SDP EDUSKUNTA

Maarit Feldt-Ranta iloitsee suomen ja islannin kielten aseman parantumisesta Pohjoismaiden neuvostossa

Jaa

Pohjoismaiden neuvosto on päättänyt parantaa suomen ja islannin kielten asemaa pohjoismaisessa yhteistyössä. Jatkossa kaikkia pohjoismaiden kieliä pidetään yhdenvertaisina neuvoston kokouksissa. Neuvoston viralliset kielet ovat jatkossa islanti, norja, ruotsi, suomi ja tanska. Aiemmin neuvoston virallisia kieliä olivat vain norja, ruotsi ja tanska.

Pohjoismaiden neuvoston pitkäaikainen jäsen ja Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta iloitsee tuoreesta ratkaisusta. Pohjoismaiden neuvosto on koolla Norjassa Oslon suurkäräjillä 30.10.-1.11. kolmipäiväisessä kokoontumisessaan.

‒ Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja demokratia ovat kaikki aivan keskeisiä pohjoismaisia arvojamme. Pohjoismaisten äänestäjien tulee olla tasavertaisesti edustettuina ja pohjoismaiden kielten tulee olla keskenään tasa-arvoisia. Yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää myös sitä, että kaikilla jäsenillä on mahdollisuus käyttää omaa kieltään suullisesti ja kirjallisesti, Feldt-Ranta painottaa.

‒ Yksi pohjoismaiden suuri vahvuus on kyky löytää ratkaisuja, jotka vahvistavat keskenäistä yhteenkuuluvuutta ja keskinäistä ymmärrystä. Nyt tehty ratkaisu on koulukirjaesimerkki siitä, että keskustelu ja diskuteeraaminen kannattaa. Aikaa kielipäätöksen aikaansaamiseksi kului ennakoitua pidempään, mutta nyt saavutimme lopputuloksen, johon olemme laajasti tyytyväisiä, Feldt-Ranta iloitsee.

Feldt-Ranta muistuttaa, että Suomen ja Islannin valtuuskunnat laativat lokakuussa 2016 jäsenehdotuksen kaikkien Pohjoismaiden kansalliskielten hyväksymisestä Pohjoismaiden neuvoston virallisiksi työkieliksi. Ehdotusta käsiteltiin neuvoston yleiskokouksessa Helsingissä syksyllä 2017, mutta tuolloin kielikysymykseen ei vielä löytynyt täyttä yksimielisyyttä. Kuluvan vuoden 2018 aikana avoinna olleet kysymykset on selvitetty ja yksimielisyyskin saavutettu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Tasa-arvopolitiikassa tyhjillä sanoilla pelaamisen aika on ohi – tarvitaan tekoja19.3.2019 14:31:34 EETTiedote

Tulevaisuuden Suomen on oltava jokaiselle hyvä maa elää. Jotta huomenna olisi paremmin kuin eilen ja jokainen voisi tavoitella omanlaistaan hyvää arkea ja innostavaa työelämää, on meidän varmistettava tasa-arvon toteutuminen suomalaisessa yhteiskunnassa. SDP:n eduskuntaryhmä on erityisen huolestunut iäkkäiden naisten ja lapsiperheiden köyhyyden kasvusta, mikä on hallituksen kylmän talouspolitiikan tulosta.

SDP:n Lindtman: Työeläkejärjestelmä on vahva näyttö sopimisen voimasta19.3.2019 13:01:47 EETTiedote

Eläketurvakeskuksen päivitetyn laskelman mukaan eläketurvan rahoitusnäkymät ovat vakaat seuraavat vuosikymmenet. – Suomen työeläkejärjestelmä on taloudellisesti kestävällä pohjalla. Työmarkkinajärjestöt ansaitsevat kiitoksen siitä, että työeläkejärjestelmää on onnistuttu päivittämään säännöllisesti, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Lindtman muistuttaa, että työeläkejärjestelmän kehittämisessä kolmikantaista valmisteluperinnettä on osattu hyödyntää oikein. – Työeläkkeissä on yhteistyössä työnantajien, työntekijöiden ja valtiovallan kesken haettu yhteinen tilannekuva, jonka pohjalta on yhdessä sovittu tavoitteista ja keinoista. Sopimisen kulttuuri on ollut vahvaa ja tulokset ovat olleet sen mukaisia. Lindtman pahoittelee, että viime päivinä työnantajien piiristä on kuulunut paljon toisenlaistakin puhetta kolmikannasta ja sopimisesta. - Toivoisin, että kaikki elinkeinoelämän toimijat muistaisivat sopimisen olevan aina riitaa parempi. Mahtavatko kaikki työnantajal

Pilvi Torsti: Politiikan täytyy pelastaa maailma19.3.2019 09:34:13 EETTiedote

Ilmasto- ja luontokriisi edellyttää Suomelta oikeudenmukaista jälleenrakennushalua ja eurooppalaista johtajuutta, sanoo kansanedustaja Pilvi Torsti (sd.). Tutkijat ja ja järjestöt Suomessa ja globaalisti ovat tehneet tarkkaa työtä ja antaneet hyvin selkeät viestit. Nykyinen elämäntapamme johtaa maapallon sietämättömään lajikatoon ja luonnon monimuotoisuuden romahdukseen. Nämä signaalit ovat olleet tiedossa pitkään. Viime kuukausien entistä huolestuttavammat uutiset ovat vihdoin saaneet huomion kiinnittymään riittävän voimakkaasti. Nyt Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus osoittaa johtajuutta. Aloitamme EU-puheenjohtajuuden maana, jossa kahdeksan puoluetta on kyennyt sopimaan tavoitteet. Jos ne kykenevät sopimaan myös keinoista, olemme vahva johtaja. Kansallisesti voimme onnistua etsimällä ratkaisuja, jotka ovat oikeudenmukaisia ja rakentavat sotien jälkeisiltä vuosikymmeniltä tutun jälleenrakennushengen tapaisen ilmapiirin, jossa kaikki ovat osa ratkaisua. Julkaisin tasan kymmenen v

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme