Marcel Proustin tuotannon lähtölaukaus nyt suomeksi!

“Lukeminen on ystävyyttä, mutta vilpittömämpää.”
Marcel Proustin (1871–1922) essee Lukija (Sur la lecture, 1905) pohtii, mitä lukeminen on. Proust osoittaa, miten erityislaatuista keskustelua lukija käy mielessään kirjan kanssa. Samalla hän kuvaa elävästi lapsuutensa lukukokemuksia ja arvioi lukumieltymyksiin ja maun kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä.
Lukija tarjoaa painokkaan puheenvuoron lukutaidon kriisistä käytävään keskusteluun. Proust korostaa lukijan vastuuta: kirjat ovat ajattelun välineitä, jotka väärin käytettyinä muuttuvat ajattelun korvikkeiksi.
Proust luo oman lukemisen teoriansa, jonka valossa hän pohtii myös kirjallisuuden terapeuttisia mahdollisuuksia. Kokonaisuudesta kasvaa tarkkaavaisen, kriittisen ja luovan lukemisen ylistys.
Lukija oli alkujaan esipuhe Proustin ranskaksi kääntämään John Ruskinin kirjaan Seesam ja liljat. On sanottu, että tässä esipuheessa syntyi Kadonnutta aikaa etsimässä -teoksen tyyli.
Suomentaja Sampsa Laurinen osoittaa seikkaperäisessä esseessään Proust Ruskinin poluilla, millaisista tekijöistä Proustin tyyli syntyi ja millaisia vaikutteita Proust omaksui tutkiessaan ja kääntäessään Ruskinin tuotantoa vuosina 1899–1906.
”Tämä ei ole vain esipuhe vaan omaperäinen essee, herkullinen, liikuttava, miellyttävä, hillityn melankolinen ja hauska kyynelten lomassa. Muistot sekoittuvat unelmiin ja fantasia todellisuuteen, kuten hyvin herkän filosofin sielussa.” – Andre Beaunier, Le Figaro 5.6.1906.
“Jo esipuheen ensimmäisillä riveillä koin tulleeni tuntemattoman maan rajalle.” – François Mauriac: Du côté de chez Proust, 1947.
“Laatiessaan esipuhetta kirjaan Seesam ja liljat -- Proust loi perustan kuvakirjoitukselleen -- tässä esipuheessa syntyi Kadonnutta aikaa etsimässä -teoksen tyyli.” – Eri Wada: L’évolution stylistique de Marcel Proust, 1997.
“Kenties lapsuutemme kaikkein kokonaisvaltaisimmin elettyihin päiviin kuuluvat sellaiset, jotka luulimme jättäneemme taaksemme kuitenkaan elämättä niitä muutoin kuin suosikkikirjan parissa.” – Marcel Proust: Lukija.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arvostelukappaleet:
Frida Wikblad
frida@basambooks.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Basam Books
Jokaisella lapsella on oikeus elää turvassa ja tulla hyvinpidellyksi!23.3.2023 09:20:00 EET | Tiedote
Lasten turvataitokirja opastaa lasta ja aikuista keskusteluun turvataidoista ja ihmisoikeuksista.
Positiivisen psykologian käsikirja suuntaa huomion hyvään elämään, elämän mielekkyyteen ja onnellisuuteen!16.3.2023 09:20:00 EET | Tiedote
Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen esittelee uudessa kirjassaan positiivisen psykologian tutkimusta ja sovelluksia.
Nina Rintalan uusi runokokoelma on ylistysveisu meren monihulmuisuudelle!14.3.2023 09:20:00 EET | Tiedote
Merenalaiset hulmuavat osat -kokoelmassa meri on seikkailun ja suojelun arvoinen alkukoti.
Uutuuskirja tarkastelee kriittisesti Eckhart Tollen opetuksia suhteessa Mestari Eckhartiin!14.2.2023 09:40:00 EET | Tiedote
Daniel Nylund käsittelee intiimisti vaikeaa suhdettaan Jumalaan ja itseensä näiden kahden mestarin kautta.
Unohdettu muistelmateos holokaustista nyt suomennettuna!9.2.2023 09:40:00 EET | Tiedote
Ernő Szépin ääni holokaustikirjallisuudessa on omalaatuinen ja tarjoaa nykyajan postmoderniin muistopoliittiseen keskusteluun merkittävän puheenvuoron.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme