Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Malminkartanon keskiosaan tutkitaan rakentamismahdollisuuksia suunnittelukilpailun keinoin

Jaa

Malminkartanon keskiosaan lähdetään tutkimaan uusia maankäytön mahdollisuuksia suunnittelukilpailun kautta. Kilpailun tavoitteena on löytää kaupunkirakenteellinen ratkaisu, jossa voidaan parhaalla mahdollisella tavalla sovittaa yhteen uutta rakentamista ja luonto. Kilpailu käynnistyy lokakuussa ja voittaja valitaan keväällä 2022. Kaupunki järjestää asukaskävelyn Malminkartanossa 11.10.2021, jossa voi kysyä ja keskustella suunnitteluun liittyvistä aiheista.

Malminkartanon keskiosa Malminkartanontieltä kuvattuna, oikealla Kartanonmetsä. Kuva: Helsingin kaupunki.
Malminkartanon keskiosa Malminkartanontieltä kuvattuna, oikealla Kartanonmetsä. Kuva: Helsingin kaupunki.

Malminkartanon keskiosa tunnetaan myös Kartanonmetsänä ja suunnittelualue sijaitsee osin Malminkartanon juna-aseman päällä. Suunnittelukilpailun kautta haetaan ratkaisua, joka mahdollistaa tasapainoisen lopputuloksen sovittaa yhteen uutta rakentamista ja luonto. Lisäksi halutaan sujuvoittaa alueen kulkuyhteyksiä, sillä nykyiset kävelyreitit etenkin Malminkartanontien ja asema-alueen välillä ovat hankalat. Kilpailu käynnistyy lokakuussa ja siihen kutsutaan neljä arkkitehtitoimistoa, jotka maanomistajan edustajat ovat valinneet.

Asukkailla on mahdollisuus tutustua ja kommentoida verkossa kilpailuehdotuksia alkuvuonna 2022, ennen voittajan valintaa. Kommentit viedään tiedoksi tuomaristolle. Voittajaehdotus toimii tulevan asemakaavan pohjana ja asemakaavan laatiminen voi alkaa aikaisintaan keväällä 2022. Kaavoituksen käynnistymisestä viestitään erikseen ja sen aikana voi jättää mielipiteitä normaalin kaavaprosessin mukaisesti.

Asukaskävelyllä keskustellaan suunnittelusta, esittelyvideo kertoo taustat

Kaupunki järjestää asukaskävelyn maanantaina 11.10.2021 kello 16.30-18.00. Kävelykierroksen lähtöpiste on Malminkartanonaukiolla ja kävelyreitti kulkee Malminkartanon keskiosan ympäristössä. Kierroksella on mukana asiantuntijoita kaupungilta ja maanomistajan edustaja. Kävelyllä voi kysyä ja keskustella asiatuntijoiden kanssa suunnitteluun liittyvistä aiheista. Kierros ei ole esteetön, mutta lähtöpisteeseen pääsee esteettömästi juttelemaan asiantuntijoiden kanssa kierroksen alussa.

Suunnittelusta on myös tehty lyhyt esittelyvideo, joka kertoo suunnittelusta ja sen taustoista.

Malminkartanoon uutta nostetta

Malminkartano on yksi Helsingin kaupungin kaupunkiuudistuskohteista. Kaupunkiuudistuksen tarkoitus on kohentaa asuinalueiden viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta kokonaisvaltaisesti sekä mahdollistaa laadukas täydennysrakentaminen. Kaupunki on sitoutunut alueen kehittämiseen ja laadukkaaseen ympäristöön.

Lisäksi Malminkartanoon ollaan laatimassa suunnitteluperiaatteita, jotka ohjaavat koko alueen toimintojen sijoittumista, kuten liikenneyhteystarpeita ja viher- ja virkistyspalveluverkostoa. Suunnitteluperiaatteet ohjaavat myös uusia asemakaavoja. Suunnitteluperiaatteet valmistuvat alkuvuodesta 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tytti Wiinikka
Arkkitehti, Malminkartanon kaavoitus
Helsingin Kaupunkiympäristö
puh. 09 310 37300
tytti.wiinikka@hel.fi

Antti Mentula
Arkkitehti, Malminkartanon suunnitteluperiaatteet
Helsingin Kaupunkiympäristö
puh. 09 310 20768
antti.mentula@hel.fi

Kuvat

Malminkartanon keskiosa Malminkartanontieltä kuvattuna, oikealla Kartanonmetsä. Kuva: Helsingin kaupunki.
Malminkartanon keskiosa Malminkartanontieltä kuvattuna, oikealla Kartanonmetsä. Kuva: Helsingin kaupunki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.10.202114.10.2021 17:41:54 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 14.10.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 28.10.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme