VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Målsättningarna för statens centraliserade ICT-tjänster har ännu inte uppnåtts helt

Jaa

Målsättningarna för statsförvaltningens centraliserade ICT-tjänster har ännu inte uppnåtts vad gäller kostnadsbesparingar och kvalitetsnivå.

Bild: VTV. Bilden som är publicerad i samband med pressmeddelandet, är avsedd för meddelanden relaterat till utlåtandet.
Bild: VTV. Bilden som är publicerad i samband med pressmeddelandet, är avsedd för meddelanden relaterat till utlåtandet.

I programmet för statsminister Jyrki Katainens regering uppsattes 2011 målet att samla de statliga ICT-servicecentrens branschoberoende uppgifter på ett ställe och därigenom uppnå besparingar i produktionen av ICT-tjänster. Därmed uppstod ett nytt servicecenter, Valtori (Statens center för informations- och kommunikationsteknik), med målet att bland annat generera besparingar på 47 miljoner euro och förbättra kostnadseffektiviteten senast 2018.

Statens revisionsverk (VTV) granskade om de uppsatta målen har uppnåtts 2018 och om statens centraliserade ICT-upphandlingar har ordnats på ett effektivt sätt. Resultaten av granskningen kan utnyttjas även i framtiden, om staten eftersträvar ytterligare effektivisering av verksamheten genom motsvarande reformer. Föremål för VTV:s granskning var Valtori, som producerar statens branschoberoende informations- och kommunikationstekniska tjänster, och finansministeriet, som ansvarar för styrningen av Valtori, samt i fråga om ICT-upphandlingar Hansel Ab.

"Valtori har sedan 2017 gjort breda utvecklingsinsatser, som dock inte hunnit påverka revisionens slutsatser eller kundupplevelsen. Vid revisionstidpunkten hade man ännu inte uppnått spar- eller kundupplevelsemålen för de tjänster som överfördes från ämbetsverken till Valtori. Enligt sin normala praxis kommer VTV att bedöma den fortsatta utvecklingen ett par år efter revisionen”, säger VTV:s ledande effektivitetsrevisor Jaakko Julin.

De eftersträvade fördelarna med centraliseringen har ännu inte uppnåtts fullt ut. Hittills har merparten av de uppnådda besparingarna kommit via Hansels ramavtal. Kostnaderna för de centraliserade ICT-tjänsterna är fortfarande alltför höga, och tjänsterna tillgodoser inte alla kunders behov. Därför har målsättningarna för t.ex. tjänsternas nyttjandegrad inte uppnåtts.

"Bakgrunden till dagens problem är vissa avgöranden då Valtori inrättades och som gjorde att avtal och resurser överfördes utan tillräckliga investeringsmöjligheter när verksamheten inleddes", säger Julin.

Enligt VTV:s rekommendationer ska betydande reformer inom ICT-verksamheten beredas med sådan noggrannhet att målsättningarna gällande tidsplanen och kostnaderna för genomförandet är realistiska. Finansministeriet bör dessutom utveckla styrningen av Valtori så att den mer precist bygger på de kostnads- och kvalitetsindikatorer som har angetts för tjänsterna.

Ta del av publikationen: Centraliserade ICT-tjänster och -anskaffningar

Mer information om VTV:s revisioner och god förvaltning: VTV.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Bild: VTV. Bilden som är publicerad i samband med pressmeddelandet, är avsedd för meddelanden relaterat till utlåtandet.
Bild: VTV. Bilden som är publicerad i samband med pressmeddelandet, är avsedd för meddelanden relaterat till utlåtandet.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme