Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Makasiinirannan kehittämiseen toivotaan kaupunkilaisilta näkemyksiä

Jaa

Eteläsataman läntisen rantavyöhykkeen kehittäminen käynnistyy Makasiinirannan ja Olympiarannan asemakaavoituksen myötä. Nähtävillä oleva osallistumis- ja arviointisuunnitelma sisältää alueen suunnitteluperiaatteet, joihin toivotaan kaupunkilaisten ideoita ja näkemyksiä Kerro kantasi –palvelussa 12. helmikuuta asti.

Eteläsatama ilmasta – Makasiiniranta ja Olympiaranta kuvassa oikealla. Kuva: Suomen Ilmakuva / Helsinki Marketing.
Eteläsatama ilmasta – Makasiiniranta ja Olympiaranta kuvassa oikealla. Kuva: Suomen Ilmakuva / Helsinki Marketing.

Eteläsataman läntistä rantavyöhykettä, aluetta Kauppatorin Kolera-altaalta aina Olympiaterminaalin eteläpuolelle kehitetään paremmin saavutettavaksi, keskustan elinvoimaisuutta tukevaksi, toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. Makasiinirantaan tavoitellaan uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota sekä museotoimintaa tukevia toimintoja. Alue on keskeinen osa kaupunkia kiertävää rantareittiä ja suunnittelun lähtökohtana on sataman rekkaliikenteen ja henkilöautoliikenteen poistuminen Eteläsatamasta. Samalla varaudutaan sataman pika-alus- ja risteilyliikenteen tilavaraukseen ja toimintaan alueella. Tavoitteena on muuttaa tällä hetkellä pääasiassa sataman terminaalitoimintojen ja pysäköinnin käytössä oleva alue julkiseksi ja viihtyisäksi käveltäväksi kaupunkitilaksi, joka yhdistää Kauppatorin ja Kaivopuiston sekä mahdollistaa pääsyn meren äärelle.

Alueen kehittämiseen on mahdollisuus osallistua useammassa vaiheessa

Makasiinirannan ja Olympiarannan asemakaavoitus käynnistyy osallistumis- ja arviointisuunnitelman myötä: suunnitteluperiaatteet ovat nähtävillä ja kaupunkilaisten kommentoitavina Kerro kantasi –palvelussa  12. helmikuuta asti. Näkemyksiä ja ideoita toivotaan keskeisimmistä alueen suunnittelua ohjaavista elementeistä – teemoina ovat Eteläsatamanlahden arvokas ympäristö ja maisemallinen kokonaisuus, liikenteelliset lähtökohdat, kuten kävely-ympäristö ja rantareitin jatkuvuus sekä alueen teknilliset lähtökohdat, laadukas ja kestävä uudisrakentamisen ja julkiset tilat.

Suunnitteluperiaatteet ohjaavat suunnittelua sekä alueesta järjestettävää konsepti- ja suunnittelukilpailua. Suunnitteluperiaatteista ja kilpailuohjelmasta päättää kaupunkiympäristölautakunta maaliskuussa 2021, jonka jälkeen kaksivaiheinen kilpailu käynnistyy. Kilpailu on suunnattu rakennus- ja kiinteistöalan toimijoille. Alueelle on mahdollista ehdottaa kulttuuri-, palvelu-, liike- ja muuta toimitilarakentamista, muttei asumista. Kilpailu käsittää myös arkkitehtuuri- ja designmuseolle suunnitellun alueen. Museon varsinainen toteutus ratkaistaan myöhemmässä vaiheessa ja siitä järjestetään erillinen arkkitehtuurikilpailu.

Kilpailuehdotukset asetetaan kilpailun molemmissa vaiheissa julkisesti nähtäväksi ja kommentoitavaksi. Kilpailun arviointi tehdään esitettyjen suunnitelmien laatuun perustuen. Arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota suunnitelmien kaupunkikuvalliseen laatuun, konseptin toimivuuteen ja toteutettavuuteen, kävely-ympäristön ja kaupunkitilan laatuun sekä Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman toteutumista edistäviin ratkaisuihin. Makasiinirannan kilpailun ratkettua kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää kehittämisvarauksesta kilpailun voittajalle arviolta vuoden 2022 aikana. Kilpailun perusteella valitaan yhteistyökumppani alueen jatkokehittäjäksi ja jatketaan alueen asemakaavoitusta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marjaana Yläjääski
johtava asiantuntija, arkkitehti
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
asemakaavoitus
p. 09 310 37045
marjaana.ylajaaski@hel.fi

Kuvat

Eteläsatama ilmasta – Makasiiniranta ja Olympiaranta kuvassa oikealla. Kuva: Suomen Ilmakuva / Helsinki Marketing.
Eteläsatama ilmasta – Makasiiniranta ja Olympiaranta kuvassa oikealla. Kuva: Suomen Ilmakuva / Helsinki Marketing.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 2.3.20212.3.2021 18:12:23 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 2.3.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Vähäpäästöisten autojen houkuttelevuuden lisäämiseksi Helsingissä tarvitaan monipuolisia kannustimia2.3.2021 16:06:04 EETTiedote

Helsinki selvitti, miten kaupunki voisi kannustaa asukkaita vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan ja käyttöön. Liikenteen vähäpäästöisyys on tärkeä tavoite Helsingille, sillä liikenne aiheuttaa noin viidenneksen kaupungin hiilidioksidipäästöistä. Liikenteen päästöt heikentävät myös ilmanlaatua merkittävästi ja aiheuttavat meluhaittoja. Vähäpäästöisten ajoneuvojen osuuden kasvattaminen on yksi tärkeistä toimenpiteistä liikenteen päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Helsingfors har anställt ett team av ingenjörer för att hjälpa bostadsaktiebolag med energirenoveringar – målet är 350 renoveringar per år1.3.2021 14:40:18 EETTiedote

I nästan alla höghus i Helsingfors kan energieffektiviteten förbättras på ett för bostadsägarna ekonomiskt lönsamt sätt. Det är dock inte alltid så lätt för husbolagen att identifiera nyttan med en energirenovering, och det kan verka besvärligt att göra en renovering. Helsingfors stad börjar erbjuda gratis experthjälp för privata husbolag, för att fler bostadsaktiebolag ska inspireras att börja planera en energirenovering.

Helsinki palkkasi insinööritiimin auttamaan taloyhtiöitä energiaremonteissa – tavoitteena 350 remonttia vuodessa1.3.2021 14:38:20 EETTiedote

Lähes kaikissa Helsingin asuinkerrostaloissa voidaan parantaa energiatehokkuutta niin, että se on asunnonomistajille taloudellisesti kannattavaa. Taloyhtiöiden ei kuitenkaan ole aina helppoa tunnistaa energiaremonttien hyötyjä, ja remontointi voi vaikuttaa hankalalta. Helsingin kaupunki ryhtyy tarjoamaan yksityisille taloyhtiöille ilmaista asiantuntija-apua, jotta yhä useampi taloyhtiö innostuisi aloittamaan energiaremontin suunnittelun.

Siltamäen ja Suutarilan kouluja, päiväkoteja ja muita kaupungin lähipalveluja uudistetaan – nyt suunnitellaan mitä korjataan ja mitä rakennetaan uusiksi1.3.2021 12:53:11 EETTiedote

Suutarilan peruspiirin eli Siltamäen ja Töyrynummen osa-alueiden koulujen, päiväkotien ja muiden kaupungin rakennuksien korjaus- ja uudisrakentamistarpeita on ryhdytty tarkastelemaan kokonaisuutena. Tilat on rakennettu pääosin 1980-luvulla, ja vaatisivat lähivuosina perusteellisen korjauksen. Lisäksi on tarve päivittää oppimisympäristöt vastaamaan nykyisiä opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien vaatimuksia, joten nyt on oikea aika päättää mitä rakennuksia tullaan korjaamaan ja mitä rakentamaan uudelleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme