Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Malmin lentokentän alue muuttuu - väliaikaisen käytön yleissuunnitelma valmis, hiihtoladut täksi talveksi

Jaa

Malmin lentokentän alue muuttuu lentotoiminnan loppuessa. Ensi vuonna alueella avautuu tilaa vähitellen väliaikaisille toiminnoille. Rakentaminen ja väliaikaiskäyttö etenevät rinnakkain alueella mahdollisimman pitkään. Kaupunki varautuu siihen, että jo talvella 2020 osalla lentokentän aluetta olisi mahdollisuus harrastaa talviliikuntaa, kuten hiihtää ja luistella.

Kartta Malmin lentokenttäalueen väliaikaiskäytön yleissuunnitelmasta
Kartta Malmin lentokenttäalueen väliaikaiskäytön yleissuunnitelmasta

Samalla kuin kaavoitus valmistuu ja rakentaminen etenee, Malmin lentokenttä palvelee helsinkiläisiä monipuolisena kymmenien hehtaarien tapahtuma- ja harrastuspaikkana. Tämän lisäksi alueelle on tulossa muun muassa rakentamista tukevia varastoalueita ja muuta toimintaa.  

Helsingin kaupunki on laatinut väliaikaiskäytön yleissuunnitelman ja sen yhteydessä kartan lentokentän alueen väliaikaiskäytöstä seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Karttaan on merkitty sekä uudet että olemassa olevat ulkoilureitit sekä erilaisille toiminnoille varatut alueet. 

“Alue on noin sadan hehtaarin suuruinen, joten kaikki ei tietenkään valmistu yhdessä yössä. Yleissuunnitelma luo kuitenkin puitteet, joiden avulla alueelle suunnitellaan ja rakennetaan vähitellen erilaisia toimintoja”, sanoo projektinjohtaja Kimmo Kuisma kaupunginkansliasta. 

Hiihtolatuja jo täksi talveksi 

Alueelle on suunnitteilla kävely-, pyöräily- ja hiihtoreittejä sekä virkistys- ja tapahtuma-alueita. Lisäksi suunnitelmissa on uusi lumenvastaanottopaikka ja mahdollisesti ammattiopetuksen väistötiloja sekä veneiden talvisäilytystä. Tavoitteena on, että väliaikaiskäytön aikana alueen niittyjä voidaan säilyttää ja hyödyntää ulkoilu- ja virkistyskäytössä luontoarvot huomioiden. 

Kaupunki varautuu siihen, että jo talvella 2020 osalla lentokentän aluetta olisi mahdollisuus harrastaa talviliikuntaa, kuten hiihtää ja luistella. 

Aluetta kiertävän nykyisen ulkoilu- ja latureitin lisäksi niittyalueille on suunniteltu uudet 1,5 ja viiden kilometrin mittaiset kiertävät hiihtolatulenkit. Yhteensä ajettavia latuja olisi noin kuuden kilometrin verran. Näiden lisäksi niittyalueille voisi muodostua käyttäjien omia peltolatuja. 

”Liikkumisen lisäksi alueella voisi olla vaikkapa kaupunkiviljelyä, pelikenttiä, konsertteja ja piknikkejä. Toivomme, että kaupunkilaiset ottavat alueen omakseen ja luovat uutta kaupunkikulttuuria, Kuisma rohkaisee. 

Suunnitelmissa 25 000 uutta asukasta 

Rakentaminen Malmin lentokentällä ja sen ympäristössä alkaa 2020-luvulla. Asukkaita alueelle tulee noin 25 000 – pienen suomalaisen kaupungin verran – ja työpaikkoja parituhatta. 

Malmin lentokentän alueen rakentaminen aloitetaan vaiheittain alueen eteläpäästä alkaen 2020-luvun alussa ja se jatkuu aina 2040-luvun loppuun sitä mukaa kuin asemakaavamuutokset etenevät. Ensimmäisenä asuinalueista rakentuu Nallenrinne.  

Suunnitelmana on, että Malmin kentän alueelle tulee 13500 uutta asuntoa, jotka valmistuisivat 400–600 asunnon vuositahtia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Malmin aluerakentamisprojekti, projektinjohtaja Kimmo Kuisma, 09 310 25808, kimmo.kuisma@hel.fi

Asemakaavoitus, Malmi-projekti, tiimipäällikkö Kaisa Jama, 09 310 22980, kaisa.jama@hel.fi

Kaupunginkanslian viestintä, viestintäasiantuntija Suvi Kukkonen, 050 341 9273, suvi.kukkonen@hel.fi

Kuvat

Kartta Malmin lentokenttäalueen väliaikaiskäytön yleissuunnitelmasta
Kartta Malmin lentokenttäalueen väliaikaiskäytön yleissuunnitelmasta
Lataa
Malmin lentokenttäalueen väliaikaiskäytön yleissuunnitelma - kartta
Malmin lentokenttäalueen väliaikaiskäytön yleissuunnitelma - kartta
Lataa
Malmin lentokenttäalueen väliaikaiskäytön yleissuunnitelma - aikajana
Malmin lentokenttäalueen väliaikaiskäytön yleissuunnitelma - aikajana
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Senaatintorin kesä aukeaa30.6.2020 09:49:14 EESTTiedote

Kulinaristinen keidas tarjoilee makuelämyksiä ja urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa. Senaatintorin kesä -jättiterassialue aukeaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Helsingin pääaukiolla, Senaatintorilla, voi elokuun loppuun asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä urbaanissa siirtolapuutarhatunnelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, ja siitä toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

Helsinki panostaa turvalliseen matkailukokemukseen29.6.2020 14:07:43 EESTTiedote

Pitkän koronasulun jälkeen avautuva Helsinki haluaa varmistaa, että pääkaupungin tarjoamien tapahtumien pariin palaavien vieraiden kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä ja luotettava. Helsinki toteutti palvelumuotoilutoimisto Hellonin kanssa tutkimuksen, jonka avulla tunnistettiin asiakkaiden mielenrauhaa ja yleistä turvallisuuden tunnetta tapahtumissa ja matkailupalveluiden parissa tuottavat toimenpiteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme