Folkhälsan

Majblomsförsäljningen börjar på fredag

Dela

Årets majblomma är grönvit och påminner om en vitsippa. Majblomsförsäljningen startar den 5 april och fortsätter fram till medlet av maj. Den traditionella majblomsnålen kostar två euro och majblomspinset fyra euro.

Majblomsförsäljaren, ofta skolbarn, får 0,80 euro per sålt pins och 0,40 euro per såld majblomsnål. Majblomsförsäljningen är en lokal insamling, som huvudsakligen sköts av Folkhälsans lokalföreningar. De insamlade medlen går vanligtvis till att stödja sommarsimskolorna, som i år fyller 90. Ifjol sålde ungefär 3 000 barn runt om i Svenskfinland majblommor. Folkhälsan köper in majblommorna av Majblommans Riksförbund, vilket betyder att det är samma majblomma som säljs i Finland och i Sverige.

Majblomman är Finlands äldsta välgörenhetsmärke och introducerades av eldsjälen Greta Klärich. Hon var också initiativtagare till Mjölkdroppen i Finland, en föregångare till dagens rådgivningar. Det första majblomsmärket såldes i Finland år 1908, för att finansiera Mjölkdroppens verksamhet. I nästan fem decennier arbetade Greta Klärich för att förbättra förhållandena för dem som har det svårast i samhället. Efter att Mjölkdroppens verksamhet upplöstes tillföll rätten till majblomman Folkhälsan, som till en början skötte om försäljningen av majblommor tillsammans med Mannerheims barnskyddsförbund. Samarbetet upphörde 1995 och sedan dess ansvarar Folkhälsan ensam för majblomsförsäljningen.

Om du eller någon du känner vill sälja majblommor – ta kontakt med närmaste Folkhälsan-lokalförening eller mejla kampanjer@folkhalsan.fi / ring tfn 050 360 7933.
Majblomman finns också till försäljning i Folkhälsanhusen och i Luckorna.

Bilder

Länkar

Om

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Följ Folkhälsan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum