Pohjois-Savon ELY-keskus

Maatilojen peltovalvonnat päätökseen Pohjois-Savossa

Jaa
Maatilojen peltovalvonnat vuonna 2020 Pohjois-Savossa on saatu maastovalvontojen osalta päätökseen. Tilakäynteinä tehtiin 118 kokotilan peltovalvontaa sekä kevyempiä, joitain lohkoja koskevia tarkastuksia noin 120 tilalle. Koronan takia valvontavelvoitetta pudotettiin keväällä EU:n komission toimesta viidestä prosentista kolmeen sekä pelto- että eläinvalvonnoissa. Maataloustukea saa Pohjois-Savossa yli 3400 tilaa.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen kertoo, että viljelijät ovat olleet varsin ymmärtäväisiä, vaikka kasvokkain tapaamisia ei tänä vuonna valvojien kanssa ole ollut. Yhteydenpito ennen maastovalvontaa, valvonnan aikana ja jälkikäteen on toiminut hyvin ja on vapauttanut myös viljelijän aikaa, arvioi Lehtonen. Toki se kertoo myös siitä, että Pohjois-Savossa sähköisten menetelmien käyttö maatiloilla on arkipäivää ja valvonnan menettelyihin on vuosien kuluessa opittu luottamaan, Lehtonen lisää. 

Paremman karttamateriaalin myötä mittaustarve sekä pinta-alojen korjaaminen on ollut aavistuksen verran vähenemässä. Toisaalta suojakaista- ja piennarpuutteita on tilastoitu hieman aikaisempaa enemmän, minkä on arvioitu johtuvan siitä, että aikaisempaa pienemmät, muutamien metrien puutteet huomioidaan valvonnassa. Tämä johtuu EU:n komission tekemistä havainnoista ja annetuista huomautuksista Suomen valvontajärjestelmän toimivuudesta.  

Koronatilanteen takia valvonta on poikennut edellisvuosista siten, että kasvukaudella on tehty ainoastaan maastotarkastukset, ja asiakirjatarkastukset ovat kokonaisuudessaan siirtyneet talvikaudelle. Valvonnassa olleet tilat voivat odottaa lähipäivinä kirjepostia ELY-keskukselta. Kasvipeitteisyysvalvontoja jatketaan lumen tuloon saakka ja eläinvalvontaa tehdään ympärivuoden. Mahdollisia ovat myös lisäotannat, mutta lumitilanne säätelee maastossa tehtävää työtä.

Luonnonlaitumet ja pysyvät nurmet aiheuttavat päänvaivaa

Pysyvien nurmien EU-tasoiset säädökset eivät tahdo asettua suomalaiseen järjestelmään ja järjenjuoksuun. Lisäksi säädöksissä, tulkinnoissa ja tuissakin on ollut vaihtelua ohjelmakausittain, sanoo valvontapäällikkö Pauli Lehtonen. Asiaa on koitettu edistää koulutuksilla ja tiedottamisella, mutta edelleen sitä kautta tiloille tulee seuraamuksia ja odotettavissa onkin kohdennettuja tarkastuksia näille lohkoille. 

Laidunnuksen väheneminen vaikuttaa suoraan alojen kuntoon. Luonnonlaitumeksi ilmoitetulla lohkolla voi olla hajanaisesti puita tai pensaita, mutta alue on kuitenkin oltava hoidettavissa ja alueen rehuntuottokyvystä on huolehdittava, laidunnettiin sitä tai ei. Myös ympäristösopimuksiin liittyvien pysyvien nurmien osalta vaaditaan tarkkaavaisuutta säädösten suhteen, vaikka alueet ovat muutoin kelvollisia ja asianmukaisia ympäristösopimuksiin.Ympäristösopimuksia ovat muun muassa perinnebiotooppialueet ja erilaiset maisema- ja luonnon monimuotoisuussopimukset, joista maksetaan korvauksia tarvittavien hoitotoimenpiteiden mukaan.  

Eurooppalaisesta näkökulmasta pysyvien nurmien tukeminen ja säilyttäminen näillä säädöksillä on hyvinkin ymmärrettävää ja Suomen on EU:n jäsenvaltiona toteutettava tätäkin tukijärjestelmää ja säilyttämisvelvoitetta sekä sovellettava säädöksiä näitä tavoitteita varten, toteaa Lehtonen. 

Pysyvän nurmen lohkolla saa luonnonlaitumilla olla hajanaisesti sijaitsevia puita enintään 50 kappaletta hehtaaria kohden. Puuksi katsotaan yli 2 metrin korkuiset, puuvartiset kasvit sekä yli 0,5 metrin korkuiset tuotantoeläinten ravinnoksi soveltumattomat puuvartiset kasvit (esimerkiksi katajat). Alasta tulee olla vähintään yli 50 %:a tuotantoeläimille sopivia nurmi- ja heinäkasveja. Lisäksi voi olla tuotantoeläinten ravinnoksi sopivia, korkeintaan 2 metrin korkuisia, yksittäisiä tai pieninä ryhminä kasvavia lehtipensaita ja lehtipuiden taimia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus, valvontapäällikkö Pauli Lehtonen, pauli.lehtonen(a)ely-keskus.fi, p. 0295 026 593.

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.3.202428.3.2024 10:49:04 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 8 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on pysynyt muuttumattomana viimeisen kuukauden. Lisäjuoksutus Konnuksen tulvakanavasta on aloitettu 13.3 ja nyt tapahtuu vaiheittainen juoksutuksen aloittaminen Naapuskosken padosta. Tarkoituksena on lisätä juoksutusta vähitellen siinä tahdissa, että Kallaveden pinta pysyy nykyisellä tasolla mahdollisimman pitkään. Iisalmen reitillä juoksutukset ovat pieniä ja vedenpinnat silti kesäkorkeuksissa. Lyhyet lämpimät jaksot eivät ole vielä saaneet vesiä liikkeelle vesistöihin asti. Nyt alkavaksi ennustettu lämpöaalto todennäköisesti saa vedet liikkeelle ja juoksutukset lisääntyvät jo viikonvaihteessa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin vedenpinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta Vuotjärven vedenpinta ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvossa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä ylemmällä tasolla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 38 cm yli ajankohdan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye