Kainuun ELY-keskus

Maataloustukia hakeneiden tilojen peltotarkastukset valmistuneet Kainuussa

Jaa

Vuonna 2021 maataloustukia hakeneiden tilojen peltotarkastukset ovat valmistuneet. Tänä vuonna Kainuussa oli 678 viljelytukien hakijaa. Eläintuotantotiloja näistä oli 244 tilaa, joista 151 kpl oli lypsykarjatiloja. Yleisin päätuotantosuunta oli heinänviljely, jota harjoitti noin puolet tiloista. Viljelytukia kaikkinensa on viime vuosina maksettu Kainuuseen yhteensä reilut 26 miljoonaa euroa vuodessa.

Maataloustukia hakeneiden tilojen peltotarkastukset ovat valmistuneet. Ruokavirasto valitsee vuosittain osan tuenhakijoista tilalla tehtävän tarkastuksen kohteeksi. Tarkastuksissa varmistetaan tukiehtojen noudattaminen ja tukien myöntämisen oikeellisuus.

Normaalivuosina valvottavien määrä on yli 5 % tuenhakijoista, mutta koronapandemian vuoksi EU:ssa on jo toisena vuotena peräkkäin tarkastusmäärä alennettu noin 3 %:iin. Myös eläinpalkkioihin ja eläinten merkintöihin liittyviä tarkastuksia on tehty reilulla 3 prosentilla eläintiloista.

Valvonnat alkavat vuosittain peltotukien hakuajan päätyttyä kesäkuun puolivälin jälkeen ja tarkastuksia tehdään marraskuulle asti.

Tänä vuonna kokotilan valvontaan valikoitui 24 tilaa tuenhakijoista. Tiloilla on käyty valvomassa kaikki tukien piiriin ilmoitetut kasvulohkot, niiden kasvustot ja lohkorajojen oikeellisuus. Lisäksi tarkastelussa olivat tukiin liittyvät täydentävät ehdot, esimerkiksi hyvä viljelytapa, suojakaistat ja lannankäsittely. Kyseisillä tiloilla tehdään tarkastuksen toinen osa talviaikana tilojen ympäristötuen ja täydentävien ehtojen asiakirjavalvonnalla.

Harrasteviljelijöiden rikkaruohottuneet ja vesakoituvat nurmipellot yleisin tukiehtopuute

Yleinen havainto viljelijätukien tarkastuksissa oli, että tiloilla, joiden päätoimeentulo tulee maataloudesta, viljely on valtaosin tukiehtojen mukaista. Tiloilla, joilla toiminta on sivutoimista tai harrasteluontoista, peltoviljely ei aina ole tukiehtojen mukaista. Puutteita ilmeni erityisesti nurmipeltojen osalta.

Kokotilavalvonnassa olleista 24 tilasta 15 tilalla peltojen hoito ja viljely oli tukiehtojen mukaista tai tilalle tuli korkeintaan pientä tukialan leikkausta. Kuitenkin kolmasosalle tarkastetuista eli 9 tilalle tuli ylimääräistä pinta-alasanktiota ja lisäksi täydentävien ehtojen seuraamusta.

Täydentävien ehtojen rikkomuksista yleisin oli rikkaruohottuneet nurmi- tai kesantopellot. Nurmipeltojen huonokuntoisuus ja kasvustojen rikkaruohoisuus on yleistynyt entisestään tällä ohjelmakaudella sadonkorjuuvelvoitteen poistumisen takia ja varsinkin tiloilla, joilla ei ole markkinoita nurmisadolleen.

Uudella vuonna 2023 alkavalla ohjelmakaudella on tulossa nurmipeltojen tukiehtoihin vuosittainen hoitovelvoite, mikä parantanee nurmipeltojen kuntoa Kainuussakin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
johtava asiantuntija Paavo Kemppainen, maaseutupalvelut
p. 0295 023 551, paavo.kemppainen@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme