VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Makeran lisärahoitus yhdistetty maatalouden investointitukiin – lisärahoituksen vaikutuksia biotaloustrategian tavoitteisiin ei voida arvioida

Jaa

Maatilatalouden kehittämisrahastolle myönnetty 90 miljoonan euron lisärahoitus on sulautettu suoriin investointiavustuksiin, joiden tarkoitus on tukea maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että suorat avustukset ovat edullisia valtiontaloudelle, vaan myös vaihtoehtoisia investointitukimuotoja tulisi arvioida.

Kuva: VTV. Tiedotteen yhteydessä julkaistu kuvituskuva on tarkoitettu tiedotteeseen liittyvään uutisointiin.
Kuva: VTV. Tiedotteen yhteydessä julkaistu kuvituskuva on tarkoitettu tiedotteeseen liittyvään uutisointiin.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on tarkastanut Maatilatalouden kehittämisrahaston (Makeran) 90 miljoonan euron lisärahoitusta, jonka hallitus myönsi rahastolle vuosina 2016–2018 osana hallitusohjelmaa. Lisärahoituksen tarkoituksena oli parantaa maatalouden kilpailukykyä ja kannattavuutta biotalousstrategian tavoitteiden mukaisesti. Biotalousstrategian tavoitteina on luoda Suomelle kilpailukykyä, kehittää uutta liiketoimintaa, tukea alan osaamista sekä turvata biomassojen käytettävyys ja kestävyys.

Tarkastuksessa todettiin, että Makeran lisärahoituksen vaikuttavuustavoitteet ovat samoja kuin muilla maatalouden investointituilla: tavoitteina on turvata maatalouden kannattavuus ja kilpailukyky. Makeran lisärahoitus onkin yhdistetty kiinteästi muihin maatalouden investointitukiin, eikä lisärahoituksen vaikutuksia biotalousstrategian toteuttamiseen voi siksi tarkastella erikseen. Tästä syystä VTV tarkasteli Makeran lisärahoituksen käyttöä osana laajempaa maatalouden investointitukijärjestelmää.

”Maatalouden investointeja voidaan tukea monin eri tavoin kuten valtionavustuksilla, valtiontakauksilla, lainojen korkotuilla ja muilla lainaehtojen helpotuksilla. Makeran lisärahoitusta on nykyisellään käytetty pääasiassa suorina avustuksina. Suorien avustusten käyttö ei ole välttämättä edullisin investointien tukimuoto valtiontalouden kannalta”, VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Ari Hoikkala kertoo.

VTV suosittelee, että maataloushallinto arvioisi järjestelmällisesti, kuinka kannattavia maatalouden investointien eri tukimuodot ja niiden yhdistelmät ovat valtiontaloudelle. Maataloushallinnon pitäisi myös perustella ja dokumentoida tämän arvioinnin perusteella valittujen tukimuotojen yhdistelmät.

”Lisäksi maataloushallinnon kannattaisi arvioida, miten hyvin tuettavien investointien hankekohtaiset vaikuttavuustavoitteet saavutetaan, esimerkiksi kehittämällä maataloustukien hallintajärjestelmää”, Hoikkala sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö on arvioinut, että maatalouden rakenteen uudistamiseen ja kehittämiseen tarvitaan suoria investointiavustuksia keskimäärin 95 miljoonaa euroa vuodessa EU:n maatalouspolitiikan kaudella 2014–2020. Tästä summasta Makeran suorien investointiavustusten vuotuinen tarve on keskimäärin 40 miljoonaa euroa.

Tutustu julkaisuun: Biotalous hallituksen kärkihankkeena – Maatilatalouden kehittämisrahaston Makeran lisärahoitus

Lisää VTV:n tarkastuksia ja tietoa hyvästä hallinnosta: VTV.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: VTV. Tiedotteen yhteydessä julkaistu kuvituskuva on tarkoitettu tiedotteeseen liittyvään uutisointiin.
Kuva: VTV. Tiedotteen yhteydessä julkaistu kuvituskuva on tarkoitettu tiedotteeseen liittyvään uutisointiin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme