Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Malmin lentokentän alueella tutkitaan maaperää ja tehdään luontoselvityksiä

Jaa

Helsingin kaupunki tekee kesällä 2020 maaperätutkimuksia ja luontoselvityksiä Malmin entisen lentokentän ympäristössä. Tutkimukset tukevat alueen esirakentamisen suunnittelua ja asemakaavoitusta.

Malmin entisen lentokentän alueen eteläosa. Kuva: Lauri Rotko.
Malmin entisen lentokentän alueen eteläosa. Kuva: Lauri Rotko.

Kierrätyskasvualustaa voidaan käyttää hyödyksi tulevassa puistorakentamisessa

Maaperätutkimuksia tehdään lentokentän ympäristössä 8.−12.6.2020 kello 7–17 välisenä aikana. Näytteenotto toteutetaan kaivinkoneella. Tutkimuksilla selvitetään alueen pintamaiden kierrätysmahdollisuudet. Kierrättämisellä säästetään neitseellisiä luonnonmaa-aineksia, vältetään kaivettavien maa-ainesten sijoittamista maankaatopaikalle sekä vähennetään maa-ainesten kuljetuksia ja niistä johtuvia hiilidioksidipäästöjä. Tutkimusten yhteydessä alueelta otetaan myös sulfidisavi- ja maaperänäytteitä, joiden avulla saadaan tietoa alueen rakentamista varten.

Viheralueiden suunnittelun yhtenä tärkeänä, kestävän kehityksen mukaisena lähtökohtana on nykyisen kasvillisuuden ja maaperän koostumuksen selvittäminen. Jos maa-ainesten ravinne- ja hivenainepitoisuudet sekä maan rakenne ovat sopivia, voidaan Malmin pintamaita hyödyntää tulevaisuudessa alueen puistorakentamisessa. Kierrätykseen voivat sopia sekä elolliset pintamaat että syvemmältä saatavat elottomat kaivumaat. Pintamaan siemenpankki tarjoaa mahdollisuuden muodostaa monimuotoisia kaupunkiniittyjä.

Malmin alueen maaperätutkimukset tukevat alueen esirakentamisen suunnittelua. Tutkimusten tilaajana on Helsingin kaupunkiympäristön toimiala ja maastotyöt tekee Ramboll Finland Oy. Näytteenottopaikat on merkitty liitteenä olevaan karttaan.

Luontoselvityksistä aineistoa suunnittelutyön avuksi 

Kesäkaudella 2020 Malmin lentokentän alueen kenttä- ja lähialueilla tehdään luontoselvityksiä lahokaviosammaleen esiintymisestä, alueen kasvillisuudesta ja lepakoista. Selvitykset kohdistuvat lentotoiminnan vuokra-alueen ulkopuolelle. Selvitykset valmistuvat aikaisintaan loppuvuodesta.

Lahokaviosammalselvityksen tavoitteena on selvittää mahdolliset lahokaviosammaleen esiintymispaikat vireillä olevien Lentoasemankortteleiden ja Energiakortteleiden asemakaava-alueilta. Kasvillisuusselvityksen tavoitteena on kartoittaa Malmin kentän ja sen lähiympäristön kasvillisuus nykytilan dokumentoimiseksi sekä asemakaavatyön ja muun alueen kehittämisen lähtöaineistoksi. Aikaisempina vuosina laadittuja lepakkoselvityksiä jatketaan tänä vuonna. Lepakkoselvityksen tavoitteena on selvittää lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikat sekä ruokailualueet. Selvitykset tehdään aikaisemman selvityksen osa-alueilla, joissa lepakoita on havaittu, sekä alueilla, joissa asemakaavoitus on ajankohtaista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja maaperätutkimuksista:

Anni Tirri
projektinjohtaja
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 38335
anni.tirri@hel.fi

Mikko Suominen
kaupungin massakoordinaattori
kaupunkiympäristön toimiala
mikko.suominen@hel.fi

Lisätietoja luontoselvityksistä:

Tuomo Näränen
arkkitehti
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 20462
tuomo.naranen@hel.fi

Kuvat

Malmin entisen lentokentän alueen eteläosa. Kuva: Lauri Rotko.
Malmin entisen lentokentän alueen eteläosa. Kuva: Lauri Rotko.
Lataa
Maaperätutkimusten näytteenottopaikat.
Maaperätutkimusten näytteenottopaikat.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne rauhallinen Helsingin uimarannoilla ja ulompana merellä10.7.2020 14:01:07 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin suurilta uimarannoilta. Marjaniemen, Rastilan sekä Iso Kallahden rantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja rannoilta otettiin uusintanäytteet. Marjaniemen uusintanäyte oli hyvänlaatuinen. Rastilan ja Iso Kallahden uusintanäytteet valmistuvat ensi viikon alussa. Kohonneet bakteeripitoisuudet johtuvat todennäköisesti viime aikojen runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maalta uimaveteen. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimavesien bakteeripitoisuudet paikoitellen koholla – sinilevät vähentyneet merialueilla3.7.2020 14:32:28 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme