuuluvat magneettisen ympäristön häiriöt ja niiden syntymekanismit mukaan lukien revontulialimyrskyt ja Aurinko–Maa-vuorovaikutus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme