Pirkanmaan ELY-keskus

Maaseuturahoitus tuotti tulosta Pirkanmaalla – maakuntaan satoja uusia työpaikkoja ja investointeja

Jaa
Pirkanmaalla on saatu erinomaisia tuloksia viime vuoden lopussa päättyneestä kahdeksan vuotta kestäneestä EU:n maaseudun kehittämisen rahoituskaudesta. Sen myötä Pirkanmaalla rahoitettiin vuosina 2014-2022 kaikkiaan 112 miljoonalla eurolla maaseudun yritysten ja yhteisöjen hankkeita, investointeja sekä maatilainvestointeja ja nuorten viljelijöiden aloitustukia. Investointien seurauksena maakuntaan syntyi yli 700 uutta työpaikkaa.
Kuvituskuva maaseudulta. Kuvaaja: Päivi Poutanen.
Kuvituskuva maaseudulta. Kuvaaja: Päivi Poutanen.

Ennätyksellisen pitkäksi venyneen rahoituskauden tulokset on nyt kerätty yhteen. Pirkanmaan ELY-keskuksen ja paikallisten maaseudun kehittämisyhdistysten Leader-ryhmien myöntämän rahoituksen vaikutuksia on tarkasteltu eri mittarein. Yhtenä keskeisenä tavoitteena oli luoda maakuntaan uusia työpaikkoja, joita tämän myötä syntyi yli tavoitteen eli yhteensä yli 700. Yritystukien saajista 30 prosenttia oli metallialan ja 13 prosenttia elintarvikealan yrityksiä.

Pirkanmaan maaseudun kehittämiseen myönnetyn rahoituksen avulla toteutettiin noin 500 kehittämis- ja investointihanketta, joihin myönnettiin yhteensä 32 miljoonaa euroa. Myönnetyn rahoituksen lisäksi hankkeissa tehtiin talkootyönä arviolta 90 000 henkilötyötuntia ja lähes 15 000 konetyötuntia.

Yritystukia myönnettiin yli 770 hakemukseen yhteensä 35 miljoonaa euroa. Yritystuilla on rahoitettu pääsääntöisesti 20 prosenttia investointien kokonaistarpeesta. Lisäksi maatilainvestointeja tehtiin yli 900 kappaletta ja niitä avustettiin yhteensä 45 miljoonalla eurolla. Yhteensä 153 sukupolvenvaihdosta sai tukea.

- Yritysten investointiaktiivisuus pysyi koko rahoituskauden hyvällä tasolla. Maaseudun yritykset investoivat tuotantotiloihin sekä koneisiin ja laitteisiin kehittääkseen kilpailukykyään ja tuotevalikoimaansa, kertoo maaseudun kehittämisen asiantuntija Anne Värilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

ELY-keskus rahoitti myös yhteensä 19 laajakaistainvestointia Pirkanmaalla.

- Panostus laajakaistainvestointeihin on tuottanut tulosta ja Pirkanmaalla on aktiivisia yhteisötoimijoita, jotka kehittävät maaseudun tietoliikenneyhteyksiä jatkossakin, Anne Värilä kertoo.

Pirkanmaalla on vahvaa luomutuotantoa

Luomutuotantoon sitoutuneiden tilojen osuus on ylittänyt tavoitteen koko kauden ajan, myös viljelyksessä oleva luomupinta-ala on kasvanut vuosittain. Luomutiloja on nyt 55 enemmän kuin rahoituskauden alkaessa eli yhteensä 504. Niiden yhteenlaskettu pinta-ala on yli 30 000 hehtaaria, mikä on noin 10 000 hehtaaria enemmän kauden alkuun verrattuna.

Uusi rahoituskausi tuo uusia painotuksia

Vuoden 2023 alussa käynnistynyt uusi EU:n maatalouspolitiikan rahoituskausi vaikuttaa myönnettävään rahoitukseen ja maaseudun toimijoihin. Uudistuksen tavoitteena on parantaa elintarviketurvaa varmistamalla kestävä ja monipuolinen maatalousala, edistää yhteisiä ympäristö- ja ilmastotavoitteita sekä lujittaa maaseutualueiden sosioekonomista rakennetta.

- Maatalouspolitiikan toimeenpanosta hyötyvät kaikki, sillä viljelijöiden tulotason ja ruuantuotannon turvaaminen, ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen sekä maaseutualueiden työllisyyden ja kasvun edistäminen ovat osaltaan ylläpitämässä alueiden huoltovarmuutta, sanoo Anne Värilä.

Rahoituskauden vaihtumisen vuoksi myönnettävässä rahoituksessa on tauko ja uusia hakemuksia otetaan vastaan keväällä, siitä tiedotetaan erikseen.

Viljelijätukiin muutoksia, satelliittiseuranta avuksi valvontoihin

Maatalouspolitiikan uudistuminen vaikuttaa myös viljelijätukiin.Sekä eläin- että peltotukien tukimuodot pysyvät pääosin entisellään, mutta tukiehtoihin tulee muutoksia. Täysin uutta on peltolohkoihin tehtävä satelliittiseuranta. Esimerkiksi, jos peltolohkon hakemustiedot eivät vastaa satelliittikuvaa, viljelijä saa ELY-keskukselta asiasta tiedon niiden korjaamiseen. Eläin- ja peltotukia haetaan pelkästään sähköisesti.

Tällä hetkellä on käynnissä eläintukien haku. Tarkempaa tietoa viljelijätukien hakuajoista ja tukimuodoista löytyy Ruokaviraston sivuilta. Lisätietoja uuden rahoituskauden tukiehdoista löytyy valtakunnallisesti MMM:n ja Ruokaviraston sivuilta. Lisäksi Pirkanmaan alueella järjestetään alueellisia viljelijäkoulutuksia yhteistyössä Pirkanmaan ELY-keskuksen, kuntien yhteistoiminta-alueiden ja MTK-Pirkanmaan kanssa.

Tutustu myös, miten Pälkäneellä sijaitseva Suttisen marjatila on hyötynyt maaseuturahastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maaseudun kehittämisen asiantuntija Anne Värilä, puhelin 0295036048
Luomutilojen osalta ympäristöasiantuntija Marika Arrajoki-Alanen, 0295036040
Viljelijätukien osalta valvontapäällikkö Juha Levomäki, puhelin 0295036067
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuvituskuva maaseudulta. Kuvaaja: Päivi Poutanen.
Kuvituskuva maaseudulta. Kuvaaja: Päivi Poutanen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta voi antaa mielipiteitä 14.4.2023 asti1.3.2023 14:01:07 EET | Tiedote

Ilmatar Lylyharju Oy suunnittelee tuulivoimahanketta Lylyharjun alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 14 uuden tuulivoimalan rakentamista. Hanke sijoittuu Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajalle Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille. Hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus 9.3.2023 Kihniössä etäosallistumismahdollisuuksin. Mielipiteitä hankkeesta voi esittää 14.4.2023 asti.

Pirkanmaan ELY-keskus antoi perustellun päätelmänsä Takakangas-Pihlajaharjun tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta1.3.2023 10:01:30 EET | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmänsä Parkanon Tuuli Oy:n suunnitteleman Takankangas-Pihlajaharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Perustellussa päätelmässä otetaan kantaa arviointien riittävyyteen ja laatuun sekä esitetään yhteysviranomaisen käsitys hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Yhteysviranomainen katsoo, että arviointi on riittävä, mutta jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota muun muassa maakuntakaavan mukaisen maankäytön ohjauksen huomioimiseen ja hankkeen luontovaikutusten arviointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme