SDP EDUSKUNTA

Mäkisalo-Ropponen: Viittomakielisten ja Coda-lapsien oikeutta palveluihin vahvistettava

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Peruspalvelujen arviointi -raportissa vuodelta 2019 selvitettiin, kuinka laajasti viittomakieliset ja kuurojen vanhempien kuulevat lapset eli Coda-lapset osallistuvat varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.

- Varhaiskasvatukseen osallistui 30 ja esiopetukseen 15 viittomakieltä käyttävää lasta. Coda-lapsia varhaiskasvatuksessa oli 31 ja esiopetuksessa 8. Tilastointi viittomakieltä käyttävien henkilöiden kohdalla Suomessa on kuitenkin puutteellista, joten kyselyssä saatu tieto viittomakielisten ja coda-lasten määrästä ei ole tilastollisesti luotettavaa, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd).

Esimerkiksi Coda-lapsia ja heidän oikeuttaan viittomakieliseen opetukseen ei välttämättä edes tunnisteta, eivätkä he saa opetusta viittomakielestä eli toisesta äidinkielestään. Viittomakieli on kuitenkin itsenäinen ja koko ajan kehittyvä kieli ja siksi coda-lapsilla tulee olla oikeus saada opetusta tästä toisesta äidinkielestään. Suomesta puuttuu yhä myös yhtenäinen rekisteri viittomakieltä käyttävistä henkilöistä.

Raportti suosittaakin monia hyviä kehittämiskohteita. Viittomakieltä käyttävien osalta tilastointia tulee kehittää äidinkielen merkitsemisessä väestörekisteriin niin, että tulisi olla mahdollisuus ilmoittaa käyttävänsä useampaa kuin yhtä äidinkieltä, esimerkiksi viittomakieltä. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen laatu sekä yhdenmukaisuus tulee varmistaa viittomakielisten lasten osalta lainsäädännössä. Samoin viittomakielisten lasten tulee voida käyttää kieltään ja saada opetusta sekä varhaiskasvatusta omalla kielellään.

Raportin esittämät suositukset vahvistaisivat viittomakielisten ja coda-lasten asemaa. Kuten raportissakin todetaan, tietoisuutta näiden lasten oikeuksista on lisättävä tiedotuksen ja koulutuksen avulla. Samoin coda-lasten oikeudet viittomakielen opetukseen tulee taata nykyistä paremmin.

- Olen aiemmin myös tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen. Ministeri Andersson totesi vastauksessaan, että hallitus selvittää varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lainsäädännön päivitystarpeet viittomakielilain ja YK:n vammaissopimuksen mukaiseksi. Toivottavasti asia etenee pikaisesti, Mäkisalo-Ropponen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Malm ja Salonen Raumalla: Teollisuuden tilannetta ja tukitoimia on katsottava kokonaisuutena26.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm ja eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen pitävät Suomen teollisuuden haasteiden ratkaisemiseksi välttämättömänä, että teollisuuden tilaa ja tukitoimia katsotaan yhtenä kokonaisuutena. Malm vieraili lauantaina Raumalla, jossa hän tutustui yhdessä Salosen kanssa muun muassa Rauman sataman tilanteeseen.

SDP:n Gustafsson ehdottaa sähköpyörien verovähennysoikeutta seniorikansalaisille25.9.2020 15:08:36 EESTTiedote

Kansanedustaja Jukka Gustafsson on jättänyt kirjallisen kysymyksen sähköpyörien verovähennysoikeudesta valtionverotuksessa yli 65-vuotiaille seniorikansalaisille. Sähköpyörät ovat tulleet osaksi monen suomalaisen arkipäivää. Erilaisista fyysistä vaivoista ja vammoista kärsiville ihmisille sähköpyörä helpottaa liikkumista. Liikunta voi tulla tavaksi, jos valitsee lajin, josta pitää, väkisin ei mitään tule tehtyä pitkään. Pyöräily on mukavaa ja virkistävää, ja se parantaa kuntoa. Kuitenkin ikääntyessä ylämäet tuntuvat raskailta, mikä voi latistaa harrastuksen. Ikäihmisten liikunnalla voidaan hidastaa lihasvoiman vähenemistä/lihaskatoa, pitää yllä lihasvoimaa ja kestävyyttä ja lisätä hapenkulutusta eritoten kestävyysharjoittelulla, eli edistää hengitys- ja verenkiertoelimistösi aerobista kuntoa.

SDP:n Paula Werning: Kuntouttava työtoiminta parantaa henkilön elämänhallintaa25.9.2020 13:46:37 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning on tyytyväinen hallituksen päätökseen muuttaa kuntouttavan työtoiminnan pelisääntöjä. Tarkoituksena on tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä ja tuottamista koskevaa sääntelyä. Lakiin on tarkoitus lisätä kuntouttavan työtoiminnan sisältöä koskeva säädös, jossa palveluiden sisällöksi määritellään henkilön elämänhallinnan ja työ- ja toimintakyvyn edistäminen. - Tämän säädöksen mukaan on tarkoitus tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan kuntouksellista asemaa. Näin se kohdentuu henkilöille, jotka eivät kykene osallistumaan julkisiin TE-palveluihin tai työelämään, Werning sanoo. Työllisyyden kuntakokeilut tulevat tukemaan myös sitä, miten TE-palveluja voidaan kehittää edelleen vastaamaan paremmin niiden henkilöiden palvelutarpeita, jotka ovat heikommassa asemassa työmarkkinoihin. - Pidän tärkeänä, että kuntouttava työtoiminta on jatkossa laadukasta ja entistä asiakaslähtöisempää. Ongelmana on ollut se, että asiakkaan työkykyyn ja sosiaaliseen toimintakyk

SDP:n Heinäluoma: Komission maahanmuuttopaketti on avaus vaikealle, mutta tärkeälle keskustelulle24.9.2020 09:18:58 EESTTiedote

Euroopan unionin komissio julkisti tänään oman ehdotuksensa EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eveliina Heinäluoma pitää avausta ennen kaikkea aloituksena vaikealle keskustelulle unionin tulevaisuuden kannalta tärkeästä aiheesta. Itse paketin Heinäluoma katsoo pitävän sisällään sekä kannatettavia että ongelmallisia asioita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme