SDP EDUSKUNTA

Mäkisalo-Ropponen: YK:n vammaisyleissopimus koskee myös muistisairaita

Jaa

Suomen ratifioima YK:n vammaisten oikeuksien sopimus turvaa vammaisen henkilön omannäköisen elämän toteutumisen.

- Kansainvälisen määritelmän mukaan muistisairaudet ovat neurologisia vammaissairauksia ja siksi myös muistisairaiden tulisi olla oikeutettuja vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin, Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen muistuttaa.

- Muistisairaan kohdalla sopimuksen tahtotilan toteutuminen edellyttää esimerkiksi oikeutta tulkkauspalveluun, henkilökohtaiseen avustajaan ja kuljetuspalveluun.

Käytännöt kuitenkin vaihtelevat eri puolilla Suomea paljon ja muistisairaat ovat hyvin eri arvoisessa asemassa riippuen missä he asuvat.

- Jossain kunnissa he saavat esimerkiksi kuljetuspalveluita ja henkilökohtaisen avustajan palveluita - jossain taas ei. Olen kuullut viranhaltijan jopa perustelevan palvelujen eväämistä sillä, että ”palvelu ei tuo muistisairaalle lisäarvoa, koska hän ei ymmärrä käyttävänsä palvelua.” Muistisairaan henkilön kohdalla tälläinen tilanne tulee vasta vuosien kuluttua sairastumisesta. Toisaalta jos näiden palvelujen avulla voidaan ylläpitää toimintakykyä ja pidentää kotona asumisen mahdollisuuksia, niin on järjetöntä evätä palvelujen käyttöä.

Torstaina eduskunnassa keskusteltiin eduskunnan oikeusasiamiehen kertomuksesta ja kysyin asiaa oikeusasiamies Jääskeläiseltä. Hänen vastauksensa oli selkeä. Hän totesi että ”Esimerkiksi iso osa vanhuksista on sellaisia, jotka tämän vammaisyleissopimuksen soveltamisalan piiriin kuuluvat, vaikkapa muistisairaat vanhukset”.

- Mielestäni oikeusasiamiehen kannanotto on viesti siitä, että monin paikoin Suomea vammaisten oikeuksien sopimusta rikotaan ikääntyneiden ja muistisairaiden kohdalla.

- Toivottavasti saamme pian uuden vammaispalvelulain, joka antaisi selkeät ohjeet siitä, miten YK:n vammaisten oikeuksien sopimusta on tarkoitus noudattaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: Hallitus panostaa peruspalveluiden vahvistamiseen ja laaja-alaisten sosiaali- ja terveyskeskusten perustamiseen16.10.2019 12:09:43 EESTTiedote

Kansanedustaja Tuula Väätäinen on tyytyväinen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun esittelemään Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan. Ohjelman tavoitteena on perustaa laaja-alaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia Suomeen, jotka pystyvät vastaamaan paremmin ihmisten hoitotarpeisiin. Vuonna 2020 hallitus on myöntämässä kunnille ja kuntayhtymille yhteensä 70 miljoonaa euroa valtionavustuksina. - Olen tyytyväinen, että Rinteen hallituksen panostukset kohdistuvat peruspalveluiden vahvistamiseen ja laaja-alaisten sosiaali- ja terveyskeskusten perustamiseen. Suomessa väestö ikääntyy ja sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttö tulee lisääntymään koko maassa. Sote-palveluita täytyy siirtää suurempien järjestäjien vastuulle, jotta voimme turvata yhdenvertaisten ja laadukkaiden palvelujen saatavuuden kaikkialla Suomessa, toteaa Väätäinen. Pohjois-Savoon rahoitusta on tulossa osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman kehittämishanketta vuonna 2020 yhteensä 3,325 m

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme