Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Maaseudussa arvostetaan hyvän elämisen puitteita sekä monimuotoista luonnonympäristöä

Jaa

Maaseudun vahvuuksia ovat Kaakkois-Suomessa keväällä toteutetun kyselytutkimuksen perusteella erityisesti maaseutualueiden turvallisuus, hyvät elämisen puitteet, monimuotoinen luonnonympäristö sekä etätyömahdollisuudet. Tutkimusraportti on juuri julkaistu.

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maaseudun tilaa, kehitystä ja tulevaisuutta on tarkasteltu Maaseutuluotain-tutkimuksessa. Luotaimessa yhdistetään monipuolista tilastotietoa ja maaseudun toimijoiden kokemuksia. Tutkimusraportin tietoja hyödynnetään uuden ohjelmakauden alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman valmistelussa.

Tulevaisuudenuskoa tarvitaan

Maaseudussa tunnistetaan monia vahvuuksia ja niiden kehittäminen nähdään tärkeänä. Edistämistä  kaivataan esim. lähiruoan saatavuudessa, tietoliikenneyhteyksissä sekä luon-tomatkailussa. Myös arjen peruspalvelujen sekä paikkariippumattoman työnteon turvaaminen nousevat listalla korkealle. Sen sijaan yritysten tilanne, niiden kansainvälistyminen sekä mahdollisuudet osaamisen uudistamiseen koetaan heikoiksi. Matalia arvosanoja saivat myös maaseutualueiden markkinointi asuinpaikkoina ja maaseudun kehittämisvälineiden tuntemus. Maaseudun painoarvo alueen kehittämisessä nähtiin heikkona.

Maaseutuluotain viestii siitä, että Kaakkois-Suomen maaseutu kaipaa tulevaisuudenuskoa. Olisikin syytä pohtia, mikä on maaseudun kehittämisen kärki Kaakkois-Suomessa. Sehän voisi olla tietyntyyppisen liiketoiminnan tai toimintatavan ympärille kietoutuva verkostokin, rakentuen vaikkapa ympäristön, energian, lähiruoan tai luontomatkailun ympärille. Monipuolinen Kaakkois-Suomen maaseutu voisi hyötyä myös maaseutujen erilaisiin rooleihin perustuvasta kehittämisestä, tiivistää projektitutkija Pasi Saukkonen.

Maaseutuluotaimen tulokset kertovat hyvin siitä, mihin asioihin maaseudun kehittämistoimia tulee jatkossa erityisesti kohdentaa. Tuloksia hyödynnetään varsinaisesti uuden ohjelmakauden alueellisessa valmistelussa, mutta jo tulevina kahtena siirtymävuonna (2021-22) voimme suunnata toimia tutkimuksessa esiin nousseisiin kehittämiskohteisiin. Maaseudun yrittäjyyden monipuolinen vahvistaminen on ensisijainen tavoite, kommentoi ELY-keskuksen maaseutupalvelut-yksikön päällikkö Jyrki Pitkänen.

Maaseutuluotaimen on kehittänyt Itä-Suomen yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia. Tutkimuksen tilasi Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Tutkimukseen osallistui alueellisesti kattavasti ja eri toimintasektoreita edustaen liki 270 henkilöä. Tutkimusta varten koottiin laaja tietoaineisto.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Maaseutupalvelut, yksikön päällikkö Jyrki Pitkänen,
puh. 0295 029 078, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia, Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus, projektitutki-ja Pasi Saukkonen,
puh. 050 464 2534, etunimi.sukunimi@uef.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

ELY-keskus rahoittaa vesihuollon turvaamista poikkeusoloissa - Kouvolan haja-asutusalueen vesiosuuskuntien yhteishanke käynnistyy22.12.2020 08:50:47 EETTiedote

Valtion 2020 II lisätalousarviossa on varattu määrärahaa vesihuollon toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tukea suunnataan erityisesti hankkeisiin, joiden tarkoituksena on varmistaa vesihuollon palvelujen turvaaminen epidemia- ja muissa erityistilanteissa vesihuoltolaitosten yhteistyönä. Kaakkois-Suomessa käynnistyi ensimmäinen yhteishanke, jota vetää Kouvolan vesiosuuskunnat ry. Hankkeen tavoitteena on turvata haja-asutusalueen vesihuoltopalvelu myös poikkeusoloissa. Valtaosa Kouvolan vesiosuuskunnat ry:n 32 jäsenosuuskunnista on jo hankkeessa mukana. - Hankkeella tavoitellaan maantieteellisesti erittäin suuren, keskustaajamien ulkopuolisen haja-asutusalueen yksittäisten ja juridisesti itsenäisten vesitoimijoiden yhteistoimintaa kaikissa äkillisissä poikkeustilanteissa. Koordinoidulla ja jatkuvasti päivittyvällä yhteistoiminnalla turvataan puhtaan veden saanti kaikissa tilanteissa,korostaa Kouvolan vesiosuuskuntien puheenjohtaja ja projektipäällikkö Pertti Halsola. Hankkeella on kaksi

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, marraskuu 202022.12.2020 08:22:56 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa marraskuun 2020 lopussa 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi 150 prosentilla viime vuoden marraskuusta. Kevään 2020 luvuista lomautettujen määrä on laskenut, mutta kääntynyt syksyllä pieneen nousuun. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 14 prosentin verran vuoden takaisesta. Alle 20-vuotiaiden työttömyys kasvoi 28 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden marraskuusta reilusti ja on nyt noususuunnassa. Avoimia työpaikkoja on 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202024.11.2020 08:31:12 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa lokakuun 2020 lopussa 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi reilusti viime vuoden lokakuun tilanteeseen verrattuna, mutta laski selvästi kevään ja kesän luvuista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 11 prosentin verran vuoden takaisesta, mutta on nyt laskusuunnassa. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden lokakuusta, mutta laski syyskuun luvuista. Avoimia työpaikkoja on 24 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme