SDP EDUSKUNTA

Mäkinen: Hallituksen työllisyyspolitiikka unohtaa pitkäaikaistyöttömät ja kolmannen sektorin toimijat

Jaa

Eduskunnan budjettikeskustelun yhteydessä kuultiin väittämä, jonka mukaan oikeisto keskittyy uusien työpaikkojen luomiseen, kun taas demarit haluavat hyysätä työttömiä. Kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) pitää väittämää todellisuutta vääristävänä.

- Vastuullinen työllisyyspolitiikka lähtee siitä, että se pureutuu vaikuttavasti molempiin – sekä työpaikkojen luomiseen, että työttömien tukemiseen. Juuri tämä muodostaa sosialidemokraattien työllisyyspolitiikan kovan ytimen, sanoo Riitta Mäkinen.

Mäkinen huomauttaa, että työllisyydenhoidon tulisi perustua yhteiseen tahtotilaan löytää niin kansantaloudellisesti kuin sosiaalisestikin kestäviä tapoja turvata jokaisen kansalaisen perusoikeus työhön. Sitä ei hallituksen esittämä aktiivimalli kuitenkaan edusta.

- Hallituksen esittämän aktiivimallin tavoitteena on ollut etenkin pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisy. Käytännön kokemukset ja tehdyt selvitykset osoittavat kuitenkin selkeästi, että tulokset ovat jääneet olemattomiksi. Kelan mukaan vain 13 prosenttia työttömyysetuuksia saaneista täytti ehdot seuraavalla kolmen kuukauden jaksolla. SAK:n ja Teollisuusliiton kyselyjen mukaan vain alle kolmannes työttömistä on pystynyt täyttämään aktiivimallin ehdot tämän vuoden aikana, Mäkinen kertoo.

Samaan aikaan Kelasta on raportoitu toimeentulotukihakemusten kasvaneen aktiivimallin takia. Kela ilmoitti jo aikaisemmin, ettei se kykene nykyisillä resursseilla tekemään päätöksiä lain vaatimassa ajassa.

- Työllisyydenhoidon kentällä on nähty konkreettisesti, mihin aktiivimalli on johtanut. Ihmiset ovat hädissään ja laativat lukemattomia työhakemuksia. Niistä aiheutuva byrokratia tuottaa enemmän haittaa, kuin työpanos hyötyä. Hallituksella ei ole käsitystä siitä, mitä aktiivimallin täyttävät kriteerit tarkoittavat käytännössä. Ministeriöiltä lähtevissä soveltamisohjeissa on ollut runsaasti epämääräisyyksiä, joita TE-toimistot ja työttömyyskassat ympäri maata yrittävät epätoivoisesti tulkita, Mäkinen kuvailee.

Valtiovarainministeriön viimeisimmän arvion mukaan suhdannehuippu on taittunut ja talouskasvu taittuu oletettua nopeammin. Työllisyysasteen nousun ennustetaan tulevina jäävän vaatimattomaksi, vaikka 72 prosentin taso saavutetaan.

- Toimilla ei ole kyetty pureutumaan työttömyyden kovaan ytimeen ja samalla aidosti toimivia käytäntöjä ajetaan alas. Tästä esimerkkinä on työllisyydenhoidon kuntakokeilujen lopettaminen. Samaan aikaan järjestökentän toimintaedellytyksiä on heikennetty systemaattisesti. Toimivat välityömarkkinat ovat avainasemassa rakennettaessa polkua työelämään sieltä pudonneille. SDP onkin vaatinut, että järjestöjen palkkatukikatto poistetaan, Mäkinen toteaa.

- Missä ovat hallituksen investoinnit kasvuun ja tulevaisuuteen? Miksi hallitus ei ymmärrä aidosti aktiivisen ja vaikuttavan ja inhimillisen työllisyyspolitiikan merkitystä Suomen tulevaisuuden kannalta? Mäkinen kysyy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riitta Mäkinen
puh. 09 432 3125

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Tasa-arvopolitiikassa tyhjillä sanoilla pelaamisen aika on ohi – tarvitaan tekoja19.3.2019 14:31:34 EETTiedote

Tulevaisuuden Suomen on oltava jokaiselle hyvä maa elää. Jotta huomenna olisi paremmin kuin eilen ja jokainen voisi tavoitella omanlaistaan hyvää arkea ja innostavaa työelämää, on meidän varmistettava tasa-arvon toteutuminen suomalaisessa yhteiskunnassa. SDP:n eduskuntaryhmä on erityisen huolestunut iäkkäiden naisten ja lapsiperheiden köyhyyden kasvusta, mikä on hallituksen kylmän talouspolitiikan tulosta.

SDP:n Lindtman: Työeläkejärjestelmä on vahva näyttö sopimisen voimasta19.3.2019 13:01:47 EETTiedote

Eläketurvakeskuksen päivitetyn laskelman mukaan eläketurvan rahoitusnäkymät ovat vakaat seuraavat vuosikymmenet. – Suomen työeläkejärjestelmä on taloudellisesti kestävällä pohjalla. Työmarkkinajärjestöt ansaitsevat kiitoksen siitä, että työeläkejärjestelmää on onnistuttu päivittämään säännöllisesti, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Lindtman muistuttaa, että työeläkejärjestelmän kehittämisessä kolmikantaista valmisteluperinnettä on osattu hyödyntää oikein. – Työeläkkeissä on yhteistyössä työnantajien, työntekijöiden ja valtiovallan kesken haettu yhteinen tilannekuva, jonka pohjalta on yhdessä sovittu tavoitteista ja keinoista. Sopimisen kulttuuri on ollut vahvaa ja tulokset ovat olleet sen mukaisia. Lindtman pahoittelee, että viime päivinä työnantajien piiristä on kuulunut paljon toisenlaistakin puhetta kolmikannasta ja sopimisesta. - Toivoisin, että kaikki elinkeinoelämän toimijat muistaisivat sopimisen olevan aina riitaa parempi. Mahtavatko kaikki työnantajal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme