Kainuun ELY-keskus

Maidontuotanto kääntyi laskuun Kainuussa viime vuonna

Jaa

Vuonna 2021 Kainuussa lähetettiin maitoa meijeriin 148 tilalta yhteensä 64 miljoonaa litraa. Lähetetty maitomäärä väheni 807 000 litraa - vähän yli prosentin verrattuna edelliseen vuoteen. Maidonlähettäjien määrä väheni vajaa 10 %. Edellisenä vuonna 2020 maidontuotanto kasvoi lähes 150 000 litraa.

Kainuun maatalous nojaa edelleen maidontuotantoon. Kuva: Kimmo Rauatmaa.
Kainuun maatalous nojaa edelleen maidontuotantoon. Kuva: Kimmo Rauatmaa.

Rakennemuutos Kainuun lypsykarjatiloilla on ollut rajua. Vuonna 1996 maidontuottajia oli Kainuussa (Vaala poisluettuna) vielä 891 ja tuotettu maitomäärä 58 miljoonaa litraa. 25:n vuoden aikana tuottajien määrä on pudonnut yli 80 %, mutta tästä huolimatta tuotanto on kasvanut yli 10 %. Tiloilla tehdyt investoinnit rakennuksiin, koneisiin, eläimiin ja osaamiseen ovat kasvattaneet tilakokoja merkittävästi ja vaikuttanut myös tuotantoon. Vuonna 2021 keskimääräinen maidontuotanto oli 434 000 litraa/tila. Tilakohtainen keskituotos on noussut reilusti yli viisinkertaiseksi 25 vuodessa.

Vuonna 2021 meijeriin lähetetty maitomäärä kasvoi Kuhmossa 0,7 miljoona litraa, joka on yhdessä kunnassa todella huomattava nousu. Syksyllä 2019 Kuhmossa oli kolmet navetta-avajaiset. Maidontuotanto lisääntyi myös Kajaanissa ja Hyrynsalmella, joissa valmistui uudet tuotantorakennukset vuonna 2020. Selkeästi eniten laskua oli Suomussalmella. Vuosikausia kestänyt hyvä maidontuotannon kasvu Puolangalla kääntyi viime laskuun ja maidontuotanto väheni noin 0,6 miljoonaa litraa.

Puolangalla tilakohtainen maidon keskituotos vuonna 2021 oli yli kaksinkertainen (934 000 litraa) verrattuna koko Kainuun vastaavaan maitomäärään (434 000 litraa). Määrä on koko valtakunnan huippua kuntatasolla. Alhaisimmillaan tilakohtainen keskituotos oli Paltamossa.

Maidontuotanto on yhä Kainuun maatalouden selkäranka

Kainuun ELY-keskuksen päättyneen ohjelmakauden (2014-2020) yhtenä tavoitteena on ollut säilyttää maataloustuotannon määrä vähintään ennallaan. Maidontuotannon osalta tavoite on täyttynyt ohjelmakauden aikana, mutta viime vuonna maidontuotanto laski aiempaan vuoteen verrattuna.

Maidontuotannon laskua voidaan selittää investointien vähentymisellä sekä tuotannosta luopuvilla tiloilla. Maidontuotannon investointihalukkuutta on hillinnyt muun muassa Valion siirtyminen maidonhankinnassa sopimustuotantoon 2019. Myös nopea tuotantokustannusten hinnannousu on heikentänyt kannattavuutta. Monella pienemmällä maatilalla tilan kehittämistä ei ole nähty kannattavana, mikäli tuotannolle ei ole ollut jatkajaa tiedossa.

Investoiminen muun muassa eläinten hyvinvointiin ja muihin tekijöihin mahdollistavat maidontuotannon kehittämisen nykyisissä puitteissa. Sukupolvenvaihdokset maatiloilla ovat edelleen tärkeitä maatalouden ja maidontuotannon jatkuvuuden kannalta.

Liitteissä maitomäärien ja -tilojen kehitys Kainuussa. Taulukot koottu Osuuskunta Maitosuomen ja Osuuskunta Pohjolan Maidon antamista tiedoista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
yritysasiantuntija Eeva Heikkinen
p. 0295 023 539, eeva.heikkinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Kainuun maatalous nojaa edelleen maidontuotantoon. Kuva: Kimmo Rauatmaa.
Kainuun maatalous nojaa edelleen maidontuotantoon. Kuva: Kimmo Rauatmaa.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme