Schildts & Söderströms

Maija Hurme och Lina Laurent skrev en nyskapande faktabok för barn om odling

Dela

Plats på jorden är inte endast en faktabok för barn om frön, kompostering och bokashi, skörd, matlagning och biodling, utan också en berättelse om tre stadsbarn som börjar odla.

Lina Laurent & Maija Hurme
Lina Laurent & Maija Hurme

Trots att Maija Hurme och Lina Laurent har sysslat med odling sedan barnsben har de blivit aktiva odlare först som vuxna.

– Som barn var jag med i 4H, men jag var nog den lataste adepten, mina solrosor låg alltid platta längs marken när 4H-tanten kom för att mäta dem, säger Hurme som också är bokens illustratör.

I dag har hon grönare fingrar efter att ha haft en odlingslott i 14 år. Den är Hurmes frizon från stress och jäkt, en plats där hon får vara för sig själv.

– Men det är roligt att ha med det yngsta barnet ibland, hon tycker om att så och hjälpa till lite, och att äta matsäck på stora stenen som finns mitt på lotten.

Biodlaren

Medan Maija Hurme är en erfaren barnboksförfattare och -illustratör debuterar Lina Laurent som barnboksförfattare. Odling, och speciellt biodling har hon mera erfarenhet av.

– Min sambo och jag hade länge haft höns och får på somrarna. Varför inte också bin? För fem år sedan skaffade vi två bikupor efter att ha gått en kurs för biodlare, säger Laurent.

Den här våren inleder familjen med fyra bikupor. Totalt äter de minst tolv kilogram honung om året, alltså tre kilogram per person.

Fakta ska vara rätt

Att skriva fakta för barn är en speciell genre. Båda författarna har nytta av sin bakgrund. Laurent jobbar som frilansande journalist och Hurme, som också studerat journalistik, jobbar bland annat som nyhetsgrafiker.

– Det är viktigt att respektera barnens kunskap och nyfikenhet. Vi försöker förklara tydligt och enkelt, samtidigt som vi inte kan vara alltför rädda för att ta tag i komplicerade saker, som till exempel kolets kretslopp och klimatförändringen, säger Laurent.

Då boken består av fakta ville Hurme också få illustrationerna rätt.

– Jag har bemödat mig om att detaljerna är rätt, bland annat ser jordgubbens kompissvamp ut just så som i boken, och mikroberna som är avbildade är inte vilka krumelurer som helst.

Nu lever vi slutet av april – vilka är era bästa trädgårdstips just nu?

– Så frön! Prova gärna både på små frön till exempel tomat eller bladkål och på stora frön som zucchini eller solrosfrön, säger Laurent.

Hurme tipsar om att sätta lökar i en pallkrage med barnen. Det är både enkelt och roligt. Bred ut kartong på marken, ställ en eller två pallkragar på varann ovanpå kartongen och lägg kvistar, löv, gräs på bottnen och ett tjockt lager med kompost ovanpå. Barnen kan sätta lökar, både rödlök och gul lök.

– Det kan hända att du måste gå och vända lökarna på rätt led när barnen är klara, men det viktigaste är att ungarna får vara med och odla. Kom ihåg matsäcken!

Plats på jorden har recensionsdatum 11.5. I hopp om en god skörd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lina Laurent & Maija Hurme
Lina Laurent & Maija Hurme
Ladda ned bild
Omslag: Maija Hurme
Omslag: Maija Hurme
Ladda ned bild
Illustration: Maija Hurme
Illustration: Maija Hurme
Ladda ned bild
Illustration: Maija Hurme
Illustration: Maija Hurme
Ladda ned bild
Foto: Cata Portin
Foto: Cata Portin
Ladda ned bild

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Vi ger ut ungefär 40 nya titlar varje år: romaner, noveller, lyrik, barn- och ungdomslitteratur, essäer och sakprosa. Varje bok vi ger ut är vald med omsorg. För oss är det viktigt att våra böcker är engagerande, välgjorda och vackra.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum