SDP EDUSKUNTA

Maarit Feldt-Ranta iloitsee suomen ja islannin kielten aseman parantumisesta Pohjoismaiden neuvostossa

Jaa

Pohjoismaiden neuvosto on päättänyt parantaa suomen ja islannin kielten asemaa pohjoismaisessa yhteistyössä. Jatkossa kaikkia pohjoismaiden kieliä pidetään yhdenvertaisina neuvoston kokouksissa. Neuvoston viralliset kielet ovat jatkossa islanti, norja, ruotsi, suomi ja tanska. Aiemmin neuvoston virallisia kieliä olivat vain norja, ruotsi ja tanska.

Pohjoismaiden neuvoston pitkäaikainen jäsen ja Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta iloitsee tuoreesta ratkaisusta. Pohjoismaiden neuvosto on koolla Norjassa Oslon suurkäräjillä 30.10.-1.11. kolmipäiväisessä kokoontumisessaan.

‒ Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja demokratia ovat kaikki aivan keskeisiä pohjoismaisia arvojamme. Pohjoismaisten äänestäjien tulee olla tasavertaisesti edustettuina ja pohjoismaiden kielten tulee olla keskenään tasa-arvoisia. Yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää myös sitä, että kaikilla jäsenillä on mahdollisuus käyttää omaa kieltään suullisesti ja kirjallisesti, Feldt-Ranta painottaa.

‒ Yksi pohjoismaiden suuri vahvuus on kyky löytää ratkaisuja, jotka vahvistavat keskenäistä yhteenkuuluvuutta ja keskinäistä ymmärrystä. Nyt tehty ratkaisu on koulukirjaesimerkki siitä, että keskustelu ja diskuteeraaminen kannattaa. Aikaa kielipäätöksen aikaansaamiseksi kului ennakoitua pidempään, mutta nyt saavutimme lopputuloksen, johon olemme laajasti tyytyväisiä, Feldt-Ranta iloitsee.

Feldt-Ranta muistuttaa, että Suomen ja Islannin valtuuskunnat laativat lokakuussa 2016 jäsenehdotuksen kaikkien Pohjoismaiden kansalliskielten hyväksymisestä Pohjoismaiden neuvoston virallisiksi työkieliksi. Ehdotusta käsiteltiin neuvoston yleiskokouksessa Helsingissä syksyllä 2017, mutta tuolloin kielikysymykseen ei vielä löytynyt täyttä yksimielisyyttä. Kuluvan vuoden 2018 aikana avoinna olleet kysymykset on selvitetty ja yksimielisyyskin saavutettu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

/Korjattu po. eduskuntaryhmä/ Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä päätti valiokuntapaikkajaosta13.6.2019 14:54:04 EESTTiedote

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä on tänään päättänyt ryhmän valiokuntapaikkajaosta. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi ryhmä esittää eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelää, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajaksi kansanedustaja Johannes Koskista ja liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajaksi eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Suna Kymäläistä.

SDP:n Malm: Rinteen hallitusohjelma hylkää leikkauspolitiikan – tilalle parempaa työelämää, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa11.6.2019 13:47:31 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Niina Malm tukee täydesti pääministeri Rinteen hallitusohjelmaa. Malm nostaa esiin erityisesti ”Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi” -osion linjaukset. Luvassa on parannuksia, jotka lisäävät työelämän reiluja pelisääntöjä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Tällä on valtava merkitys, Malm tähdentää.

Antti Lindtmanin ryhmäpuhe tiedonantokeskustelussa hallitusohjelmasta11.6.2019 12:25:39 EESTTiedote

Muutokset puhuttaessa mahdollisia Arvoisa puhemies, Kansalaiset antoivat vaaleissa vahvan muutosviestin ja siihen Rinteen hallitus ja hallitusohjelma vastaavat. Hallitus lähtee nyt rakentamaan parempaa Suomea. Hallituksen merkittävin päätös on, että vuosien mollivoittoisen ajanjakson jälkeen Suomi viedään nyt leikkauslinjalta uudistuslinjalle. Hallitus rakentaa Suomea, jossa koulutus nähdään investointina, jossa eriarvoisuutta kitketään, jossa sopimusyhteiskunta nähdään voimavarana ja jossa ilmastonmuutoksen pysäyttäminen otetaan tosissaan. Se on muutos, jonka puolesta yli 1.7 miljoonaa suomalaista äänesti eduskuntavaaleissa. Sinnikkäästi on Suomea rakennettu, mutta nyt on uskallettava ottaa uusi askel – askel tulevaisuuteen. Tämän pääministeri Rinteen hallitus aikoo toteuttaa päättäväisesti Suomen vahvuuksia vaalien ja samalla yhteiskuntaa uudistaen. Suomi viedään nyt tielle, jossa jokainen voi nähdä valon tulevassa. Tielle, jossa jokainen voi luottaa siihen, että huomenna on paremmin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme