Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Malmin keskustan suunnittelu etenee − kommentoi suunnitelmia verkossa

Jaa

Malmin keskustan suunnitteluperiaatteiden luonnos on nyt kommentoitavana. Suunnitteluperiaatteet muodostavat suuntaviivat Malmin keskustan kehittämiselle koko koillisen Helsingin aluekeskuksena. Periaatteissa käsitellään muun muassa täydennysrakentamista, palveluita, työpaikkoja, liikkumista ja viheralueita. Osallistu suunnitteluun kommentoimalla luonnosta Kerro kantasi -palvelussa 12. huhtikuuta asti ja osallistumalla asukastilaisuuteen 25. maaliskuuta.

Uusia aukioita luomalla voidaan parantaa Malmin vetovoimaa ja viihtyisyyttä. Havainnekuva: Voima Graphics Oy.
Uusia aukioita luomalla voidaan parantaa Malmin vetovoimaa ja viihtyisyyttä. Havainnekuva: Voima Graphics Oy.

Malmin keskustan suunnitteluperiaatteisiin on tiivistetty Helsingin yleiskaavan 2016, alueen vahvuuksia ja mahdollisuuksia kartoittaneen Malmin keskustavision sekä muiden Malmin kehittymistä ohjaavien strategioiden, suunnitelmien ja selvitysten havainnot ja tavoitteet. Visiossa tärkeimmäksi uudistuskohteeksi tunnistettiin Malmin aseman ympäristö ja sen vetovoimaisuuden parantaminen.

Malmia on tarkoitus kehittää toiminnoiltaan monipuolisena eloisana keskuksena, joka toimii koko Koillis-Helsingin sydämenä. Malmin uudistuvan keskusta-alueen ytimenä on Sydän-Malmi, joka yhdistää Ylä- ja Ala-Malmin toisiinsa. Sydän-Malmi jakautuu pienempiin osa-alueisiin, joiden rakentamisessa huomioidaan aseman läheisyys ja keskustan vaiheittainen kehittyminen. Sydän-Malmia ympäröivät nykytilanteen mukaisesti kerrostalovaltaiset keskustakorttelit, joita kehitetään toiminnoiltaan monipuolisina.

Liikkumisessa keskeistä on Malmin keskustan kytkeminen laajempaan raideverkostoon uuden pikaraitiotien avulla. Alueelle tuodaan myös Malmin ensimmäinen pyöräkatu. Sydän-Malmia kehitetään kävelyvaltaisena sekä kävelyn ja pyöräilyn ehdoilla kehitettävinä alueina, joilla kulkevia tonttikatuja rauhoitetaan mahdollisuuksien mukaan piha- tai hidaskaduiksi.

Julkisen ulkotilan aukioita ja puistoja on tarkoitus kehittää monipuolisina ja vehreinä. Malmin keskustan aukiot ja puistot säilyvät, ja niitä kehitetään tiivistyvää keskustaa entistä monipuolisemmin palveleviksi. Ylä- ja Ala-Malmin tärkeiden viheralueiden välistä virkistysyhteyttä vahvistetaan.

Julkisia palveluja kehitetään tukemaan uudistuvaa keskustaa. Kehittämisessä huomioidaan Malmin keskustan rikas kulttuuriperintö. Asumisen osalta varmistetaan myös kohtuuhintaisuus keskeisillä alueilla. Kehittämisessä kannustetaan yhteistyöhön ja uudistamisessa huomioidaan nykyisten asukkaiden palveluiden parantaminen.

Kommentoi suunnitteluperiaatteita 12. huhtikuuta mennessä

Osallistu suunnitteluun kommentoimalla luonnosta Kerro kantasi -palvelussa. Kysely on auki 12.4. saakka osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/malmin-keskusta. Suunnitteluperiaatteiden luonnos ja muu tausta-aineisto ovat esillä osoitteessa hel.fi/suunnitelmat.

Suunnitteluperiaatteita esitellään keskustelutilaisuudessa verkossa torstaina 25.3. klo 17–18. Tilaisuuteen pääsee liittymään klo 16.45 alkaen klikkaamalla liittymislinkkiä bit.ly/malmin-keskusta tai kopioimalla sen verkkoselaimen osoitekenttään. Kokousohjelma Teamsia ei tarvitse ladata omalle laitteelle, vaan tilaisuuteen voi osallistua myös verkkoselaimen kautta.

Suunnitteluperiaatteet päätöksentekoon kesällä 2021

Suunnitteluperiaatteet toimivat tulevien asemakaavahankkeiden ja alueen muun kehittämisen tukena. Tavoitteena on, että kaupunkiympäristölautakunta päättää suunnitteluperiaatteista kesällä 2021. Suunnitteluperiaatteiden hyväksymisen jälkeen voidaan käynnistää kaavamuutoksia ja edetä tarkempaan suunnitteluun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Mentula
arkkitehti
Kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 20768
antti.mentula@hel.fi

Kuvat

Uusia aukioita luomalla voidaan parantaa Malmin vetovoimaa ja viihtyisyyttä. Havainnekuva: Voima Graphics Oy.
Uusia aukioita luomalla voidaan parantaa Malmin vetovoimaa ja viihtyisyyttä. Havainnekuva: Voima Graphics Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uuden oppaan avulla kohti kestävämpää lähivirkistysmatkailua Helsingin saaristossa9.4.2021 09:46:36 EEST | Tiedote

Ihmiset ovat kuluneen vuoden aikana löytäneet lähiluonnon ja lähiluontomatkailun yhä tiiviimmäksi osaksi arkeansa. Lisääntyvät kävijämäärät luontokohteissa edellyttävät yhä vastuullisempaa otetta ja kestävää virkistyskäyttöä tukevaa toimintaa niin kehittäjiltä kuin kävijöiltäkin. Uusi opas ja siihen liittyvä työkalu antavat käytännön keinoja kaupunkien lähellä sijaitsevien saarten kehittämiseen.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 8.4.20218.4.2021 17:29:24 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 8.4.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 22.4.2021.

Helsinki-huussi tuo helpotuksen luontoretkeilijöille8.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsinki-huussi on Helsingin kaupungin uusi kuivakäymäläpalvelu, joka mahdollistaa miellyttävän luontoretkeilyn kaupungin luontokohteissa. Palvelua kokeillaan kolmella pilottihuussilla eri tyyppisissä kohteissa. Ensimmäinen Helsinki-huussi rakennetaan Vanhankaupungin Pornaistenniemelle. Suunnitelmissa on, että huusseja rakennettaisiin jatkossa kaikkien suosittujen luontokohteiden yhteyteen osana muita luontopalveluja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme