Pohjois-Savon ELY-keskus

Maatilojen peltovalvonnat päätökseen Pohjois-Savossa

Jaa

Maatilojen peltovalvonnat vuonna 2020 Pohjois-Savossa on saatu maastovalvontojen osalta päätökseen. Tilakäynteinä tehtiin 118 kokotilan peltovalvontaa sekä kevyempiä, joitain lohkoja koskevia tarkastuksia noin 120 tilalle. Koronan takia valvontavelvoitetta pudotettiin keväällä EU:n komission toimesta viidestä prosentista kolmeen sekä pelto- että eläinvalvonnoissa. Maataloustukea saa Pohjois-Savossa yli 3400 tilaa.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen kertoo, että viljelijät ovat olleet varsin ymmärtäväisiä, vaikka kasvokkain tapaamisia ei tänä vuonna valvojien kanssa ole ollut. Yhteydenpito ennen maastovalvontaa, valvonnan aikana ja jälkikäteen on toiminut hyvin ja on vapauttanut myös viljelijän aikaa, arvioi Lehtonen. Toki se kertoo myös siitä, että Pohjois-Savossa sähköisten menetelmien käyttö maatiloilla on arkipäivää ja valvonnan menettelyihin on vuosien kuluessa opittu luottamaan, Lehtonen lisää. 

Paremman karttamateriaalin myötä mittaustarve sekä pinta-alojen korjaaminen on ollut aavistuksen verran vähenemässä. Toisaalta suojakaista- ja piennarpuutteita on tilastoitu hieman aikaisempaa enemmän, minkä on arvioitu johtuvan siitä, että aikaisempaa pienemmät, muutamien metrien puutteet huomioidaan valvonnassa. Tämä johtuu EU:n komission tekemistä havainnoista ja annetuista huomautuksista Suomen valvontajärjestelmän toimivuudesta.  

Koronatilanteen takia valvonta on poikennut edellisvuosista siten, että kasvukaudella on tehty ainoastaan maastotarkastukset, ja asiakirjatarkastukset ovat kokonaisuudessaan siirtyneet talvikaudelle. Valvonnassa olleet tilat voivat odottaa lähipäivinä kirjepostia ELY-keskukselta. Kasvipeitteisyysvalvontoja jatketaan lumen tuloon saakka ja eläinvalvontaa tehdään ympärivuoden. Mahdollisia ovat myös lisäotannat, mutta lumitilanne säätelee maastossa tehtävää työtä.

Luonnonlaitumet ja pysyvät nurmet aiheuttavat päänvaivaa

Pysyvien nurmien EU-tasoiset säädökset eivät tahdo asettua suomalaiseen järjestelmään ja järjenjuoksuun. Lisäksi säädöksissä, tulkinnoissa ja tuissakin on ollut vaihtelua ohjelmakausittain, sanoo valvontapäällikkö Pauli Lehtonen. Asiaa on koitettu edistää koulutuksilla ja tiedottamisella, mutta edelleen sitä kautta tiloille tulee seuraamuksia ja odotettavissa onkin kohdennettuja tarkastuksia näille lohkoille. 

Laidunnuksen väheneminen vaikuttaa suoraan alojen kuntoon. Luonnonlaitumeksi ilmoitetulla lohkolla voi olla hajanaisesti puita tai pensaita, mutta alue on kuitenkin oltava hoidettavissa ja alueen rehuntuottokyvystä on huolehdittava, laidunnettiin sitä tai ei. Myös ympäristösopimuksiin liittyvien pysyvien nurmien osalta vaaditaan tarkkaavaisuutta säädösten suhteen, vaikka alueet ovat muutoin kelvollisia ja asianmukaisia ympäristösopimuksiin.Ympäristösopimuksia ovat muun muassa perinnebiotooppialueet ja erilaiset maisema- ja luonnon monimuotoisuussopimukset, joista maksetaan korvauksia tarvittavien hoitotoimenpiteiden mukaan.  

Eurooppalaisesta näkökulmasta pysyvien nurmien tukeminen ja säilyttäminen näillä säädöksillä on hyvinkin ymmärrettävää ja Suomen on EU:n jäsenvaltiona toteutettava tätäkin tukijärjestelmää ja säilyttämisvelvoitetta sekä sovellettava säädöksiä näitä tavoitteita varten, toteaa Lehtonen. 

Pysyvän nurmen lohkolla saa luonnonlaitumilla olla hajanaisesti sijaitsevia puita enintään 50 kappaletta hehtaaria kohden. Puuksi katsotaan yli 2 metrin korkuiset, puuvartiset kasvit sekä yli 0,5 metrin korkuiset tuotantoeläinten ravinnoksi soveltumattomat puuvartiset kasvit (esimerkiksi katajat). Alasta tulee olla vähintään yli 50 %:a tuotantoeläimille sopivia nurmi- ja heinäkasveja. Lisäksi voi olla tuotantoeläinten ravinnoksi sopivia, korkeintaan 2 metrin korkuisia, yksittäisiä tai pieninä ryhminä kasvavia lehtipensaita ja lehtipuiden taimia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus, valvontapäällikkö Pauli Lehtonen, pauli.lehtonen(a)ely-keskus.fi, p. 0295 026 593.

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Kauppakamarilta tiekartta Pohjois-Savon vientiyritysten määrän tuplaamiseksi -Työhön tukea ELY-keskukselta (Pohjois-Savo)27.11.2020 10:36:11 EETTiedote

Koronakriisin vaikutuksesta vientiyritysten määrä putosi valtakunnallisesti ja kriisi on koskettanut voimakkaasti myös Pohjois-Savon tavara- ja palveluvientiä. Pohjois-Savossa kasvuhakuisuus on ollut muuta maata hieman alhaisempaa, ja tämä on näkynyt myös vientiä harjoittavien yritysten määrässä. Alue tarvitsee johdonmukaisen ja selkeän toimintatavan viennin kasvattamiseksi. Kuopion alueen kauppakamarin tavoitteena on vientiyritysten määrän tuplaaminen Pohjois-Savon alueella vuoteen 2030 mennessä. Kuopion alueen kauppakamarin kasvuvaliokunta lähtee valmistelemaan tiekarttaa vientiyritysten määrän lisäämiseksi Pohjois-Savossa. -Me kauppakamarissa haluamme edistää uutta kasvua, kansainvälistymistä ja hyvinvointia. Se syntyy vahvalla alueellisella yhteistyöllä. Olemmekin innoissamme, että saamme yhdessä sidosryhmien kanssa aloittaa tiekarttatyön, jossa kootaan ratkaisut vientiyritysten määrän tuplaamiselle ja kansainvälisen osaamisen alueelliselle lisäämiselle, Kuopion alueen kauppakamari

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.11.202027.11.2020 08:30:00 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,49. Pinta on nyt noussut 15 cm kuukaudessa ja 56 cm kesän matalimmasta tasosta. Nyt taso on 45 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallaveden lisäjuoksutus on ollut käynnissä marraskuun alusta Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta. Juoksutuksesta johtuen Saviveden pinta Leppävirran yläpuolella on kohonnut noin 20 cm tavoitetasoa ylemmäs. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla, mutta juoksutukset erittäin suuria ajankohtaan nähden. Latvajärvet Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Salahmi ovat taas kerran tulvakorkeuksissa. Meneillään on tämän vuoden kolmas syystulvahuippu. Nilsiän reitin alaosalla Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat myös lähellä ajankohdan ylärajoja ja juoksutukset poikkeuksellisen suuria. Myös Juojärvellä pinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta ei vielä lähellä ylärajaa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 33 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason,

Pohjois-Savon perinnebiotooppien maastokartoituksissa löydettiin uusia arvokkaita hoitoa tarvitsevia kohteita23.11.2020 09:33:43 EETTiedote

Pohjois-Savossa kartoitettiin viime kesän 2020 aikana 160 perinnemaisemakohdetta. Perinnebiotooppien, eli erilaisten niittyjen, hakamaiden ja metsälaidunten maastokartoituksia tehtiin tänä vuonna pääasiassa Rautalammin, Vesannon, Leppävirran, Tuusniemen, Kaavin sekä Kuopion ja Siilinjärven alueilla. Perinnebiotooppien inventointia toteutetaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Inventoinnin perusteella valittuja umpeenkasvaneita kohteita tullaan kunnostamaan ja hoitamaan Helmi-ohjelman avulla.

Pohjois-Savossa maatalouden investointitukea haettiin 1,5 miljoonaa euroa17.11.2020 09:57:36 EETTiedote

Maatalouden investointeihin haettiin Pohjois-Savossa tukea vuoden 2020 viimeisellä tukijaksolla 800 000 euroa enemmän viime vuoteen verrattuna. Investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ELY-keskukseen lokakuun puolivälissä päättyneellä hakujaksolla yhteensä 33 kappaletta ja haetun avustuksen määrä oli yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 vastaavalla jaksolla hakemuksia oli 11 kappaletta ja haettu avustus 0,7 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme