Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Maanomistajien kiinnostus vapaaehtoiseen suojeluun edelleen suurta, METSO-ohjelman tavoitteet saavutettu

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus hankki valtion omistukseen kiinteistöjä tai perusti yksityisiä luonnonsuojelualueita vuonna 2020 yli 4200 hehtaarin alueelle; kiinteistökauppoja tehtiin 45 kpl ja yksityisiä suojelualueita perustettiin 37 kpl. Lukumääräisesti ja pinta-alaltaan eniten kohteita toteutettiin Muhoksella.

METSO-ohjelmassa Pohjois-Pohjanmaalle asetetut tavoitteet saatiin viime vuonna valmiiksi. Vuonna 2008 alkaneessa METSO-ohjelmassa on uusia metsiensuojelualueita saatu Pohjois-Pohjanmaalle maanomistajien vapaaehtoisten tarjousten perusteella yli 8600 hehtaaria. Sopimuksia maanomistajien kanssa on tehty lähes 500 kpl. Rokuan kansallispuiston pinta-ala on nykyisin noin 1700 hehtaaria, joten maanomistajien vapaaehtoiset tarjoukset ovat tuottaneet Pohjois-Pohjanmaalle noin viiden Rokuan kansallispuiston verran uutta suojeltua metsää.

Käytännössä metsien suojelua Pohjois-Pohjanmaalla voidaan kuitenkin edelleen edistää ainakin vuoden 2022 loppuun saakka maanomistajien tarjousten pohjalta. Viime vuonna eduskunta osoitti merkittävän määrärahan Pohjois-Suomen metsien suojeluun, joten maanomistajien tarjouksiin voidaan edelleen vastata. Tarjouksia mahdollisista suojelukohteista maanomistajilta onkin tullut mukavasti.

Viime vuoden toteutuksesta yli 2000 hehtaaria oli Helmi-ohjelman rahoituksella toteutettuja soiden suojelun kohteita. Koko valtakunnan Helmi-toteutuksesta Pohjois-Pohjanmaan osuus oli lähes 40 prosenttia.

ELY-keskuksen kiinteistökaupoista maksama kauppahinta ja yksityisistä suojelualueista maksettu korvaus on tuloverolaissa säädetty maanomistajille verosta vapaaksi. Kohteiden hinnoittelu tehdään metsätalousarvojen perusteella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Eero Melantie, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 377

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla oli tammikuun lopussa noin 24 000 työtöntä työnhakijaa2.3.2021 08:08:08 EETTiedote

Keväällä 2020 alkaneen koronakriisin vaikutukset näkyvät edelleen Pohjois-Pohjanmaan työllisyystilanteessa. Työttömien työnhakijoiden määrä on suuri, mikä näkyy mm. kokoaikaisesti lomautettujen lähes kaksinkertaisena määränä vuoden takaiseen verrattuna. Viime kesänä lomautettujen määrä alkoi kuitenkin selvästi laskea viime kevään luvuista ja myös joulukuusta lomautettujen määrä on edelleen vähentynyt.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus varoittavat hyyteiden nostamasta korkeasta vedenpinnasta Iijoen vesistöalueella Taivalkosken ja Pudasjärven alueilla12.2.2021 13:55:14 EETTiedote

Syksyn runsaiden sateiden myötä Iijoen valuma-alueella on paljon vettä ja Iijoessa virtaama ovat ajankohtaan nähden suuria. Tämän vuoksi Iijokeen ei ole pakkasista huolimatta joka paikkaan muodostunut hyyteiltä suojaavaa jääkantta. Jääkannen puuttumisen takia jokivesi on päässyt kokonaisuudessaan jäähtymään ja Iijokeen on jo viikkojen ajan muodostunut virtausta haittaavaa hyydettä.

Oulun seudun kehityskuva 2030+29.1.2021 14:17:16 EETTiedote

Oulun seudun kehityskuvan 2030+ tekeminen on käynnistynyt. Kehityskuva 2030+ tavoitteena on aktiivisen vuoropuhelun kautta hakea kuntien yhteinen linja ja tavoite koko seutua palvelevasta kestävästä yhdyskuntarakenteesta ja liikennejärjestelmästä sekä elinvoimaisesta seudusta. Oulun seudun kehityskuva 2030+ on kirjattu syksyllä hyväksyttyyn maankäytön, asumisen ja liikenteen -sopimukseen eli MAL-sopimukseen valtion ja Oulun seudun kuntien kesken. Kehityskuva valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Oulun eteläisen kunnat: Yhteistyöllä vauhtia kuntien kehitykseen28.1.2021 15:34:11 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus järjesti yhdessä Oulun eteläisten kuntien kanssa seutuseminaarin 28. tammikuuta. Yhteisiksi kehittämisteemoiksi nousi kolme kokonaisuutta: saavutettavuuden, yrittäjyyden ja työllisyyden sekä alueen vetovoiman kehittäminen. Keskiössä alueen näkökulmasta on raideliikenteen sekä valtateiden 4,8 ja 22 kehittäminen. Matkailua halutaan alueella viedä eteenpäin, vetovoimaa tuovat mm. Geopark, merellisyys ja Ruutikankaan alue. Koronan jälkeiseen elpymiseen eli työllisyyden, yrittäjyyden ja vähähiilisen kiertotalouden edistämiseen on saatavilla tukea ja rahoitusta mm. uusien elpymisrahastojen kautta.

Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä työnhakijoita 25 450 - pitkäaikaistyöttömyys nousussa28.1.2021 08:26:54 EETTiedote

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen vuosi Pohjois-Pohjanmaan työmarkkinoille. Koronakriisin äkillinen puhkeaminen nosti työttömyyden jyrkkään kasvuun keväällä. Moni työnantaja turvautui vaikeassa tilanteessa henkilöstön määräaikaisiin lomautuksiin. Kesällä lomautettujen määrä alkoi jo selvästi laskea ja moni palasi entisiin tehtäviinsä. Loppuvuoden aikana työttömien määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta parempaan tai huonompaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme