ManpowerGroup

ManpowerGroupin työmarkkinabarometri: suomalaisten työnantajien työllistämisaikeet vahvistuvat vain vähän edellisestä vuosineljänneksestä

Jaa

HELSINKI 8.9.2020. ManpowerGroupin työmarkkinabarometri vuoden 2020 neljännelle vuosineljännekselle on julkaistu tänään. Barometrin tulosten perusteella työllistämisaikeet pysyvät alavireisinä loka-joulukuussa: suomalaisista työnantajista 10 % ennakoi henkilöstölisäyksiä, 17 % henkilöstövähennyksiä ja 72 % uskoo henkilöstömääränsä pysyvän ennallaan, jolloin saldoluku on -7. Kun tuloksissa huomioidaan kausitasoitus , on henkilöstömäärän muutoksen saldoluku +1.

Rekrytointiaikeet tosin vahvistuvat 4 prosenttiyksikköä edellisestä vuosineljänneksestä, mutta heikkenevät 8 prosenttiyksikköä vuodentakaisesta.

Globaalisti työllistämisaikeet vahvistuvat 37 maassa 43:sta, kun näkymiä verrataan edelliseen vuosineljännekseen, mutta heikkenevät 41 maassa, kun niitä verrataan vastaavaan ajankohtaan viime vuonna. EMEA-alueella näkymät paranevat vuosineljännesvertailussa 24 maassa 26:sta, mutta heikkenevät 25 maassa vuosivertailussa.

Tällä kertaa tutkimukseen haastateltiin 354 suomalaista työnantajaa; globaalin koronakriisin vaikutukset ovat selkeät ja näkyvät tuloksissa niin Suomessa kuin muissakin 42:ssa tutkimukseen osallistuneessa maassa.

Barometrin keskeiset tulokset

  • Loka-joulukuun työllistämisnäkymien saldoluku on positiivinen neljällä ja negatiivinen kolmella toimialalla seitsemästä. Kvartaalivertailussa tulokset vahvistuvat neljällä toimialalla, mutta vuosivertailussa heikentymistä ennustetaan kuudella sektorilla. 
  • Vahvimmat työllistämisnäkymät raportoidaan majoitus- ja ravitsemistoiminnassa, jonka saldoluku +23 on ollut yhtä korkea kerran aikaisemmin edellisen kahdeksan vuoden aikana. Näkymät vahvistuvat 50 prosenttiyksikköä edellisestä vuosineljänneksestä ja 11 prosenttiyksikköä edellisvuodesta.
  • Tukku- ja vähittäiskaupan saldoluku +6 on koko kyselyn saldolukua korkeampi ja vahvistuu 15 prosenttiyksikköä edellisestä kvartaalista, mutta heikkenee 2 prosenttiyksikköä vuodentakaisesta.
  • Heikoimmat työllistämisnäkymät raportoidaan rakentamisessa, jonka saldoluku on -20. Työllistämisaikeet ovat matalimmalla tasolla kahdeksaan vuoteen ja pysyvät melko muuttumattomina edellisen kvartaaliin verrattaessa, mutta heikkenevät jopa 32 prosenttiyksikköä vuodentakaisesta.
  • Työnantajat rahoitus- ja vakuutusalalla, kiinteistöalalla sekä liike-elämän palveluissa ennakoivat myös heikoimpia työllistämisaikeita kahdeksaan vuoteen. Saldoluku +3 heikkenee 5 prosenttiyksikköä edellisestä kvartaalista ja 16 prosenttiyksikköä vuodentakaisesta.
  • Teollisuuden rekrytointiaikeet loka-joulukuulle pysyvät maltillisina saldoluvun ollessa +5. Työllistämisnäkymät heikkenevät 8 prosenttiyksikköä edellisestä kvartaalista ja 4 prosenttiyksikköä vuodentakaisesta.
  • Työllistämisen saldoluvut pysyvät plussalla kahdella maantieteellisellä alueella ja painuvat miinukselle kahdella alueella. Vuodentakaiseen verrattuna laskua on kaikilla alueilla.
  • Organisaatiokoon mukaan tapahtuvassa tarkastelussa saldoluvut ovat plussalla kahdessa kokoluokassa; odotukset ovat heikoimmat suuryrityksissä, missä saldoluku on -8.

”Loppukeväästä tapahtunut rajoitteiden purku on heijastunut nopeiten majoitus- ja ravitsemistoimintaan sekä tukku- ja vähittäiskauppaan, mikä on tukenut kotimaista kysyntää, kommentoi ManpowerGroupin Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Matti Kariola barometrikyselyn tuloksia. Luottamus on vahvistunut hieman kolmessa kuukaudessa, mutta näköpiirissä on edelleen monia epävarmuustekijöitä.”

Kariolan mukaan seuraava iso huolenaihe on vientiteollisuutemme tilanne ja lähitulevaisuuden näkymät, joita koronaepidemia on kurittanut kovalla kädellä; laskua on jopa yli 20 % niin teknologiateollisuuden kuin metsäteollisuuden ja palveluidenkin viennissä. Kun otetaan huomioon vientiteollisuutemme työllistävä ja kansantaloudellinen vaikutukset, näköpiirissä on isoja haasteita.

“Vaikka työllistämisvolyymit ovat laskeneet vuodentakaisesta, markkinoilla näkyy samalla kasvavaa kysyntää uusille osaamisalueille: koronakriisi on muuttanut kuluttajakäyttäytymistä ja kasvattanut digitaalisten palvelujen käyttöä huomattavasti, mikä näkyy mm. siten, että erilaisiin asiakaspalvelu- ja backoffice-tehtäviin haetaan nyt hyviä teknisiä valmiuksia omaavia tekijöitä."

Paluu pandemiaa edeltäneisiin työllistämisnäkymiin on hidasta

Globaalisti lähes puolet (45 %) työnantajista ennakoi, että rekrytointi palaa koronaa edeltäneelle tasolle seuraavien 12 kuukauden aikana. Näkemyksissä on kuitenkin suuria vaihteluita eri talousalueiden välillä. Pessimistisimmät arviot tulevat EMEA-alueelta, missä lähes kolmannes (30 %) yrityksistä ei usko, että pandemiaa edeltäneisiin työllistämismääriin päästää enää koskaan. Kyselyn optimistisin maa on Suomi: meillä 78 % vastaajista uskoo, että paluu normaaliin tapahtuu seuraavan vuoden aikana. Naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa vastaava osuus on 49 % ja 48 %.

Etätyö ja joustavat työajat kasvussa

Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitä pitkäkestoisia muutoksia työnantajat uskovat pandemian tuovan työskentelymalleihin ja työelämään. Vastauksista nousee kaksi muutostrendiä, jotka vastaavat myös henkilöstön odotuksiin muuttuneissa olosuhteissa:

  • Koronan seurauksena yli kolmannes (39 %) työnantajista aikoo tarjota etätyötä ja joustavia työaikoja henkilöstölleen: viidennes (20 %) suunnittelee jopa 100-prosenttista etätyömahdollisuutta. Suomessa vastaavat osuudet ovat 66 % ja 17 %.
  • Työnantajat suunnittelevat tarjoavansa henkilöstölleen aikaisempaa enemmän mahdollisuuksia oppimiseen ja uusien taitojen kehittämiseen (31 %) sekä panostavansa enemmän terveyteen ja työhyvinvointiin.

Lisätiedot

Suomen työmarkkinabarometria koskevat lisätiedot ja liitteet voit ladata osoitteesta https://www.manpowergroup.fi/Ajankohtaista1/

Kaikkien 43 maan tulokset ovat nähtävissä interaktiivisella ManpowerGroup Employment Outlook Survey Explorer -työkalulla https://www.manpowergroup.com/DataExplorer/

Työmarkkinabarometrin vuoden 2021 ensimmäisen kvartaalin tulokset julkistetaan 8.12.2020.

Työmarkkinabarometri
Työmarkkinabarometri (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) mittaa neljännesvuosittain työnantajien aikomuksia lisätä tai vähentää henkilöstönsä määrää seuraavan kvartaalin aikana. Barometri on lajissaan ainutlaatuinen: se on suurempi, laajempi, pitkäaikaisempi ja kattavampi kuin muut tutkimukset. Barometri lanseerattiin yli 55 vuotta sitten Yhdysvalloissa, ja se on yksi luotetuimmista työllistämisaikeita mittaavista tutkimuksista maailmassa. Suomessa haastateltiin 354 julkisen ja yksityisen sektorin työnantajaa. Kaikki haastatellut vastaavat samaan kysymykseen: ”Miten arvioitte henkilöstön kokonaismäärän toimipisteessänne kehittyvän loka-joulukuun aikana verrattuna meneillään olevaan kvartaaliin?”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediatiedustelut

Matti Kariola, toimitusjohtaja
ManpowerGroup Oy
Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) hallituksen puheenjohtaja
matti.kariola@manpowergroup.fi
Puh. 040 824 0117

Mika Wilén, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup Oy
mika.wilen@manpowergroup.fi
Puh. 041 455 2970

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Porkkalankatu 20
00180 HELSINKI

020 1700 100https://www.manpowergroup.fi

ManpowerGroup
ManpowerGroup® on henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja. Yhtiö työllistää joka päivä 600 000 ihmistä eri osaamisalueilla ja toimialoilla 80 maassa. Manpower®, Experis®, Talent Solutions sekä Proservia palvelevat 400 000 asiakasorganisaatiota tarjoamalla niiden muuttuviin työvoimatarpeisiin kattavan valikoiman HR-ratkaisuja – henkilöstövuokrauksesta rekrytointiin ja uramuutospalveluihin sekä ulkoistettuihin palveluratkaisuihin. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. ManpowerGroup on sitoutunut monimuotoisen ja yhdenvertaisen työelämän edistämiseen.

Vuonna 2020 yhtiö valittiin 11. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää toiminnastamme ja palveluistamme osoitteessa www.manpowergroup.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup

Koronapandemia on nopeuttanut digitalisaatiota, mutta polarisoinut työmarkkinoita10.2.2021 06:30:00 EETTiedote

COVID-19-pandemia on saanut yritykset nopeuttamaan digitalisointisuunnitelmiaan, selviää Davosin virtuaalisessa talousfoorumissa julkaistusta ManpowerGroupin tutkimuksesta. Yli 26 000 työnantajan vastaukset kattava tutkimus näyttää, että yritykset, jotka digitalisoivat eniten, luovat eniten työpaikkoja. Samalla työmarkkinat jakaantuvat kuitenkin yhä vahvemmin voittajiin ja häviäjiin: erityistaidoille ja korkean tason osaamiselle riittää kysyntää samalla kun yhä useampi on vaarassa syrjäytyä ja marginalisoitua vanhentuneen osaamisensa tai koronan vuoksi hävinneen kysynnän vuoksi.

ManpowerGroupin työmarkkinabarometri: suomalaisten työnantajien työllistämisaikeet pysyvät heikkoina vuodenvaihteen jälkeen8.12.2020 06:15:00 EETTiedote

ManpowerGroupin työmarkkinabarometri vuoden 2021 ensimmäiselle kvartaalille on julkaistu tänään. Barometrin tulosten perusteella työllistämisaikeet pysyvät vielä tammi-maaliskuussakin vaisuina. Suomalaisista työnantajista 9 % ennakoi henkilöstölisäyksiä, 10 % henkilöstövähennyksiä ja 78 % uskoo henkilöstömääränsä pysyvän ennallaan, jolloin saldoluku on -1. Kun tuloksissa huomioidaan kausitasoitus, on henkilöstömäärän muutoksen saldoluku +3. Rekrytointiaikeet vahvistuvat 2 prosenttiyksikköä edellisestä vuosineljänneksestä, mutta heikkenevät 6 prosenttiyksikköä vuodentakaisesta.

ManpowerGroupin työmarkkinabarometri: suomalaisten työnantajien työllistämisaikeet pessimistisiä koronakriisin keskellä9.6.2020 05:30:00 EESTTiedote

HELSINKI 9.6.2020. ManpowerGroupin työmarkkinabarometri vuoden 2020 kolmannelle vuosineljännekselle on julkaistu tänään. Barometrin tulosten perusteella työllistämisaikeet heikkenevät merkittävästi heinä-syyskuulle. Henkilöstömäärän muutoksen saldoluku on -6, mikä on heikoin tulos sen jälkeen, kun tutkimusta alettiin Suomessa tehdä vuonna 2012. Rekrytointiaikeet heikkenevät 12 prosenttiyksikköä edellisestä vuosineljänneksestä ja 14 prosenttiyksikköä vuodentakaisesta. Puolet työnantajista sanoo Covid-19:n vaikuttaneen kielteisesti liiketoimintaan; puolet myös arvioi, että rekrytointi palaisi ennalleen aikaisintaan 10 kuukauden kuluttua.

ManpowerGroupin työmarkkinabarometri: suomalaisten työnantajien työllistämisaikeet pitävät pintansa10.3.2020 05:00:00 EETTutkimus

HELSINKI 10.3.2020. ManpowerGroupin työmarkkinabarometri vuoden 2020 toiselle vuosineljännekselle on julkaistu tänään. Barometrin tulosten perusteella työllistämisaikeet säilyvät kohtalaisen toiveikkaina myös huhti-kesäkuussa. Henkilöstömäärän muutoksen saldoluku on positiivinen kaikilla tutkituilla toimialoilla. Vahvimmat työllistämisaikeet raportoidaan tällä kertaa rahoitus- ja vakuutusalalta (+18) sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnasta (+16). Alueista parhaassa vedossa on Etelä-Suomi, jossa indikaattori on +9.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme