Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Malmin Longinojan laakson ideasuunnitelma on valmistunut

Jaa

Helsingin kaupunki jatkaa Malmin alueen kehittämistä. Malmin Longinojan laakson kaupunginosapuiston analyysi ja ideasuunnitelma on valmistunut. Suunnittelun kohteena oli Latokartanontien ja Tullivuorentien välinen laaja puistoalue Malmin jäähallin pohjoispuolella. Nykyisin alueella on ulkoilureittejä, pallokenttiä ja kaupungin viljelyksessä olevia peltoja. Kaupunginosapuistojen kehittämisen tavoitteena on luoda puistoista selkeitä, tyylikkäitä ja aikaa kestäviä ratkaisuja.

Longinojan laakson ideasuunnitelman havainnekuvassa näkyy toimintareitti Ala-Malminojan varrella. Uomaan ehdotettu kasvillisuus puhdistaa vettä.  Kuvan tekijä: Studio Terra Oy.
Longinojan laakson ideasuunnitelman havainnekuvassa näkyy toimintareitti Ala-Malminojan varrella. Uomaan ehdotettu kasvillisuus puhdistaa vettä. Kuvan tekijä: Studio Terra Oy.

Ideasuunnitelmaa tehtiin kevään 2016 aikana kaupungin virastojen yhteistyönä ja suunnitelman laati maisema-arkkitehtitoimisto Studio Terra Oy Helsingin kaupungin lähiöprojektin toimeksiannosta. Ideasuunnitelma toimii jatkosuunnittelun pohjana mutta aivan sellaisenaan sen ei voida luvata toteutuvan. Seuraavissa suunnitteluvaiheissa määritellään yksityiskohtaisemmin puiston eri toiminnot. Tarkemmassa suunnittelussa selvitetään, mikä kaikki on mahdollista esim. puron muokkauksen suhteen. Ideasuunnitelman pohjalta voi käynnistyä hankkeita, joiden suunnittelu ja toteutus lähtevät liikkeelle muita aikaisemmin esimerkiksi lähiörahaston avustuksella.

Ideasuunnitelman tavoite ja sisältöjä

Longinojan laakson ideasuunnitelmantavoitteena on vahvistaa Malmin alueen imagoa, monipuolistaa puiston toimintoja ja korostaa alueen luonto- ja maisema-arvoja. 

Ideasuunnitelmassa on sovitettu yhteen saatu asukaspalautesekä yleiskaavaehdotuksen mukaiset tavoitteet muun muassa täydennysrakentamisen, kulkureittien ja viheryhteyksien osalta.

Uusia reittejä
Puistoon ideasuunnitelma esittää uusia pyöräilyn ja jalankulun reittejä. Erityisesti etelä-pohjoissuuntaisen Ala-Malmin puistotien jatkaminen Filpuksenpuistolta jäähallille on nähty tärkeänä reittiyhteytenä, jonka varrelle on sijoitettu suurin osa puiston uusista toiminnoista. Longinojan puron eteläpuolelle on linjattu baanayhteys, eli nopean ja suoran pyöräliikenteen mahdollistava reitti. Lisäksi Longinojan pohjoisrannalle on linjattu kapeampi polkulinja, joka mahdollistaa pääsyn rantaan ja toimii samalla myös luontopolkuna opasteineen.

Uusia toimintoja
Alueen keskellä kulkevan Ala-Malmin puistotien varrelle ideasuunnitelma esittää useita toimintakeskittymiä: skeittipuisto, konttikahvila, levähdyspaikkoja ja kuntoiluvälineitä.  Lisäksi muiden reittien varsille ehdotetaan monitoiminurmia oleskeluun, leikkiin ja pelailuun.  Purovarren pienestä kallioisesta alueesta halutaan luoda viihtyisä oleskelupaikka. Liikuntapuistoa ja sen toimintoja laajennetaan. Puiston länsipäähän on ehdotettu kaupunkiviljelyaluetta. 

Luontoarvot ja kasvillisuus
Longinoja rantakasvillisuusvyöhykkeineen on tavoitteena säilyttää mahdollisimman luonnontilaisena. Ala-Malmin oja muutetaan mutkittelevaksi kosteikkopuroksi, johon istutetaan kukkivaa rantakasvillisuutta. Longinojan laakso halutaan säilyttää avoimena tilana. Osa peltoalueista säilytetään vuoroviljelyskäytössä, niillä viljellään mm. herneitä, auringonkukkia ja osa pelloista on kesantona.  Osa peltoalueista muutetaan oleskelu- ja pelialueiksi.

Uusia rakenteita ja kalusteita
Ideasuunnitelmassa esitetään uusien penkkien ja roska-astioiden lisäämistä reittien varsille, olemassa olevien siltojen kunnostamista sekä uusien pääreittien valaisemista puistovalaisimilla. Sepänmäen linnoituslaitealueelle ehdotetaan kunnostustoimenpiteitä ja opastuksen lisäämistä.

Longinojan laakson jatkosuunnittelu

Longinojan laakson suunnittelu jatkuu tästä eteenpäin rakennusviraston ja liikuntaviraston yhteistyönä. Tavoitteena on, että jatkosuunnittelu voitaisiin aloittaa vuonna 2017 ja toteutukseen haettaisiin lähiörahaston rahoitusta. Ensimmäiseksi on tarkoitus keskittyä Ala-Malmin puistotiehen ja liikuntapuiston ympäristöön, johon on ideoitu muun muassa tekonurmikenttää, lähiliikuntapaikkaa, skeitti- ja skuuttitoimintoja. Samassa yhteydessä on tarkoitus edistää alueen kaupunkiviljelyä yhdessä Helmi-opiston kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ideasuunnitelmasta:

Tero Santaoja, projektipäällikkö/Lähiöprojekti, kaupunkisuunnitteluvirasto, Helsingin kaupunki, puhelin 09 310 37155, GSM 040 3342281, tero.santaoja@hel.fi

Jatkosuunnittelusta:

Anni Tirri, aluesuunnittelija, rakennusvirasto, Helsingin kaupunki, puhelin 09 31038335, GSM 040 3340664, anni.tirri@hel.fi

Juha Leoni, kenttäpäällikkö, liikuntavirasto, Helsingin kaupunki, puhelin 09 31087503, GSM 040 3341892, juha.leoni@hel.fi

Kuvat

Longinojan laakson ideasuunnitelman havainnekuvassa näkyy toimintareitti Ala-Malminojan varrella. Uomaan ehdotettu kasvillisuus puhdistaa vettä.  Kuvan tekijä: Studio Terra Oy.
Longinojan laakson ideasuunnitelman havainnekuvassa näkyy toimintareitti Ala-Malminojan varrella. Uomaan ehdotettu kasvillisuus puhdistaa vettä. Kuvan tekijä: Studio Terra Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
PL 2100
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

(09) 310 1673http://www.hel.fi/ksv

Helsingin kaupungin lähiöprojekti on kaupunginhallituksen alaisuudessa toimiva virastojen yhteistyöprojekti. Toiminta-alueena on koko esikaupunkivyöhyke. Lähiöprojektin tehtävänä on tukea yhteistyömalleja, jotka parantavat konkreettisella tasolla esikaupunkialueiden viihtyisyyttä, toimintaedellytyksiä sekä hyvän kaupunkielämän rakentumista. Lähiöprojekti käynnistää, koordinoi ja kokoaa yhteen Helsingin esikaupunkialueiden kehittämiseen liittyviä hankkeita hallintokuntien sekä yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Tutustu Laiturin näyttelyssä Eliel Saarisen kädenjälkeen Helsingissä30.5.2017 14:39:19 EESTTiedote

Näyttely "Helsingistä on tullut suurkaupunki! – Eliel Saarinen ja Helsinki" avataan torstaina 1. kesäkuuta näyttelytila Laiturilla Kampissa. Näyttely on kattava läpileikkaus arvostetun arkkitehdin perinnöstä pääkaupunkimme katukuvassa. ”On hämmästyttävää, että koskaan aikaisemmin Saarisen Helsingin tuotantoa ei ole tarkasteltu yhtenä kokonaisuutena”, toteaa dosentti Timo Tuomi. Laiturin kesänäyttely tarjoaa nostalgisia kuvia menneen ajan Helsingistä ja rohkaisee arkkitehtuurifaneja bongaamaan kaikki kaksikymmentä Elielin suunnittelemaa rakennusta Munkkiniemestä Vuosaareen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme