Agronomiliitto ry

Mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen eriarvoisia

Jaa

Työsuhteessa olevat kokevat ajan puutteen suurimmaksi ammatillisen kehittymisen ja koulutuksen esteeksi. Määräaikaisilla ja työttömillä esteet liittyvät joko työnantajalle tai itselle aiheutuviin kustannuksiin. Tämä käy ilmi Agronomiliiton jäsenilleen teettämästä osaamisselvityksestä.

Määräaikaisessa työsuhteessa olevien ja työttömien esteet osaamisen kehittymiselle poikkeavat muista. Määräaikaisessa työsuhteessa olevilla nousevat muita selkeämmin esille työnantajalle aiheutuvat kustannukset, jolloin jo koulutukseen pääseminen koetaan hankalammaksi. Työttömillä taas itselle aiheutuvat kustannukset muodostavat suurimman esteen. Työttömien mahdollisuuksiin kehittää osaamistaan työttömyysaikana on monia tukijärjestelmään liittyviä esteitä.

Osaamisen kehittäminen nähtiin tärkeänä oman urakehityksen kannalta.Asiaa selvitettiin tiedustelemalla urakehityksen kannalta tärkeitä osaamisalueita. Urakehityksen edistämisen kannalta pidettiin tärkeinä digi-, it-, ohjelmointi-  ja mobiilitaitoja (19 %). Myös business-, liiketoiminta-, talous- ja yrittäjyystaidot (12 %) sekä johtaminen ja esimiestaidot koettiin tärkeiksi.

Kaksi viidestä vastaajasta koki digitalisaation vaikuttavan omiin osaamistarpeisiinsa jatkuvana lisäkoulutuksen ja kehittymisen tarpeena työtehtävästä tai sektorista riippumatta. Etenkin johto- ja esimiestehtävissä, suunnittelu-, kehitys- ja hallintotehtävissä sekä toimistotehtävissä työskentelevät kokivat, että digitalisaation myötä lisäkoulutuksen ja kehittymisen tarve on jatkuvaa.

Agronomiliitto muistuttaa, että tuoreen ruokapoliittisen selonteon Ruoka2030:n laajasti hyväksyttyjen tavoitteiden toteutumisen edellytyksenä on koko ruokaketjun tarpeet kattavaan, eri koulutusasteille ulottuvaan koulutusjärjestelmään satsaaminen. Vain se, yhdessä oikein resurssoidun alan tutkimuksen kanssa, voi tuottaa tarvittavan osaamisen.

Lähde:

Osaamisselvityksen kohderyhmänä olivat Agronomiliiton jäsenet pois lukien opiskelijat ja seniorit. Selvitykseen vastasi 660 henkilöä. Tiedonkeruu toteutettiin yhdessä Fokusmasterin kanssa helmikuussa 2017. Aineiston jatkoanalysoinnin ja raportoinnin toteutti Taloustutkimus Oy.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Agronomiliiton ura-asioiden päällikkö Heidi Hännikäinen, puh. 040 901 1645
Agronomiliiton toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, puh. 040 901 1640

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Agronomiliitto ry
P. Makasiinikatu 6 A 8
00130 HELSINKI

09 251 160http://www.agronomiliitto.fi

Agronomiliitto yhdistää koko ruokaketjun: siihen kuuluu noin 6 000 maatalous-, elintarvike-, ravitsemus-, kotitalous-, ympäristö-, bio- ja kuluttajatieteiden asiantuntijaa. Liitto on palvelu- ja etujärjestö, joka ajaa jäsentensä ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja. Vuonna 1897 perustettu Agronomiliitto on Akavan jäsenjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Agronomiliitto ry

Tiedote //embargo 26.10.2018 klo 16.30// MMT, agronomi Sari Peltonen on Agronomiliiton Vuoden vaikuttaja 201826.10.2018 16:30Tiedote

ProAgria Keskusten Liitto ry:n johtava asiantuntija Sari Peltonen on kasvinviljelyn vahva asiantuntija, joka on ollut vuodesta toiseen näkyvästi esillä valtakunnan mediassa kertomassa kasvinviljelyyn liittyvistä asioista. Nyt kahtena erittäin poikkeuksellisena kasvukautena 2017 ja 2018 hänen asiantuntemustaan on hyödynnetty mediassa erityisesti. Sari Peltosella on kyky kertoa selkeästi ja kansantajuisesti siitä, miten erilaiset sääolot ja olosuhteet vaikuttavat maatalouteen ja sitä kautta ruoantuotantoomme.

Agronomiliitto jakoi ensimmäiset gradustipendit20.4.2018 19:00Tiedote

Agronomiliitto jakoi historian ensimmäiset gradustipendit liiton vastavalmistuneiden juhlassa perjantaina 20.4. Agronomitalossa. Gradustipendit ovat osa Agronomiliiton ja sen yhteydessä toimivien säätiöiden keväällä 2017 julkistettua SUOMI KASVAA RUOASTA -tutkimusapurahat ja koulutusstipendit kokonaisuutta. Gradustipendi on samalla Agronomiliitto-yhteisön onnittelu ja valmistumislahja ruoka-alan tulevaisuuden tekijöille.

ELO-säätiön toimitusjohtaja MMM Seija Kurunmäki on Agronomiliiton Vuoden vaikuttaja28.10.2017 21:30Tiedote

///Tiedote julkaisuvapaa 28.10.2017 klo 21.30/// ELO-säätiön eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön toimitusjohtaja Seija Kurunmäki on pitkän linjan viestijä ja visionääri suomalaisella ruoka-alalla. Kurunmäen vahvan näkemyksen ja sinnikkään työn ansiosta ruoka-ala nousi Suomi100 -juhlavuoden keskiöön. Hän oli avainasemassa rakentamassa ruoka-alalle koko Suomen kattavaa yhteistyöverkostoa ja innostamassa alan toimijoita yhteisen juhlavuoden ”Syödään yhdessä” -teeman löytämiseksi.

KANNANOTTO: Ruoka-alalle turvattava oikein resursoitu koulutus- ja tutkimusjärjestelmä25.11.2016 14:30Tiedote

Tiedote 25.11.2016. Ruokasektorin menestymisen edellytyksenä on koko ruokaketjun tarpeet kattava, eri koulutusasteille ulottuva koulutus- ja tutkimusjärjestelmä, joka tuottaa yhteiskunnassa tarvittavan osaamisen. Muutoin ruoka-ala ei voi täyttää sille asetettuja tavoitteita. Agronomiliiton valtuusto edellyttää asiasta selkeitä kirjauksia eduskunnan käsittelyyn lähtevään Ruokapoliittiseen selontekoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme