Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Malminkentän terminaalirakennukseen suunnitellaan teknistä peruskorjausta

Jaa

Malminkentän vanhan terminaalirakennuksen teknisen peruskorjauksen on tarkoitus alkaa toukokuussa 2023. Korjaus kestää noin vuoden.

Etualalla vanha terminaalirakennus. Kuvaaja Lauri Rotko.
Etualalla vanha terminaalirakennus. Kuvaaja Lauri Rotko.

Malminkentän vanhassa terminaalirakennuksessa on kaupungin omistuksen aikana tehty vain pienimuotoisia korjaustöitä, ja talossa tehdyt selvitykset osoittavat korjausten välttämättömyyden. Nyt tehtävillä korjauksilla turvataan rakennuksen pysyminen käyttökunnossa.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto käsittelee korjauksen hankesuunnitelmaa kokouksessaan 12. tammikuuta.

Erityisesti korjausta vaativat talon vesi- ja viemäriputkistot. Tässä remontissa kunnostetaan lisäksi muun muassa ilmanvaihtojärjestelmää ja sähköteknisiä järjestelmiä. Myös osa julkisivusta sekä vanhat ikkunat ja ovet korjataan.

Korjaukset tehdään arvokkaan rakennuksen alkuperäisiä ratkaisuja kunnioittaen. Tilamuutoksia ei tehdä. Rakennukseen jää korjausten jälkeenkin muuta kunnostettavaa, ja laaja perusparannus tulee tehtäväksi myöhemmin.

Tilat käyttöön remontin jälkeen

Kaupungin tavoitteena on, että Malminkentän alue pysyy aktiivisessa ja monipuolisessa käytössä ennen asuntorakentamisen alkamista ja myös rakentamisen aikana. Joulukuussa 2022 lainvoiman saaneet Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden asemakaava-alueet ympäröivät vanhaa terminaalirakennusta.

Vanha terminaalirakennus tyhjennetään korjaustöiden ajaksi. Nykyisin talossa toimii tai sitä käyttää muun muassa ravintola ja 15 muuta vuokralaista. Remontin valmistuttua tilat on tarkoitus laittaa uudelleen vuokralle. Tavoitteena on, että rakennus tarjoaa palveluita alueen asukkaille ja käyttäjille, ja että sen toiminta tukee Malminkentän kehittämistä ja väliaikaiskäyttöä.

Talon suunnittelijoilla on ollut nykyaikaisia ihanteita

Rakennus on valmistunut vuonna 1938 arkkitehtien Martti Välikankaan, Dag Englundin, Vera Rosendahlin ja Onni Ermalan suunnittelemana.

Rakennus on ollut edistyksellinen muunneltavuudessaan. Rakennuksessa ei ole kantavia väliseiniä, joten pohjaratkaisuun olisi tulevaisuudessa helppo tehdä muutoksia. Talon siipiosat toteutettiin alun perin siten, että niitä olisi voinut korottaa yhdellä kerroksella. Kokeellinen teräsbetoniseinärakenne teki mahdolliseksi ympäri talon avautuvat nauhaikkunat. Nauhaikkunat yleistyivät myöhemmin 1960-luvulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Korjaukset:
projektinjohtaja Katri Olli
kaupunkiympäristö / hankkeet
p. 040 5041 594
katri.olli@hel.fi

Vuokraaminen:
myyntineuvottelija Ritva Autio
kaupunkiympäristö / yritysvuokraus
p. 050 3493 562
ritva.autio@hel.fi

Kuvat

Etualalla vanha terminaalirakennus. Kuvaaja Lauri Rotko.
Etualalla vanha terminaalirakennus. Kuvaaja Lauri Rotko.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 26.1.202326.1.2023 16:53:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 26.1.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.2.2023.

Herttoniemen liikuntapuisto korjataan uuteen loistoon26.1.2023 10:45:00 EET | Tiedote

1970-luvulla rakennettu Herttoniemen liikuntapuisto peruskorjataan ja samalla luodaan uusi ja moderni liikuntakeskittymä vanhan Herttoniemen alueelle. Puiston liikuntapaikat uudistetaan ja alueelle tuodaan uusia liikuntatoimintoja. Helsingin kaupungin suunnitelmien tavoitteena on parantaa ja monipuolistaa puiston ympärivuotista liikuntatoimintaa. Lisäksi alueella selvitetään, voitaisiinko liikuntapuiston yhteyteen sijoittaa frisbeegolfrata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme