Pohjois-Savon ELY-keskus

Maatilojen peltovalvonnat päätökseen Pohjois-Savossa

Jaa

Maatilojen peltovalvonnat vuonna 2020 Pohjois-Savossa on saatu maastovalvontojen osalta päätökseen. Tilakäynteinä tehtiin 118 kokotilan peltovalvontaa sekä kevyempiä, joitain lohkoja koskevia tarkastuksia noin 120 tilalle. Koronan takia valvontavelvoitetta pudotettiin keväällä EU:n komission toimesta viidestä prosentista kolmeen sekä pelto- että eläinvalvonnoissa. Maataloustukea saa Pohjois-Savossa yli 3400 tilaa.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen kertoo, että viljelijät ovat olleet varsin ymmärtäväisiä, vaikka kasvokkain tapaamisia ei tänä vuonna valvojien kanssa ole ollut. Yhteydenpito ennen maastovalvontaa, valvonnan aikana ja jälkikäteen on toiminut hyvin ja on vapauttanut myös viljelijän aikaa, arvioi Lehtonen. Toki se kertoo myös siitä, että Pohjois-Savossa sähköisten menetelmien käyttö maatiloilla on arkipäivää ja valvonnan menettelyihin on vuosien kuluessa opittu luottamaan, Lehtonen lisää. 

Paremman karttamateriaalin myötä mittaustarve sekä pinta-alojen korjaaminen on ollut aavistuksen verran vähenemässä. Toisaalta suojakaista- ja piennarpuutteita on tilastoitu hieman aikaisempaa enemmän, minkä on arvioitu johtuvan siitä, että aikaisempaa pienemmät, muutamien metrien puutteet huomioidaan valvonnassa. Tämä johtuu EU:n komission tekemistä havainnoista ja annetuista huomautuksista Suomen valvontajärjestelmän toimivuudesta.  

Koronatilanteen takia valvonta on poikennut edellisvuosista siten, että kasvukaudella on tehty ainoastaan maastotarkastukset, ja asiakirjatarkastukset ovat kokonaisuudessaan siirtyneet talvikaudelle. Valvonnassa olleet tilat voivat odottaa lähipäivinä kirjepostia ELY-keskukselta. Kasvipeitteisyysvalvontoja jatketaan lumen tuloon saakka ja eläinvalvontaa tehdään ympärivuoden. Mahdollisia ovat myös lisäotannat, mutta lumitilanne säätelee maastossa tehtävää työtä.

Luonnonlaitumet ja pysyvät nurmet aiheuttavat päänvaivaa

Pysyvien nurmien EU-tasoiset säädökset eivät tahdo asettua suomalaiseen järjestelmään ja järjenjuoksuun. Lisäksi säädöksissä, tulkinnoissa ja tuissakin on ollut vaihtelua ohjelmakausittain, sanoo valvontapäällikkö Pauli Lehtonen. Asiaa on koitettu edistää koulutuksilla ja tiedottamisella, mutta edelleen sitä kautta tiloille tulee seuraamuksia ja odotettavissa onkin kohdennettuja tarkastuksia näille lohkoille. 

Laidunnuksen väheneminen vaikuttaa suoraan alojen kuntoon. Luonnonlaitumeksi ilmoitetulla lohkolla voi olla hajanaisesti puita tai pensaita, mutta alue on kuitenkin oltava hoidettavissa ja alueen rehuntuottokyvystä on huolehdittava, laidunnettiin sitä tai ei. Myös ympäristösopimuksiin liittyvien pysyvien nurmien osalta vaaditaan tarkkaavaisuutta säädösten suhteen, vaikka alueet ovat muutoin kelvollisia ja asianmukaisia ympäristösopimuksiin.Ympäristösopimuksia ovat muun muassa perinnebiotooppialueet ja erilaiset maisema- ja luonnon monimuotoisuussopimukset, joista maksetaan korvauksia tarvittavien hoitotoimenpiteiden mukaan.  

Eurooppalaisesta näkökulmasta pysyvien nurmien tukeminen ja säilyttäminen näillä säädöksillä on hyvinkin ymmärrettävää ja Suomen on EU:n jäsenvaltiona toteutettava tätäkin tukijärjestelmää ja säilyttämisvelvoitetta sekä sovellettava säädöksiä näitä tavoitteita varten, toteaa Lehtonen. 

Pysyvän nurmen lohkolla saa luonnonlaitumilla olla hajanaisesti sijaitsevia puita enintään 50 kappaletta hehtaaria kohden. Puuksi katsotaan yli 2 metrin korkuiset, puuvartiset kasvit sekä yli 0,5 metrin korkuiset tuotantoeläinten ravinnoksi soveltumattomat puuvartiset kasvit (esimerkiksi katajat). Alasta tulee olla vähintään yli 50 %:a tuotantoeläimille sopivia nurmi- ja heinäkasveja. Lisäksi voi olla tuotantoeläinten ravinnoksi sopivia, korkeintaan 2 metrin korkuisia, yksittäisiä tai pieninä ryhminä kasvavia lehtipensaita ja lehtipuiden taimia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus, valvontapäällikkö Pauli Lehtonen, pauli.lehtonen(a)ely-keskus.fi, p. 0295 026 593.

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Valtatien 5 Siilinjärvi – Pöljä yleissuunnittelua jatketaan Alapitkän taajamaan saakka – Vaihtoehtona tutkitaan nyt asutuksen ja pohjavesialueet kauempaa kiertävää linjausta16.7.2021 08:54:45 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus suunnittelee valtatien 5 parantamista välillä Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä. Hankkeen vaihtoehtoja on tutkittu käynnissä olevassa yleissuunnitelman tarkistamisprosessissa. Suunnittelun lähtökohdaksi on valittu valtatien itäpuolelle uuteen maastokäytävään sijoittuva vaihtoehto ja aiemmin tutkitusta vaihtoehdosta on luovuttu.

Useita vesistökunnostushankkeita käyntiin Pohjois-Savossa15.7.2021 08:47:44 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2020 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 18 avustushakemusta ja näistä 16 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan aiempaa enemmän hoitokalastusta erikokoisilla kohteilla. Lisäksi käynnistyy virtavesi- ja järvikunnostuksia, joissa pyritään vesien tilan parantamiseen mm. valuma-alueella tehtävien toimien avulla. Vuosien 2020 ja 2021 avustusta saaneet kunnostuskohteet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin yhteensä n. 243 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman tavoitteena on lisätä vesistökunnostushankkeita sekä tukea asiantuntijaverkostojen toimintaa ja näin saada aikaan v

Pohjois-Savon kunnissa palkkatukea hyödynnetään eri tavoin5.7.2021 10:40:41 EEST | Tiedote

Pohjois-Savossa aloitti viime vuonna palkkatukityössä hieman yli 1200 henkilöä. Palkkatuella työllistyneitä oli eniten Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Palkkatukea voidaan hyödyntää eri työnantajasektoreilla, ja kunnissa onkin huomattavia eroja siinä, millä sektoreilla tukea on hyödynnetty. Vuonna 2020 palkkatukipäätöksiä tehtiin Pohjois-Savossa yhteensä noin 7,2 miljoonalla eurolla.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 24.6.202124.6.2021 09:28:37 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,31. Pinta on laskenut kevään huipusta jo 25 cm. Nyt taso on 5 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset lopetettiin kolme viikkoa sitten. Kesäkuu on ollut vähäsateinen ja lämmin. Mikäli sama säätyyppi jatkuu, jatkuu myös nopeahko vesipintojen lasku kaikissa vesistöissä. Iisalmen reitillä päästiin kesäajan pinnankorkeuksiin varsin nopeasti. Kesäkuun juoksutukset ovat olleet pieniä. Nyt juhannusviikolla on osunut sadekuuroja myös Iisalmen reitille ja lisääntynyt valunta näkyy myös järvissä. Nilsiän reitiltä ei ole saatu pinnankorkeustietoja viime viikkoina. Juojärvellä vesitilanne on ajankohtaan nähden normaali. Viime päivien sateitten aiheuttama pinnannousu mahtuu hyvin luparajoihin. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 40 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,80. Taso on ajankohtaan nähden korkea. Pinta on kuitenkin laskenut kevään kor

Yhteistyöllä tehoa järvikunnostuksiin24.6.2021 08:56:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskus ja Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys yhdistävät voimavaransa järvikunnostusten tehostamiseksi Pohjois-Savossa. Yhteistyössä tuetaan vesistökunnostusaktiivisuutta Pohjois-Savon vesienhoidon toimenpideohjelmakohteissa ja vesiympäristön käyttöä parantavissa kohteissa. Tavoitteena ovat laajavaikutteiset vesistökunnostukset. Yhteistyö mahdollistaa nykyistä tehokkaamman kunnostustarpeen selvittelyn ja kehittämisen hankkeeksi. Yhteistyö on kokeilu ja se alkaa 1.6.2021 ja ulottuu vuoden 2022 loppuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme