Institutet för hälsa och välfärd THL

Majoriteten av klienterna nöjda med äldreomsorgen – i Muonio finns de nöjdaste klienterna inom serviceboende med heldygnsomsorg, i Ylivieska de nöjdaste klienterna inom hemvården

Jaa

Vårdhemmet Marjapaikka i Muonio kommun och den hemvård som tillhandahålls av andelslaget Osuuskunta Kototuote i Ylivieska har fått den bästa kritiken i landet i den första nationella undersökningen om klientnöjdhet inom äldreomsorgen.

”Den lilla arbetsgemenskapen och den låga omsättningen av vårdare garanterar att klienterna vårdas av bekanta personer och garanterar också att informationsgången fungerar i frågor som gäller klienterna. Yrkeskunniga och bekanta vårdare ser invånarnas individuella och olika behov. Vårdarna ger sin tid till de boende, sitter åtminstone en stund bredvid dem och håller dem i handen. Det att vårdarna trivs med sitt arbete och mår bra förmedlas också direkt till klienterna”, konstaterar Sanni Yliuntinen, servicechef för Osuuskunta Kototuote och Kristiina Vettenniemi, chef för äldreomsorgen och stf. ansvarig för serviceboende med heldygnsomsorg i Muonio kommun.

I enkäten framkom att flera enheter fått bra kritik av klienterna. Största delen av respondenterna är nöjda med den service de fått och är beredda att rekommendera den till andra. Klienterna tycker att vårdarna är vänliga, de litar på vårdarna och känner sig trygga. Största delen av klienterna får hjälp snabbt när de behöver det.

Välfärdsområdenas mest framgångsrika enheter och de tio enheter som fått den bästa klientresponsen i landet finns listade på webbplatsen för Institutet för hälsa och välfärd (THL).

THL genomförde enkäten Berätta om din service (Kerro palvelustasi) inom hemvården och serviceboende med heldygnsomsorg våren 2022. Enkäten skickades till alla över 2 800 enheter för äldreomsorg i Fastlandsfinland som hade regelbundna eller långvariga äldre klienter. Enkäten besvarades av 42 000 klienter.

Vårens enkät var en pilotundersökning. Från och med 2024 kommer THL att genomföra en enkät om klientnöjdheten vartannat år och i fortsättningen publiceras resultaten separat för varje verksamhetsenhet på THL:s webbplats.

Ensamhet det vanligaste problemet bland äldre

Enkäten visar att det också finns saker att förbättra. Det att vårdarna inte har tillräckligt med tid orsakar missnöje inom äldreomsorgen. Fler än var tionde klient ansåg att vårdarna inte hade tillräckligt med tid.

Det vanligaste problemet bland klienterna är dock ensamhet. En femtedel av respondenterna lider ofta eller hela tiden av ensamhet. En del av klienterna berättade att de tidvis känner sig ensamma, medan andra upplevde en bottenlös ensamhet.

”Många klienter förstår att vårdarna har bråttom och utifrån de öppna svaren är de äldre redo att vänta på service om en annan klient har ett mer brådskande behov av hjälp. Många väntar dock på att få träffa vårdarna, att ha vårdare hos sig och att diskutera med dem. Det lönar sig att inom äldreomsorgen öka frivilligarbetets och organisationernas verksamhet för att lindra ensamhet”, säger THL:s ledande expert Sari Kehusmaa.

”Personaldimensioneringen inom heldygnsomsorgen ökar till 0,7 vårdare per klient, men även inom hemvården måste personalen ökas och klienterna få mer tid än i nuläget”, fortsätter hon.

Enligt enkäten verkar klienter inom äldreomsorgen sakna stimuli i vardagen och många äldre efterlyser fler möjligheter till utomhusaktiviteter. Till följd av coronapandemin minskade rekreationsverksamheten eller upphörde helt och hållet och situationen har tills vidare inte återställts. Klienterna upplever att det borde erbjudas mer rekreationsverksamhet och att den borde vara mer individuell.

”Man måste satsa mer på gruppservice för äldre och stöd för socialt umgänge. En lösning är att öka gemenskapsboendet”, säger forskarna.

Tusentals klienter blir utan hemvårdstjänster eftersom pengarna inte räcker till

Av enkäten om klientnöjdhet framgår att det inom hemvården finns tusentals klienter som blir utan tjänster eftersom de inte har råd att skaffa dem. Cirka 4 000 klienter är i denna situation ofta, 26 000 ibland.

”Kommunerna och i fortsättningen välfärdsområdena är skyldiga att bevilja avgiftsbefrielser om klientens pengar inte räcker till för att skaffa de tjänster klienten behöver. Av svaren framgick att avgiftsbefrielser beviljas i för liten utsträckning. Det vore viktigt att göra en riksomfattande utredning om användningen av avgiftsbefrielser för klienter inom hemvården och systematiskt följa upp hur avgiftsbefrielserna genomförs”, konstaterar Kehusmaa.

Enkäten visar att även måltidsservicen skulle kunna förbättras. I den mest kritiska öppna responsen kritiserades maten för att vara ensidig, smaklös och likadan vecka efter vecka. Klienterna upplevde också att matens kvalitet inte motsvarade det debiterade priset.

Varje verksamhetsenhet och serviceproducent som deltagit i enkäten har fått ett sammandrag av de egna klienternas svar.

”Målet är att serviceproducenterna ska använda resultaten för att utveckla sina servicen. Vi hoppas att responsen från klienterna uppmuntrar enheterna att förbättra sin service och jämföra sina egna resultat med till exempel landets medelvärde. Även i fråga om upphandling av tjänster borde man oftare än i nuläget kräva regelbunden uppföljning och rapportering av klientnöjdheten”, säger forskarna.

Den nationella uppföljningen av klientnöjdheten inom äldreomsorgen anknyter till reformen av äldreomsorgslagen.

Mer information

Diavisning om resultaten: Klientnöjdheten inom äldreomsorgen 2022. Berätta om din service – Nationell uppföljning av klientnöjdheten inom äldreomsorgen

Kontaktuppgifter

Sari Kehusmaa
ledande expert
THL
tfn 029 524 7914
fornamn.efternamn@thl.fi

Kristiina Vettenniemi
Servicecentret Marjapaikka, Muonio kommun
stf. ansvarig för serviceboende med heldygnsomsorg
tfn 040 489 5184

Sanni Yliuntinen
Osuuskunta Kototuote
servicechef för hemvården
tfn 044 980 6573
kotihoiva(at)kototuote.fi

Tietoja julkaisijasta

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Institutet för hälsa och välfärd THL

Cirka 80 procent av flickorna och 70 procent av pojkarna som börjat högstadiet har fått HPV-vaccin29.11.2022 10:10:51 EET | Tiedote

HPV, dvs. papillomvirus, orsakar flera olika cancerformer och det bästa sättet att skydda sig mot smitta är HPV-vaccin. HPV-vaccinationstäckningen för flickor födda år 2009 som börjat i de högre klasserna i den grundläggande utbildningent är cirka 79 procent och täckningen för pojkar i samma ålder cirka 71 procent. Detta framgår av uppgifterna i det nationella vaccinationsregistret. I Finland har flickor fått HPV-vaccin gratis som en del av det nationella vaccinationsprogrammet från och med hösten 2013 och pojkar först sedan hösten 2020. Detta förklarar åtminstone delvis skillnaden mellan vaccinationstäckningen bland flickor och pojkar. HPV-vaccinationsserien består av två doser. De erbjuds vanligen i årskurs 5 och 6, men det är möjligt att få vaccinerna ännu i högstadiet. Coronavirussituationen har eventuellt haft en inverkan på förverkligande t av vaccinationerna. Därför kan HPV-vaccinationsserien inledas fram till slutet av vårterminen 2023 även för de minderåriga unga som inte har

De avgiftsfria influensavaccinationerna för riskgrupper påbörjas i början av november - samtidigt kan man också ta en coronabooster25.10.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Många kommuner inleder influensavaccinationer av personer som hör till riskgrupperna för influensa i början av november. Influensa är en allvarlig sjukdom som kan orsaka farliga följdsjukdomar, såsom lunginflammation, i synnerhet för personer som hör till riskgrupper. Influensavaccinet förhindrarvirusets spridning och skyddar både den egna hälsan och den närmaste kretsen. Personer för vilka influensa utgör ett väsentligt hot mot hälsan eller för vilkas hälsa influensavaccination är till stor nytta får influensavaccin gratis. Alla som är mottagliga för allvarlig influensa får avgiftsfritt influensavaccin, dvs. 65 år fyllda barn i åldern mellan 6 månader och 6 år gravida kvinnor personer som på grund av sjukdom eller behandling hör till riskgruppen Influensavaccin får även avgiftsfritt män som inleder sin beväringstjänst och kvinnor som inleder frivillig militärtjänst personer som bor eller vistas långvarigt i anstaltsliknande förhållanden anställda inom social- och hälsovården och läkem

Halterna av flyktiga organiska föreningar i inomhusluften i hemmen är små och eventuell hälsopåverkan är osannolik15.9.2022 02:05:00 EEST | Tiedote

Halterna av flyktiga organiska föreningar i hemmen är små i Finland och underskrider för det mesta de internationella hälsobaserade riktvärdena och åtgärdsgränserna i förordningen om sanitära förhållanden i bostäder. Detta framgår av en utredning som Institutet för hälsa och välfärd (THL) gjort tillsammans med Arbetshälsoinstitutet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme