ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiöELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Mämmien yö tuo ämmät yhteen

Jaa
Hulvaton kotikarnevaali on hyvä syy kutsu naapuruston, työpaikan tai kaveripiirin ämmät yhteen. Perinteinen suomalainen kyläily on vähentynyt, ja Suomessa syödään yhdessä vähemmän kuin muissa Euroopan maissa. Mämmien yö (6.4.) luo uudenlaista kyläilykulttuuria Syödään yhdessä -teemavuonna, joka on osa Suomi100-ohjelmaa.

Mämmien yö antaa hyvän syyn viettää pääsiäistä yhdessä naisporukalla. Juhlassa yhdistyy suomalainen yllytyshulluus ja ruokaperinne läheltä ja kaukaa.

"Harva tietää, että suomalaisella mämmillä on sukulaisia Afrikassa ja Lähi-Idässä. Siellä mämmin valmistus kokoaa naiset yhteen yöksi juhlimaan, tanssimaan, laulamaan ja keittämään mämmiä. Tällainen ämmä-energia iskee meihin suomalaisnaisiinkin!", Syödään yhdessä -projektipäällikkö Sini Garam ELO-säätiöstä sanoo.

Innokkaimmat keittävät mämmin alusta lähtien, mutta hyvä tunnelma saadaan aikaan myös kaupan mämmien tastingilla. ”Mämmiä kannattaa kokeilla esimerkiksi halvan, kardemumman tai jälkiruokaviinien kuten marsalan, madeiran ja malagan kanssa”, hän vinkkaa.

Mämmi – rakastettu ja vihattu

Suomessa mämmi on vanha katolisen ajan paastoruoka. Pitkäperjantaina uunia ei sopinut lämmittää, joten silloin syötiin vain kylmiä ruokia, kuten mämmiä. Mämmiperinne on lähtöisin Lounais-Suomesta, ja levisi muualle Suomeen vasta 1930-luvulla kotitalousopetuksen myötä.

”Jokaisella suomalaisella on mielipide mämmistä – sokerilla, maidolla, kermalla vai sellaisenaan? Onneksi vaihtoehtoja on monia, ja muunneltava mämmi on taas trendikäs. Rohkein kokeilee mämmiä myös pizzapohjassa tai toffeen valmistuksessa.”, Syödään yhdessä -hankkeen tiedottaja Susanna Haavisto paljastaa. 

Uusia perinteitä luomassa

Mämmien yö on herättänyt paljon huvitusta ja innostusta. ”Tutkimusten mukaan suomalaiset kaipaavat nimenomaan lisää rentoa yhdessäoloa ystävien kanssa. Ruoka on helpoin tapa tuoda ihmisiä yhteen. Uudenlaisille yhteisöllisille ruokaperinteille on nyt tilausta”, Sini Garam sanoo. 

Monet ovat jo innostuneet järjestämään Mämmien öitä, ja esimerkiksi Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät Laihian Maltaan kanssa tapahtumia monissa kaupungeissa. Maa- ja kotitalousnaiset ovat myös tehneet video-ohjeet siihen, miten mämmi valmistetaan kotona alusta lähtien. Seuraa mämmien yötä ja jaa omat tunnelmasi hashtageilla #syödäänyhdessä ja #mämmien yö.

------------------------------

KUUDENNEN PÄIVÄN BILEET VUONNA 2017:

6.1. SYÖMÄÄN! Kaikki  yli sata kumppania  huudahtavat kutsuhuudon ”Syömään!” Juhlavuosi on alkanut.

6.2. SYÖDÄÄN YHDESSÄ AAMU- JA ILTAPALA TAI EVÄS: Helmikuun auringossa syödään yhdessä välipalaa, kotona tai retkellä yhdessä Valion kanssa.

6.3. LOUNAS:Maaliskuussa kerätään työporukat, tarhakaverit tai vaikka koulutoverit syömään yhdessä mm. Leijona Cateringin ja THL:n kanssa.

6.4. MÄMMIEN YÖ: Pääsiäisen tienoolla keitetään yhdessä hulvattomin menoin mämmiä ja puhutaan perinteistä!

6.5. GRILLIKAUDEN AVAJAISET: Kesän kynnyksellä avataan grillikausi yhdessä Atrian kanssa.

6.6. KOKO SUOMEN YHTEINEN KAHVIHETKI: Kesäkuussa kahvikansa kokoontuu yhteiselle kupposelle kuumaa yhdessä Pauligin kanssa.

6.7. OODI YHDESSÄ SYÖMISELLE: Eino Leinon päivänä lausutaan yhdessä oodi yhdessä syömiselle!

6.8. MUSTIKKAPIIRAKKAPÄIVÄ: Marjasadon kypsymistä juhlitaan mustikkapiirakan parissa yhdessä Myllyn Parhaan kanssa.

6.9. LUOMUPUURON ME: Yllytyshullujen suosikkipäivä on syyskuussa, jolloin rikotaan ennätyksiä ProLuomun kanssa!

6.10. RUOKA TUO YHTEEN / VI ÄTER TILLSAMMANS / LET’S EAT TOGETHER: Lokakuussa ruokapöydän ääressä porisee pata kaikilla kielillä.

6.11. YLLÄTYS: Marraskuussa yllätytään yhdessä.

6.12. SYÖDÄÄN JA JUHLITAAN YHDESSÄ! 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Syödään yhdessä –hankkeesta antavat   


Projektipäällikkö Sini Garam
+358 50 5870929
sini.garam@elo-saatio.fi


Tiedottaja Susanna Haavisto
+358 40 5060185
susanna.haavisto@elo-saatio.fi


Johtaja Seija Kurunmäki
+358 400 460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Syödään yhdessä on osa Suomi100 – juhlavuoden ohjelmaa. Hankkeen valmistelussa on syksystä 2015 alkaen ollut mukana perustajakumppanit: ELO-säätiö, MTK, Atria, Valio, Finlayson, Alko, Arabia, Fazer ja Paulig. Yhteistyö on tiivistä myös mm. maa- ja metsätalousministeriön, Metsähallituksen Luontopalvelujen, Leijona Cateringin, Yhteismaan, Marttojen ja Maa-ja kotitalousnaisten ja kanssa. Vuoden 2016 aikana yhteistyöhön saatiin mukaan yli 100 toimijaa. He kaikki lisäävät yhdessä syömistä omilla toimillaan. Uusia kumppaneita otetaan edelleen mukaan.

Käy ilmoittautumassa www.syodaanyhdessa.fi

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Säätiö kannustaa yhteistyöhön, jolla lisäämme yhdessä syömistä sekä ruokakulttuurimme arvostusta meillä ja maailmalla. www.elo-saatio.fi Syödään yhdessä –teemavuonna joka kuun kuudes päivä on omistettu yhdessä syömiselle. Elokuun viimeisenä viikonloppuna juhlavuosi huipentuu, kun koko Suomi viettää yhdessä Maailman suurimpia kyläjuhlia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye