Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalo: Kunnille oikeus valita tuleeko kaivosta vai ei – uusi kaivoslaki etenee eduskuntaan

Jaa

Suomen kaivostoiminta ei ole kestävällä pohjalla. Ihmiset ympäri Suomea ovat kampanjoin ja kansalaisaloittein nousseet puolustamaan elinympäristöään ja arvokkaita luontoalueita, joita liian vähän säädelty kaivostoiminta uhkaa. Hallitus esittää eduskuntaan uutta kaivoslakia, jossa on mukana monia Vihreiden vaatimia parannuksia paikallisten ihmisten, muiden elinkeinojen, ympäristön ja alkuperäiskansan oikeuksien huomioimiseksi. Työtä jää kuitenkin myös tuleville hallituskausille. Puheenjohtaja Maria Ohisalo kirjoitti aiheesta Vihreässä blogissa.

– Tähän asti pitkälti ulkomaiset kaivosyhtiöt ovat voineet toimia Suomessa liian paljon oman päänsä mukaan, ja jäljelle on jäänyt tukku ympäristöongelmia ja tärveltyä maisemaa. Nyt uudella kaivoslailla tätä toimintaa suitsitaan, Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo toteaa.

Alueen asukkailla tulee olla sananvaltaa siihen, tuleeko kaivos oman kunnan alueelle vai ei. Paikallisilla tulee olla mahdollisuus ratkaista, onko kunnan tulevaisuus esimerkiksi luontomatkailussa vai kaivostoiminnassa. 

– Vaikka tämä vaikuttaa itsestäänselvältä, tähän asti näin ei ole ollut. Kunta ei ole voinut estää kaivoksen tuloa alueelleen. Nyt antamamme lakiesitys korjaa tämän ja kaivosten edellytykseksi tulee kuntakaava, Ohisalo korostaa.

Uudistus tuo paremman turvan myös monille arvokkaille luontoalueille. 

– Osana kaivoslain uudistamista sovimme, että malminetsintä kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa kielletään kokonaan luonnonsuojelulaissa. Malminetsinnän ehtoja muilla valtion luonnonsuojelualueilla tiukennetaan nykyisestä, Ohisalo sanoo.

Kaivoslakiin lisätään myös tärkeitä periaatteita luonnon huomioimiseksi. Vahingollisia ympäristövaikutuksia tulee välttää niin pitkälle kuin mahdollista.

– Vihreät pyrki vaikuttamaan siihen, että malminetsintä olisi kielletty kokonaan muun muassa kaikilla luonnonsuojelualueilla, mutta se ei vielä toteutunut. Tässä jää parannettavaa tuleville hallituksille, Ohisalo lisää.

Laajat kaivosvaraukset ovat aiheellisesti herättäneet huolta monilla alueilla Suomessa. Uuden kaivoslain myötä kaivosvarauksista tullaan perimään varausmaksu ja varauksien voimassaoloaika puolitetaan kahdesta vuodesta yhteen vuoteen. Tämä estää ylisuuria varauksia.

– Myös alkuperäiskansa saamelaisten oikeuksien paremmassa huomioimisessa otetaan askeleita eteenpäin. Lakiuudistuksessa selvennetään sitä, että on nimenomaan kaivosluvan hakijan vastuulla selvittää hankkeen vaikutukset saamelaisiin – eli että tämä ei olisi vain saamelaisten itsensä harteilla, Ohisalo toteaa. 

– Tärkeimmästä tähän tarvittavasta uudistuksesta, eli kaiken kaivostoiminnan estämisestä Saamenmaalla ilman saamelaisten ennakkosuostumusta, ei valitettavasti vielä löytynyt yhteisymmärrystä, mutta Vihreät jatkaa tämän asian ajamista, Ohisalo jatkaa.

Jatkossa epäonnistuneiden kaivoshankkeiden kustannukset kaatuvat entistä harvemmin veronmaksajien kannettavaksi. Kaivosyhtiöiltä vaaditaan uutta, konkurssitilanteiden hoidon varalta annettavaa vakuutta, ja jätevakuuksien mitoitusta on tarkistettu jo aiemmin annetulla esityksellä.

– Myöhemmin syksyllä on tulossa myös esitys pitkään odotetusta kaivosverosta. Tähän asti Suomi on antanut arvokkaat mineraalimme yhtiöiden käyttöön ilmaiseksi, vaikka ne voidaan hyödyntää vain kerran. On tärkeää että jatkossa myös yhteiskunta saa niistä korvauksen, Ohisalo lisää.

Lue koko kirjoitus Vihreästä blogista: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/kunnille-oikeus-valita-tuleeko-kaivosta-vai-ei-uusi-kaivoslaki-etenee-eduskuntaan/

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalo: Perussuomalainen energiapolitiikka vesittää yritysten tulevaisuusnäkymiä ja syventää kotitalouksien ongelmia5.10.2022 15:30:50 EEST | Tiedote

Uusiutuvat energiamuodot ovat fossiilienergiaa edullisempi ja riskittömämpi tuotantomuoto. Perussuomalaisten, kristillisemokraattien ja Liike Nytin vaatimusten toteuttaminen vain syventäisivät pitkällä tähtäimellä energiansaantiin liittyviä ongelmia. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo vaatii myös oppositiopuolueilta vastuullisuutta ilmastotavoitteiden suhteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme