Många känner inte till att arbetspensionsutdraget finns på nätet

Det har redan länge varit lätt att ta fram sitt arbetspensionsutdrag i arbetspensionsförsäkrarnas e-tjänster eller på webbplatsen Arbetspension.fi. Det finns ändå många som inte använder sig av tjänsterna eller ens vet om att arbetspensionsutdraget finns.
Enligt undersökningen Pensionsbarometern från år 2022 är det elektroniska arbetspensionsutdraget inte särskilt välkänt. Av de personer i arbetsför ålder som svarat på enkäten hade 49 procent kontrollerat sitt utdrag på nätet. Mer än hälften av dem som inte gjort det uppgav att det var för att de inte visste om att utdraget fanns på nätet. En fjärdedel var inte just då intresserade av det.
Det går behändigt att kontrollera ett utförligare arbetspensionsutdrag på nätet
Arbetspensionsutdrag ges till alla 18–67-åringar som har haft arbetsinkomster eller förmåner som försäkrats enligt arbetspensionslagarna i Finland. Arbetspensionsutdraget skickas vart tredje år som utskrift per post till dem som arbetar inom den privata sektorn. Inom den offentliga sektorn skickas utdraget i regel endast en gång i pappersform, ca fem år före pensionsåldern.
I e-tjänsten är arbetspensionsutdraget utförligare än på papper, eftersom det innehåller personens hela arbetshistoria. Pappersutdraget innehåller endast uppgifterna från de sex senaste åren. E-utdraget är också aktuellare, nästan i realtid. På arbetspensionsanstalternas webbplatser finns dessutom andra tjänster som kompletterar utdraget, t.ex. olika slag av pensionsräknare.
Om man kontrollerar utdraget på nätet får man nästa pappersutdrag senare. Man kan också välja att endast få det elektroniska utdraget.
Arbetspensionsutdraget visar hur mycket pension man redan tjänat in
I arbetspensionsutdraget finns en sammanställning av de anställningar, företagarperioder och förmåner för vilka man har tjänat in arbetspension.
Utdraget visar det sammanlagda beloppet av den pension som man redan har tjänat in.
Det är bra att kontrollera arbetspensionsutdraget regelbundet. På det sättet kan man försäkra sig om att uppgifterna om anställningar, företagarperioder och inkomster är rätt införda med tanke på beräkningen av den pension man kommer att få. Uppgifterna om arbetspensionen är också viktiga när man planerar sin egen ekonomi. Då blir pensionens storlek inte en överraskning.
Kampanjen Pensionsdagen uppmuntrar var och en att kontrollera sitt arbetspensionsutdrag
Syftet med Pensionsskyddscentralens kampanj Pensionsdagen är att uppmuntra människor i arbetsför ålder att kontrollera sitt arbetspensionsutdrag på nätet. Den huvudsakliga målgruppen för kampanjen är människor i arbetsför ålder, främst de som fyllt 40.
På samma gång kan också var och en tänka på sin egen ekonomi och sin framtida pension. Verkar pensionen bli tillräckligt stor? Om inte, vad kan man fortfarande göra åt saken, öka inkomsterna, spara själv eller arbeta lite längre?
Man kan kontrollera sitt arbetspensionsutdrag på Arbetspension.fi eller sin egen pensionsanstalts e-tjänst. Tjänsten kräver identifiering av användaren.
Fyra orsaker att årligen kontrollera sitt arbetspensionsutdrag på nätet:
– e-utdraget är aktuellt och innehåller uppgifterna om hela yrkesbanan
– man kan försäkra sig om att uppgifterna om anställningar, företagarperioder och inkomster har registrerats rätt
– med hjälp av utdraget kan man uppskatta hur mycket man kommer att få i pension och förbereda sig på det
– alla får inte eller vill inte ha ett utdrag på papper, som dessutom postas rätt sällan
Närmare:
Arbetspensionsutdraget och ändringar av det, direktör Katri Raatikainen, Pensionsskyddscentralen, tfn 029 411 2281
Kampanjen Pensionsdagen, kommunikationschef Matti Lumijärvi, Pensionsskyddscentralen, tfn 029 411 2488
Pensionsdagen-kampanjsidan Arbetspension.fi/pensionsdagen
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.
Följ Eläketurvakeskus (ETK)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Eläketurvakeskus (ETK)
Podcasten Eläkekomitea: Borde människor som försörjt en familj få högre pension?31.5.2023 08:27:00 EEST | Tiedote
Borde pensionsrätten delas vid skilsmässa, precis som resten av egendomen? Vad kan vi lära av de franska pensionsupploppen? I säsongens sista avsnitt utvärderar och jämför vi andra länders pensionssystem med Finlands. I studion: ekonom Heikki Pursiainen, kommunikationschef Raine Tiessalo och PSC:s specialsakkunnige Niko Väänänen.
Eläkekomitea: Pitäisikö perheellisten saada muita paremmat eläkkeet?31.5.2023 08:27:00 EEST | Tiedote
Pitäisikö eläkeoikeus jakaa avioerossa, kuten muukin omaisuus? Mitä voimme oppia Ranskan eläkemellakoista? Kauden viimeisessä jaksossa peilataan muiden maiden eläketurvaa Suomeen. Studiossa keskustelemassa ekonomisti Heikki Pursiainen, viestintäjohtaja Raine Tiessalo ja erityisasiantuntija Niko Väänänen.
Podcasten Pensionskommittén: Vad är rättvisa i pensioner?10.5.2023 08:27:00 EEST | Tiedote
Hur görs en pensionsreform som är rättvis mot de unga? Är bergsrådens massiva tilläggspensioner rättvisa? Vem drar större nytta av pensionssystemet, män eller kvinnor? Frågor som berövar folk nattsömnen diskuteras av Akava-ordföranden Maria Löfgren, den fria journalisten Tuija Siltamäki och Pensionsskyddscentralens vd Mikko Kautto.
Eläkekomitea: Mitä on oikeudenmukaisuus eläkkeissä?10.5.2023 08:27:00 EEST | Tiedote
Miten varmistetaan nuorille reilu eläkeuudistus? Ovatko vuorineuvosten massiiviset lisäeläkkeet reiluja? Kumpi hyötyy eläkejärjestelmästä enemmän, mies vai nainen? Kansalaisia valvottavia kysymyksiä pohtivat Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren, vapaa toimittaja Tuija Siltamäki ja ETK:n toimitusjohtaja Mikko Kautto.
Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Värsta placeringsåret sedan finanskrisen ute i världen27.4.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Den genomsnittliga nominella avkastningen för de pensionsplacerare som valts ut för jämförelsen var mer än åtta procent negativ i fjol. Placerarnas reella avkastning var ännu sämre, eftersom inflationen i alla länder gjorde förlusterna större. Den genomsnittliga realavkastningen var nästan –15 procent. De finländska arbetspensionsplacerarna klarade sig emellertid bättre än genomsnittet
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum