Pohjois-Savon ELY-keskus

Maatalouden investointitukea haetaan edelleen vilkkaasti Pohjois-Savossa

Jaa

Maatalouden investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ELY-keskukseen kolmannella tukijaksolla 58 kappaletta ja avustusta näissä haettiin yhteensä 2,7 miljoonaa euroa.

Navettojen ja varastohallien katot voidaan hyödyntää aurinkoenergian tuotannossa. Kuva: Reijo Telaranta/Pixabay
Navettojen ja varastohallien katot voidaan hyödyntää aurinkoenergian tuotannossa. Kuva: Reijo Telaranta/Pixabay

Maatilojen investointihalukkuudesta kertoo se, että jo tässä vaiheessa vuotta hakemuksia on tullut enemmän, kuin koko viime vuonna yhteensä, kertoo Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo.

- Erityisesti uusiutuvan energiantuotannon rakentamisen osalta haku on ollut vilkasta. Hakemuksia tuli yhteensä 14 kappaletta ja niissä haettiin avustusta 1,39 miljoonaa euroa. Kaikista haetuista hankkeista suurimpia ovatkin juuri biokaasulaitosinvestoinnit, joita jätettiin kolme kappaletta, Ikäheimo jatkaa. Loput 11 energiatuotannon hakemusta kohdistuivat aurinkosähkön tuottamiseen.

Lypsy- ja nautakarjatalouden rakentamishankkeisiin haettiin yhteensä 0,6 miljoonaa euroa ja hakemuksia tuli neljältä eri maatilalta. Hakemusten joukkoon mahtui yksi investointi uuteen emolehmänavettaan. Emolehmätuotannolla pyritään helpottamaan lihakarjatalouden vasikkapulaa.

Juuri päättyneellä tukijaksolla tukea haettiin lisäksi mm. salaojitukseen, varastojen ja viljankuivaamojen rakentamiseen sekä kasvihuonetuotannon rakentamisinvestointeihin. Yhdeksän tilaa haki tukea myös eläinten hyvinvointia parantaviin hankkeisiin, kolme tilaa ympäristön tilan ja seitsemän tilaa työympäristön parannushankkeisiin.  

- ELY-keskuksien myöntämien maatalouden investointitukien osalta rahoituksen riittävyys on tällä hetkellä vielä auki. Rahoituskokonaisuuteen on tulossa mukaan myös elpymisvarat, jotka toki osaltaan helpottavat tilannetta, kertoo maaseutuyksikön päällikkö Juha Kaipiainen.

Nuoren viljelijän aloitustukea on haettu touko-heinäkuun aikana Pohjois-Savossa kahdelle tilalle. Vain yhdeksän nuorta viljelijää sai aloitustukea Pohjois-Savossa vuonna 2020.

- Aloittavien nuorten viljelijöiden määrä Pohjois-Savossa saisi olla korkeampi, vaikka jo nyt tämän vuoden hakijamäärä on korkeampi kuin vuotta aikaisemmin, Ikäheimo pohtii.

Maaseutuyritysten ja maatalouden väliaikaista tukea koronaviruspandemian aiheuttamien talousvaikeuksien takia on tänä vuonna saanut 25 maatilaa ja 6 maaseutuyritystä. Tukea on myönnetty yhteensä noin 740 000 €. Maaseutuyritysten ja maatalouden väliaikainen tukea voi hakea tämän vuoden loppuun saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus, maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo, juha.ikaheimo(at)ely-keskus.fi, p. 0295 026 010  

Kuvat

Navettojen ja varastohallien katot voidaan hyödyntää aurinkoenergian tuotannossa. Kuva: Reijo Telaranta/Pixabay
Navettojen ja varastohallien katot voidaan hyödyntää aurinkoenergian tuotannossa. Kuva: Reijo Telaranta/Pixabay
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme