Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Makasiinirannan sekä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon kehittämisvaraukset etenevät päätöksentekoon

Jaa
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 25.4. Makasiinirannan sekä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon kehittämisvarauksia. Alueen suunnittelukilpailun voittanut Saaret -ehdotus täydentää tasapainoisesti kaupunkirakennetta ja kansallismaiseman rantareittiä. Uudesta AD-museosta järjestetään erillinen suunnittelukilpailu.
Havainnekuva Saaret -ehdotuksen rantareitiltä.
Havainnekuva Saaret -ehdotuksen rantareitiltä.

Helsingin kaupunki järjesti Eteläsataman Makasiinirannan alueen kehittämisestä laatu- ja konseptikilpailun vuosina 2021-2022. Tavoitteena oli löytää ehdotus, joka tukisi alueen kehittymistä kävelykeskustan laajentumisalueena ja Helsingin rantoja kiertävän rantareitin osana. Kilpailussa alueelle oli mahdollista esittää kulttuuri-, palvelu- ja liikerakentamista. Marraskuussa 2022 ratkenneen kilpailun voitti Konsortium Gran -ryhmän ehdotus Saaret.

Kilpailuehdotuksissa uusi rakentaminen tuli sovittaa osaksi arvokasta aluetta ja huomioida suojeltujen Vanhan kauppahallin, Olympiaterminaalin ja Satamatalon tulevaisuus. Suunnittelussa painotettiin myös ilmastoviisaisiin ja kestäviin rakentamistapoihin perustuvaa ratkaisua, joka tukee Helsingin hiilineutraaliustavoitteita. Kilpailun kahdessa eri vuorovaikutusvaiheessa kaupunkilaiset antoivat ehdotuksista yhteensä noin 2 000 näkemystä Kerro kantasi -palvelussa.

Voittanut ehdotus arvostaa ja täydentää ympäristöä

Kilpailun tuomariston valitsema voittajaehdotus Saaret katsottiin kaupunkikuvaltaan ja arkkitehtuuriltaan onnistuneeksi ja historiallista kulttuuriympäristöä arvostavaksi. Ehdotuksen todettiin korostavan oivaltavasti alueelta avautuvaa merellistä maisemaa ja rantaan suunnitellut aukiot täydentävät Helsinginniemeä kiertävää rantareittiä.

Makasiinirannan aluetta esitetään varattavaksi voittanutta konsortiota vetäneelle Niam Oy:lle jatkosuunnittelua ja kumppanuuskaavoituksena tehtävää uutta asemakaavaa varten. Varausalue on vuokrattu Helsingin Satamalle, mutta vapautuu uudelle rakentamiselle, kun satamatoimintoja keskitetään Länsisatamaan ja Katajanokalle.

Jatkosuunnittelussa tulee noudattaa Makasiinirannan ja Olympiarannan suunnitteluperiaatteita, joissa on määritelty alueen suunnittelun reunaehtoja ja tavoitteita esimerkiksi kaupunkirakenteen ja maiseman kannalta. Kehittämisvaraus on voimassa vuoden 2025 loppuun asti.

Uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta järjestetään suunnittelukilpailu

Kokouksessa käsitellään myös Makasiinirannan alueelle rakentuvan uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon aluevarausta hankkeen suunnittelua ja kumppanuuskaavoitusta varten. Uuden AD-museon tavoitteena on olla valtakunnallinen vetovoimatekijä, kaikkien museo ja moniääninen kohtaamispaikka, joka tarjoaa yleisölle laajasti arkkitehtuurin ja designin kokemuksia niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat sopineet yhteistyöstä uuden museon toteuttamiseksi. Kaupunki ja valtio perustivat keväällä 2022 museota varten Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön sekä elokuussa museon rakennushanketta edistämään Kiinteistö Oy ADM:n.

Museo toteutetaan itsenäisenä kehityshankkeena yhteistyössä Makasiinirannan kehityshankkeen kanssa. Museorakennus sijoittuu uudisrakentamiselle osoitetun alueen pohjoisosaan lähimmäksi Vanhaa Kauppahallia ja sen osalta järjestetään erillinen suunnittelukilpailu arviolta loppuvuodesta 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki
Mia Kajan
Erityisasiantuntija
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 15820
mia.kajan@hel.fi


Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo
Kaarina Gould
Toimitusjohtaja
Suomen arkkitehtuuri ja designmuseo
p. +358 40 035 0505
kaarina.gould@admuseo.fi


Makasiiniranta
Antti Muilu
Maajohtaja
Niam Oy
p. +358 40 749 8283
antti.muilu@niam.fi

Kuvat

Havainnekuva Saaret -ehdotuksen rantareitiltä.
Havainnekuva Saaret -ehdotuksen rantareitiltä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.6.20231.6.2023 18:38:50 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.6.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.6.2023.

Uimakausi alkaa kesäkuussa31.5.2023 11:17:49 EEST | Tiedote

Helsingin uimakausi on alkamassa. Helsingin uimarantojen veden laatu on usealla rannalla heikentynyt. Huonoksi luokiteltiin neljä uimarantaa. Luokitus perustuu neljän edellisen uimakauden näytemäärän tuloksiin. Kesän 2023 aikana uimista ei suositella Ison Kallahden, Marjaniemen ja Rastilan uimarannoilla. Vantaanjoen varren uimarannoilla suositellaan välttämään uimista runsaiden sateiden yhteydessä. Uimarantojen vedenlaatua valvotaan säännöllisesti läpi kesän. Rantapelastajat päivystävät uimarannoilla 5.6.−13.8.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme