Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Malmin Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittaja on Crossing Horizons

Jaa

Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus ”Crossing Horizons”, jonka tekijöiksi paljastuivat maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy. Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen ja esitti kiitosta puiston onnistuneesta kytkeytymisestä ympäristöönsä. Toiselle sijalle sijoittui ehdotus “Runway Meadows”, jonka tekijöinä olivat Arkkitehtuuri- ja maisemasuunnittelu NYMAN & RISTIMÄKI Oy / Johanna Ristimäki & Landscape Architect Sarianna Salminen / Sarianna Salminen. Kolmannen palkinnon sai LOCI maisema-arkkitehdit Oy ehdotuksellaan ALULA.

Havainnekuva voittajatyöstä Crossing Horizons. Näkymä sillalta kohti terminaalia. Kuva: Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy.
Havainnekuva voittajatyöstä Crossing Horizons. Näkymä sillalta kohti terminaalia. Kuva: Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy.

Voittajatyö on veistoksellisen ilmava ja kokonaisvaltainen suunnitelma, joka kiinnittyy paikan kulttuurihistorialliseen kontekstiin ja luonnonprosesseihin. Voittajatyössä puisto jakautuu neljään maisemalliseen osa-alueeseen. Näitä ovat laidunalue Fallkullan kotieläintilan vieressä, arkeologinen risteys eli kiitoteiden risteysalue Lentoasemanpuiston keskustaosassa, avointen urbaanien kenttien alue ja metsäkäytävä, joka yhdistää puiston Helsingin itäisiin viheralueisiin. Puiston uudet aktiviteetit ja rakenteet sijoittuvat neljälle olemassa olevalle kiitotielle. Lisäksi puistoon rakennetaan kenttä tapahtuma- ja urheilukäyttöön.

Puiston itäinen osa on pääosin metsäinen, muilta osin puisto on avointa maisematilaa. Maisemassa vuorottelevat erilaiset niityt, kukkulat ja hulevesipainanteet. Terminaalilta ja hangaarin tapahtuma-alueelta tarkasteltuna puisto avautuu nousevana niittypintana.

Kiitosta luontoarvojen ja kulttuurihistorian yhteensovittamisesta

Tuomaristo kiitti voittajatyötä puiston onnistuneesta kytkeytymisestä laajempaan ympäristöön. Ehdotus ottaa ympäristöönsä kantaa mielenkiintoisella tavalla ja tukeutuu samalla monipuolisesti luonnon elementteihin. Sekä olemassa olevien luontoarvojen suojelu että uusien lisääminen on tehty vakuuttavasti. Suunnitelma kiinnittyy alueen kulttuurihistoriallisiin ominaispiirteisiin, ja siinä on tarkoitus säilyttää kiitoteiden linjat puistossa erottuvina pintoina sekä kentän avoimuus terminaalin ja hangaarin edustalla. Voittajatyössä ehdotetaan, että kiitoteiden risteykseen rakennettaisiin veistoksellinen porttiaihe ja ylikulkusilta, josta voisi katsella avointa niittymaisemaa.

“Ehdotus kiinnittyy vahvasti paikkaan ja alueen historiaan, joita se tulkitsee onnistuneesti. Puistossa säilyvä avoin niittymaisema saa idyllisen luonteen ja kentän rosoista materiaalimaailmaa vahvistetaan uusin veistoksellisin elementein. Kantavana ajatuksena on ekologisen monimuotoisuuden ja ihmistoimintojen luonteva rinnakkaiselo”, Salla Hoppu sanoo.

Ideakilpailusta jatkosuunnitteluun

Helsingin kaupunki järjesti yhteistyössä Suomen maisema-arkkitehtiliiton MARK:n kanssa avoimen kansainvälisen ideakilpailun Lentoasemanpuiston suunnittelusta Malmin entisen lentokentän alueelle. Kilpailulla etsittiin ideaa, jossa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla alueen kulttuurihistoria, luontoarvot ja ekologinen monimuotoisuus.

Kilpailuun saapui 34 ehdotusta 13 maasta. Kilpailutöissä oli esitetty vaihtoehtoisia ideoita ja lähestymistapoja Lentoasemanpuiston suunnitteluun. Ehdotukset olivat kauttaaltaan korkeatasoisia ja tarjosivat mahdollisuuden tarkastella monipuolisesti puiston tulevaa roolia rakentuvan alueen keskiössä. Parhaissa kilpailuehdotuksissa onnistuttiin yhdistämään alueen luontoarvot, kulttuuriympäristö sekä monipuoliset toiminnot osaksi identiteetiltään vahvaa ja omintakeista puistoa. Kaikkiin kilpailuun tulleisiin ehdotuksiin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/lentoasemanpuisto.

Lentoasemanpuiston suunnittelu jatkuu yleissuunnitelman laatimisella kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta. Jatkosuunnittelussa hyödynnetään myös muita palkittuja ehdotuksia.

Suunnitelmalla ohjataan myös entisen lentokentän alueen väliaikaiskäyttöä, vaikka alue valmistuu kokonaisuudessaan vasta 2040-luvulla. Niin nykyiset kuin uudet malmilaiset pääsevät nauttimaan kilpailun tuloksista, sillä niitä hyödynnetään väliaikaisen sekä lopullisen käytön suunnittelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiympäristön toimiala:

Salla Hoppu
arkkitehti
asemakaavoitus
p. +358 9 310 37240
salla.hoppu@hel.fi

Mike Tomassen
kilpailusihteeri
asemakaavoitus
p. +358 9 3102 4592
mike.tomassen@hel.fi

Kilpailun voittajat:

Elsi Lehto
p. +358 40 500 46 92
elsi.lehto@maanlumo.fi

Krista Muurinen
p. +358 040 737 8176
krista.muurinen@maanlumo.fi

Kuvat

Havainnekuva voittajatyöstä Crossing Horizons. Näkymä sillalta kohti terminaalia. Kuva: Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy.
Havainnekuva voittajatyöstä Crossing Horizons. Näkymä sillalta kohti terminaalia. Kuva: Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy.
Lataa
Havainnekuva voittajatyöstä Crossing Horizons. Näkymä arkeologiseen risteykseen eli kiitoteiden risteysalueeseen. Kuva: Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy.
Havainnekuva voittajatyöstä Crossing Horizons. Näkymä arkeologiseen risteykseen eli kiitoteiden risteysalueeseen. Kuva: Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Katseet koilliseen: Koillis-Helsingin ajankohtaiset suunnitelmat kootusti verkkotilaisuudessa 5.5.21.4.2021 14:12:12 EEST | Tiedote

Koillis-Helsinkiin on suunnitteilla paljon uutta; tulevaisuudessa erityisesti Malmi ja muut koillisen asemanseudut kokevat muutoksia ja tiivistyvät. Koillis-Helsingin eli Malmin, Viikin, Pukinmäen, Puistolan, Suutarilan, Pihlajamäen ja Tapanilan ajankohtaiset suunnitelmat esitellään 5. toukokuuta klo 17.00 alkavassa Uutta Koillis-Helsinkiä –verkkotilaisuudessa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.4.202115.4.2021 21:04:20 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 15.4.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 29.4.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme