Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Maataloustukien hakuja avautunut

Jaa
Maatalouspolitiikka on uudistunut. Uuden maaseutupolitiikan rahoituskausi ulottuu vuoteen 2027 saakka. Uusien ehtojen mukaisia maataloustukia on ollut mahdollista hakea vaiheittain vuoden 2023 alusta alkaen: Maatalouden neuvontapalveluiden haku käynnistyi helmikuussa, maatalouden investointi- ja aloitustukien haut käynnistyivät 20.4., ja peltotukien haku käynnistyy tänään 8.5. Ruokaviraston tavoitteena on saada myös kehittämis- ja yrityshankkeiden haut auki kesään mennessä.

Pohjois-Pohjanmaalla maaseudun kehittämisen tavoitteena uudella rahoituskaudella on, että maaseutu menestyy alueensa vahvuuksiin nojaten, ja sen kehittämiseen osallistuu aiempaa monipuolisempi toimijoiden verkosto. Yhteistyötä pyritään tekemään rohkeasti, kestävästi ja uusilla tavoilla. Alueellisia maaseutupolitiikan tavoitteita Pohjois-Pohjanmaalla ovat mm. maatalouden kannattavuus, elintarvikejalostuksen lisääminen, resurssitehokkuus, ympäristömyönteisyys ja hyvä kilpailukyky.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Maaseutu- ja energiayksikön päällikkö Timo Lehtiniemi toteaa: ”Pohjois-Pohjanmaa vastaa 18 % Suomen maidontuotannosta. On tärkeää ylläpitää toimintaedellytyksiä ja kehittää alan kilpailukykyä haasteellisista ajoista huolimatta”.

Pohjois-Pohjanmaalla maatalous- ja maaseuturahoitukseen liittyvää päätöksentekoa ohjaa maaseudun kehittämissuunnitelma 2023 - 2027. Lisäksi maakunnan kuudella Leader-ryhmällä on omat painotuksensa. Asiakirjat ovat linjassa kansallisen maaseutupolitiikan strategiasuunnitelman kanssa. Päätöksentekoa linjataan ja eri rahastoihin liittyvää toimintaa yhteensovitetaan maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) alaisessa maaseutujaostossa, joka kokoontui ensimmäisen kerran 24.4.

Maaseutujaostossa mietittiin mm. luomutuotannon markkinaehtoisia lisäämis- ja kehittämismahdollisuuksia. Lisäksi linjattiin, että nuorten maatalousyrittäjien yritystoiminnan aloittamiseen varataan aina joka hakukierroksella riittävästi varoja. Jaostossa todettiin, että on hyvä, että järjestelmä mahdollistaa korotetun investointituen nuorille, jos he investoivat seitsemän vuoden sisällä yritystoiminnanaloittamisesta.

Koko maaseudun kannalta on tärkeää, että nuoria yrittäjiä saadaan jatkamaan maataloutta ja tuottamaan maataloustuotteita jatkossakin”, Timo Lehtiniemi kiteyttää.

Lue lisää Pohjois-Pohjanmaan maaseudun kehittämissuunnitelmasta 2023-2027 (ely-keskus.fi)

Lue lisää Pohjois-Pohjanmaan Leader-ryhmien painotuksista ja strategioista:

Koillismaan Leader ry (koillismaanleader.fi)

Oulun Seudun Leader ry: Paikallisen toiminnan kehittämisstrategia 2023–2027 (oulunseudunleader.fi)

Rieska Leader ry: Mitä tuemme (rieskaleader.fi)

Keskipiste Leader ry: Keskipiste-Leaderin kehittämisstrategia 2023-2027 (keskipisteleader.fi)

Nouseva Rannikkoseutu (Norsu) Leader ry:n strategia 2023-2027 (nousevarannikkoseutu.fi)

Oulujärvi Leader ry:n esittely (oulujarvileader.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maaseutu- ja energiayksikön päällikkö Timo Lehtiniemi, p. 0295 038 094
Ryhmäpäällikkö Tiina Suutari, p. 0295 038 138
sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Alikulkukäytävän rakentaminen valtatiellä 8 Kalajoella käynnistyy2.6.2023 10:37:15 EEST | Tiedote

Alikulkukäytävän rakentaminen valtatiellä 8 Matkailutien pohjoisen liittymän eteläpuolella käynnistyy. Hankkeessa toteutetaan uusi kevyelle liikenteelle ja moottorikelkkailijoille tarkoitettu alikulkukäytävä valtatielle 8. Samassa urakassa uusitaan vesijohtolinjoja, tehdään pohjaveden suojauksia sekä rakennetaan alueelle uusia jalankulku- ja pyöräilyväyliä. Työt alkavat kesäkuussa 2023. Urakka valmistuu syksyllä 2024. Alikulkukäytävän rakentamisen aikana valtatiellä 8 on käytössä kiertotie ja alennetut nopeusrajoitukset. Työn tilaajina ovat ELY-keskus, Kalajoen kaupunki ja Vesikolmio Oy Urakoitsijana toimii Nyab Finland Oy.

Leväseuranta käynnistyi - Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä1.6.2023 15:49:43 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt toukokuun lopussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Pohjois-Pohjanmaalla sinileväseurannassa on 28 havaintopaikkaa eri puolilla maakuntaa. Merialueella on kuusi havaintopaikkaa. Kuusamo-Taivalkoski-Pudasjärvi alueella seurantaa on yhdeksässä järvessä, Oulun seudulla yhdessä ja Vaalassa kahdella järvellä. Rotarien viime kesänä Pohjois-Pohjanmaalla aloittama sinileväseuranta jatkuu kolmella havaintopaikalla.

Pinnoitettuja maanteitä kunnostetaan sorateiksi31.5.2023 10:40:23 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla kunnostetaan vähäliikenteisiä, ohuesti pinnoitettuja (ns. SOP-tie) maanteitä sorateiksi kuluvan kesän aikana. Kunnostettavien teiden yhteispituus on 9 km. Vähäliikenteisten maanteiden päällysteiden ylläpito on tienpidon rahoituksen niukkuudesta johtuen haasteellista. Harvaan liikennöityjä päällystettyjä maanteitä ei pystytä uudelleen päällystämään ja niitä pidetäänkin liikennettä palvelevassa kunnossa paikkauksin. Päällysteen tai pintauksen huonontuessa tilanne voi muuttuu ajan saatossa niin, ettei päällystettä kannata enää ylläpitää. Tällöin päällystetty vähäliikenteinen tie voidaan kunnostaa soratieksi. Huonokuntoisen SOP-tien paikkaaminen ja pitäminen liikennettä tyydyttävässä kunnossa on kallista ja hankalaa. Hyvä soratie on usein käyttäjälle parempi vaihtoehto kuin huonokuntoinen päällystetty tie. Toimenpiteellä voidaan siis parantaa tien turvallisuutta ja ajomukavuutta. Viime vuosina Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on pinnoitettuja maanteitä parannettu sora

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme