Pohjois-Savon ELY-keskus

Maatalouden investointitukea haettiin vilkkaasti Pohjois-Savossa alkuvuonna

Jaa

Maatalouden investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ELY-keskukseen tammikuun ja maaliskuun hakujaksoilla yhteensä 156 kappaletta ja avustusta näissä haettiin 6,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 vastaavilla jaksolla hakemuksia tuli 146 kappaletta ja haettu avustus oli 5,4 miljoonaa euroa. Hakemusmääriin vaikuttaa osittain se, että Joroinen on liittynyt vuoden 2021 alussa Pohjois-Savoon ja Pohjois-Savon ELY-keskus käsittelee tästä eteenpäin myös Joroisen alueen investointitukihakemukset. Vuoden alusta alkaen Joroisista on jätetty 6 hakemusta.

- Maatalouden investointeihin haettiin tukea yllättävänkin vilkkaasti huolimatta maatilojen epävarmasta taloustilanteesta, pohtii Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo. Eniten hakemuksia tuli työympäristön ja eläinten hyvinvoinnin parantamiseen, yhteensä 43 hakemusta, Ikäheimo lisää.

Energiantuotannon rakentamisen osalta haku on ollut myös vilkasta, yhteensä hakemuksia tuli 20 kpl ja niissä haettiin avustusta 1,8 miljoonaa euroa. Kiinnostus uusiutuvan energian tuotantoa kohtaan on selvästi lisääntynyt maatiloilla. Alkuvuoden hakujaksoille jätettiin kolme avustushakemusta tilatason biokaasulaitosten investointeihin, Ikäheimo summaa. Lisäksi maatilat hankkivat myös aurinkosähköpaneeleja innokkaasti.

Lypsy- ja nautakarjatalouden rakentamishankkeisiin haettiin alkuvuodesta yhteensä 2,1 miljoonaa euroa ja hakemuksia tuli 21 eri maatilalta. Uusia navetoita ei hakemusten joukossa ollut yhtään, vaan kaikki olivat peruskorjausinvestointeja tai pienempiä laajennuksia. Maidontuotannon sopimustuotanto rajoittaa tällä hetkellä uusien navettojen rakentamista. Lihakarjataloudessa on tällä hetkellä voimassa investointitukikielto lukuun ottamatta emolehmätaloutta. Syynä tähän on maitotilojen määrän vähenemisestä johtuva vasikkapula.
Tukea haettiin myös mm. salaojitukseen, tuotantovarastojen ja viljankuivaamojen rakentamiseen sekä kasvihuonetuotannon rakentamisinvestointeihin.

Nuoren viljelijöiden aloitustukia on haettu alkuvuoden aikana Pohjois-Savossa viidelle tilalle, mikä on kohtuullinen määrä. Viime vuoden notkahduksen jälkeen aloitustukia haettaneen tänä vuonna enemmän, Ikäheimo arvioi. Vain yhdeksän nuorta viljelijää sai aloitustukea Pohjois-Savossa vuonna 2020.

Liite: Vuosien 2015—2020 aikana myönnetyt maatalouden investointituet kunnittain (pdf)

Vuoden 2021 toinen maatilojen investointitukien tukijakso päättyi 15.3.2021.   

Tukijaksoja on vuodessa yhteensä neljä:
• 16.10.-15.1.,
• 16.1.-15.3.,
• 16.3.-15.8. ja
• 16.8.-15.10.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus, maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo, juha.ikaheimo(at)ely-keskus.fi, p. 0295 026 010 

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.3.202125.3.2021 13:08:25 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,06. Pinta on laskenut 11 cm maaliskuun alusta ja lienee nyt alimmillaan. Nyt taso on 14 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Konnuksen tulvakanava on jo avattu ja Naapuskosken säännöstelypato avataan maanantaina 29.3.2021. Ely-keskus varoittaa jäiden heikkenemisestä erityisesti Hartikansalon itäpuolisissa salmissa Naapuskosken yläpuolisella vesialueella. Juoksutuksen aloittaminen ei aiheuta nopeaa vedenpinnan alenemista Kallavedessä. Iisalmen reitillä sulaminen ei vielä näy Onki- ja Poroveden vedenpinnoissa tai virtaamissa. Nyt uuden säännöstelyluvan mukaisesti ei ole aloitettu pintojen alentamista kevättulvaa varten. Juoksutukset ovat toistaiseksi olleet pieniä, mutta tilanne on juuri muuttumassa. Todennäköisesti aloitetaan runsaampi juoksutus ja vedenpintoja alennetaan 20 - 30 cm. Myös Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet ovat likimain alimmillaan. Sama tilanne on etelämpänä Juojärvellä. Varkauden alapuol

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme