Kainuun ELY-keskus

Maatilayrittäjille neuvoja edullisesti

Jaa

Maatilojen neuvontajärjestelmä Neuvo2020 on maatilayrittäjille suunnattu palvelu, jolla maatila saa neuvontaa ja asiantuntijapalveluita edullisesti. Viljelijän maksettavaksi jää vain arvonlisäveron osuus.

Maatalouden hoitamiseen kohdistuu monenlaisia haasteita. Maatilojen neuvonnan Neuvo2020 -palvelun kautta saa asiantuntija-apua tilan kehittämistoimenpiteisiin sekä talouden ja sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun. Palvelua tarjoavan neuvojan saa tarvittaessa avuksi myös tukiehtojen ja säädösten tulkitsemiseen. Neuvontaa annetaan maatilan tarpeet ja lähtökohdat huomioiden.

Kainuun ELY-keskuksen maaseutupalvelujen yritysasiantuntija Eeva Heikkisen mukaan osa tiloista käyttää Neuvo–palveluita aktiivisesti, mutta osa ei ole vielä niitä käyttänyt lainkaan.

- Asiantuntijapalveluiden käytössä ei kannata aikailla. Maatalouteen kohdistuu monenlaisia haasteita, eikä kaikkea tarvitse itse selvittää. Säästää aikaa, kun kysyy asiantuntijalta, Heikkinen rohkaisee.

Eniten neuvontaa Kainuun maatiloille on annettu tekemällä terveydenhuoltosuunnitelmia sekä opastettu ympäristökorvauksiin, kilpailukyvyn parantamiseen sekä luomuun liittyvissä asioissa. Kainuussa palvelua on käyttänyt yli 400 maatilaa, mikä on reilusti yli puolet vuonna 2020 tukea hakeneista tiloista.

Maatilojen neuvontajärjestelmän Neuvo 2020 kautta jokaiselle maatilalle varattu tukikiintiö nousee 15 000 euroon vuosille 2021–22. Neuvo2020 -palvelun varat tulevat osana Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa. EU-maaseuturahastosta rahoitettavat neuvonnat jatkuvat nykyisillä ehdoilla vielä vuosien 2021-22 ajan. Viljelijät voivat tilata neuvonnan heti, kun EU on hyväksynyt rahoituskauden varojen käyttöönoton. Neuvontaa antavat muun muassa ProAgriat ja terveydenhuoltoa tekevät eläinlääkärit.

Maatilojen neuvontaa (Neuvo2020) kannattaa käyttää, jos esimerkiksi

  • tukiehtojen ymmärtämisessä on haasteita ja valvonta jännittää
  • eläinten hyvinvoinnin parantamiseen pitäisi saada lisätietoja
  • suunnitelmissa on sukupolvenvaihdos, investointi, yhtiöittäminen, energiatehokkuuden parantaminen ja näihin tarvitsisi tehdä alustavia laskelmia ja on tarve neuvonnalle
  • paikallaan olisi tehdä suunnitelma maatilan nykyaikaistamisesta ja kilpailukyvyn parantamisesta
  • pitäisi laatia eläinten terveydenhuoltosuunnitelma, tuotantoeläinten hyvinvointisuunnitelma (uusi neuvontakohde), energiasuunnitelma ja ympäristösuunnitelma
  • tarve laskea tuotannon kannattavuutta, tuotteiden katteita ja tuotantokustannuksia
  • suunnitelmissa on tuotantosuunnan muutos, esim. luomu kiinnostaa
  • velkaneuvonta tai apu verosuunnitteluun ei olisi pahitteeksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus

Maaseutupalvelut:
Yritysasiantuntija Eeva Heikkinen, p. 0295 023 539, eeva.heikkinen@ely-keskus.fi
Maaseutuasiantuntija Matti Haverinen, p. 0295 023 556, matti.haverinen@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

HELMI-ohjelman ensimmäisenä vuotena edistettiin luonnon monimuotoisuutta Kainuussa4.3.2021 15:56:09 EETTiedote

Ympäristöministeriön käynnistämässä HELMI-elinympäristöohjelmassa parannetaan luonnon monimuotoisuutta suojelemalla ja kunnostamalla luontomme helmiä. 2020 alkaneessa HELMI-ohjelmassa Kainuun ELY-keskuksen alueella inventoitiin ja arvioitiin kunnostustarpeita sekä aloitettiin hoito- ja kunnostustoimenpiteitä. Tänä vuonna HELMI-ohjelman työntekijät yhdessä muiden toimijoiden kanssa jatkavat luonnon monimuotoisuuden edistämistä.

Työvoiman kysyntä Kainuussa ennätyksellisen vilkasta2.3.2021 08:00:00 EETTiedote

TE-toimistoon ilmoitettiin tammikuun aikana uusia avoimia työpaikkoja enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen, yhteensä 1 070. Myös kuukauden lopussa työpaikkoja oli avoinna enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilastossa, yhteensä 1 193. Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapula ja koronakriisistä huolimatta useisiin tehtäviin on vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Rekrytointiongelmat ovatkin Kainuussa koko maan vaikeimmat ja viime vuonna 52 % työvoimaa etsineistä yrityksistä ilmoitti kokeneensa ongelmia työvoiman hankinnassa, koko maan keskiarvo oli 37 %.

Kainuun työttömyyden kasvu on ollut maan pienin koko koronakriisin ajan28.1.2021 08:02:30 EETTiedote

Kainuussa oli joulukuun lopussa 3 828 työtöntä työnhakijaa, mikä on 281 henkeä enemmän (+8 %) kuin vuotta aiemmin. Työttömyydessä on ollut koronaviruksen leviämisen jälkeen joka kuukausi lisäystä vuoden takaiseen verrattuna mutta Kainuussa kasvuprosentti on ollut joka kuukausi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) alueista pienin. Joulukuussa seuraavaksi pienin kasvu oli Pohjois-Karjalan 19 % ja koko maassa työttömyys lisääntyi 39 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme