Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksen maastokartoittajat liikkeellä Lapissa

Jaa

Maanmittauslaitos päivittää peruskartta-aineistoa Kemijärven, Sallan, Savukosken, Pelkosenniemen, Ranuan, Posion ja Inarin kuntien alueella.

Maanmittauslaitoksen kartoittajan tunnistaa työvaatteista ja autossa olevasta tunnuksesta.
Maanmittauslaitoksen kartoittajan tunnistaa työvaatteista ja autossa olevasta tunnuksesta.

Kartoitusalueella voi törmätä maastossa kulkeviin Maanmittauslaitoksen kartoittajiin elokuun alusta alkaen. Kartoittajan tunnistaa Maanmittauslaitoksen työvaatteista ja autossa olevasta tunnuksesta.

Koronatilanteen vuoksi kartoittajia on ohjeistettu välttämään lähikontaktia kansalaisiin.

Pihoihin vain välttämättömissä tapauksissa

Karttoja päivitetään pääasiassa ilmakuvien perusteella. Ilmakuvausten jälkeen on kuitenkin voitu rakentaa uusia teitä tai rakennuksia. Joissakin tapauksissa myös puut voivat estää kohteen havaitsemisen ilmakuvalta. Näissä tapauksissa kartoittajat tarkistavat tietoja maastossa.

Kartoittajat poikkeavat talojen ja kesämökkien pihoihin vain välttämättömissä tapauksissa, kun esimerkiksi rakennusten määrää tai sijaintia ei pystytä muuten tarkistamaan. Karttoihin merkitään myös, onko kyseessä talous- vai asuinrakennus.

Myös tiestö kartoitetaan ja luokitellaan tien leveyden ja päällysteen mukaan.

Kartoitukset 3−6 vuoden välein

Maastokartoituksia tehdään noin 3−6 vuoden välein − sitä useammin, mitä enemmän muutoksia maastossa tapahtuu. Lisäksi tiestön ja rakennusten sijaintia kartalla päivitetään jatkuvasti esimerkiksi kunnilta saatujen tietojen perusteella.

Kartoituksia tehdään lumettomana aikana, tavallisesti kesäkuusta lokakuuhun.

Tarkat ja ajantasaiset kartat kaikkien saatavilla

Maastossa tarkistetut tiedot tallennetaan Maanmittauslaitoksen ylläpitämään Maastotietokantaan, joka on tarkin koko maan kattava ja jatkuvasti ajan tasalla pidettävä kartta-aineisto.

Maanmittauslaitoksen tuottamaa maastotietoaineistoa voi käyttää verkon kautta maksutta. Monet organisaatiot käyttävätkin Maanmittauslaitoksen aineistoja tarkimpana karttatasona sähköisissä karttapalveluissaan. Karttojen lisäksi Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta voi ladata muun muassa korkeusmalleja, ilmakuvia, nimistöä ja laserkeilausaineistoja.

Maanmittauslaitoksen maksuttomassa Karttapaikka-palvelussa päivitykset näkyvät heti maastotöiden valmistuttua. Palvelusta voi myös ostaa painettuja perus- ja maastokarttoja sekä tilata karttatulosteita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kartastopäällikkö Jyrki Lämsä, 040 524 2508, jyrki.lamsa@maanmittauslaitos.fi

Kartastoinsinööri Matti Meinilä, 040 744 5800, matti.meinila@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Maanmittauslaitoksen kartoittajan tunnistaa työvaatteista ja autossa olevasta tunnuksesta.
Maanmittauslaitoksen kartoittajan tunnistaa työvaatteista ja autossa olevasta tunnuksesta.
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme