Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Maria Ylipäältä levy ja kiertue Piazzollan juhlavuoden kunniaksi

Jaa

Suomen musikaalinäyttelijöiden kärkinimi Maria Ylipää levytti Piazzollan tangoja. Savoy-teatterin levynjulkistuskonsertissa soittavat kotimaiset huiput Jaakko Kuusisto, Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara ja Ville Herrala.

Maria Ylipää, kuvaaja Juliana Harkki
Maria Ylipää, kuvaaja Juliana Harkki

Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 100 vuotta Piazzolan syntymästä. Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää julkaisee juhlavuoden kunniaksi Piazzolla-levyn yhdessä maamme nimekkäimpien muusikoiden muodostavan yhtyeen kanssa. Levynjulkaisukonsertissa kuullaan sielukkaita ja tulisia versioita Piazzollan rakastetuimmista sävellyksistä.

Argentiinalaisen tangon mestari Astor Piazzolla mullisti 1950-luvulla perinteisen tangon uudeksi tyyliksi, jota kutsutaan nimellä tango nuevo. Perinteinen tulinen tango sai vaikutteita improvisoidusta jazzista ja klassisesta musiikista, ja se nosti Piazzollan maailman tunnetuimpien tangosäveltäjien eturiviin.

Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää on Suomen valovoimaisimpia taiteilijoita. Hänet tunnetaan  erityisesti musiikkiteatteri-, elokuva- ja tv-rooleistaan. Ylipään merkittävin musikaalirooli on ollut Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen menestysmusikaalissa Kristina från Duvemåla, jota hän esitti Helsingissä, Göteborgissa ja Tukholmassa. Maria Ylipää  on kotonaan lavalla niin jazzyhtyeiden ja big bandien kuin sinfoniaorkesterienkin solistina. Ensimmäisen soololevynsä Onerva hän julkaisi vuonna 2013. Ylipää valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005 erikoistuen musiikkiteatteriin.

Viulisti Jaakko Kuusiston laaja-alainen ura musiikin parissa käynnistyi 1990-luvulla kansainvälisten kilpailumenestysten myötä. Hän on yksi ahkerimmin levyttäneitä suomalaisia instrumentalisteja. Kuusisto on toiminut Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina syksystä 2018 alkaen. Hän on myös tehnyt runsaasti sovitus- ja orkestrointitöitä, joista mainittakoon lauluyhtye Rajattomalle ja Sinfonia Lahdelle tehdyt Beatles- ja Queen- konserttikokonaisuudet. Tasavallan presidentti myönsi Jaakko Kuusistolle Pro Finlandia -mitalin vuonna 2017.

Moninkertaisen kilpailumenestyjän Niko Kumpuvaaran ohjelmisto kattaa tyylilajit klassisesta rytmi- ja viihdemusiikkiin. Hän on kantaesittänyt runsaasti suomalaista nykymusiikkia, säveltäjäniminä mm. Kirmo Lintinen, Olli Virtaperko, Lauri Kilpiö ja Sami Klemola. Soittamisen ohessa Kumpuvaara myös säveltää, sovittaa ja tuottaa musiikkia elokuva- ja näyttämötuotantoihin. Rytmi- ja viihdemusiikin piirissä Kumpuvaaran kokoonpanoja ovat mm. Dallapé, elektronista instrumentaalimusiikkia esittävä duo Alphabeaver vibrafonisti Arttu Takalon kanssa, Maria Ylipää ja Ystävät -yhtye ja sarjakuvapiirrosta musiikkiin yhdistelevä Comics in Concert sarjakuvataiteilija Ville Rannan ja kitaristi Aleksi Rannan kanssa.

Raja-aitoja kumartamaton kitaristi Marzi Nyman on soittanut  mm. Lenni-Kalle Taipale -trion, Nylon Beatin, XL-yhtyeen ja Jouni Järvelä Groupin riveissä. Vuonna 2003 Pori Jazz nosti Nymanin Vuoden taiteilijaksi. Kotimaisen rockin alueella Nyman on vaikuttanut muun muassa Tekniikan ihmelapset -bändissä sekä Apulannan kiertuevahvistuksena. Nyman on säveltänyt musiikin elokuvaan Keisarikunta (2004) ja säveltänyt myös mm. Vaasan kaupunginorkesterille ja Kaartin soittokunnalle. Kitaran ohella pianoa sujuvasti soittava Nyman on tällä vuosituhannella ehtinyt soittaa jo lähes neljälläkymmenellä levyllä.

Ville Herrala on Suomen työllistetyimpiä ja monipuolisimpia jazzmuusikoista. Hänen musiikkiopintonsa alkoivat 1986 klassisella pianolla. Myöhemmin kuvaan astuivat klassinen kitara, bassokitara ja klassinen kontrabasso. Musiikin maisteriksi Herrala valmistui jazzmusiikin koulutusohjelmasta Sibelius-Akatemiasta keväällä 2010, pääinstrumenttinaan kontrabasso. Sitä ennen hän oli jo saavuttanut menestystä Suomen Young Nordic Jazz Comets -kilpailuissa yhtyeiden Tetra ja Reactor-5 kanssa. Herrala on esiintynyt lukuisten koti- ja ulkomaisten kärkinimien kanssa, kuten Jukka Perko, Severi Pyysalo, Jukkis Uotila, Eero Koivistoinen, Otto Donner, Jarmo Savolainen, UMO ja Karita Mattila. Ulkomaisista nimistä mainittakoon Jerry Bergonzi, Phil Markovitz, John Tchicai ja Cuong Vu. Herrala julkaisi kiitetyn soolodebyyttialbuminsa Pu: keväällä 2020.

Piazzolla – Tango nuevo

torstaina 8.4.2021 klo 18 ja 20 Kangasala-sali, Kangasala

perjantaina 9.4.2021 klo 19 Logomo, Turku

lauantaina 10.4.2021 klo 19 Savoy-teatteri, Helsinki

Maria Ylipää, laulu

Jaakko Kuusisto, viulu

Niko Kumpuvaara, harmonikka

Marzi Nyman, kitara

Ville Herrala, kontrabasso

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maria Ylipää, kuvaaja Juliana Harkki
Maria Ylipää, kuvaaja Juliana Harkki
Lataa
Niko Kumpuvaara, Jaakko Kuusisto, Maria Ylipää, Marzi Nyman ja Ville Herrala. Kuvaaja Matti Pentikäinen
Niko Kumpuvaara, Jaakko Kuusisto, Maria Ylipää, Marzi Nyman ja Ville Herrala. Kuvaaja Matti Pentikäinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Savoy-teatteri on kansainvälinen estradi Helsingin sydämessä. Teatterin ohjelmistossa on mm. konsertteja, musiikkiteatteria, tanssia, stand uppia ja elokuvia.

Savoy-teatteri / Savoy Teatern/ Savoy Theatre

Kasarmikatu 46-48, PL /P.O. Box 4731, FI - 00099 Helsingin kaupunki

www.savoyteatteri.fi, www.savoyblogi.fi

Savoy Facebookissa

Savoy Instagramissa

Savoy YouTubessa

Savoy Twitterissä 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

///KORJATTU TIEDOTE///: Helsinki etsii kumppaneita harrastamisen Suomen mallin käynnistämiseen Helsingissä18.1.2021 14:51:00 EETTiedote

TIEDOTTEESSA KORJATTU: HANKINNAN ALOITUSPÄIVÄMÄÄRÄN VUOSILUKU. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi Helsingin kaupungille 22.12.2020 miljoona (1,0) euroa harrastamisen Suomen mallin mukaisen toiminnan käynnistämistä varten. Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Hanke käynnistyy harrastustoimintaa järjestävien kumppaneiden kartoituksella ja kilpailutuksella, jota seuraa toiminnan suunnittelu ja organisoituminen.

Helsinki etsii kumppaneita harrastamisen Suomen mallin käynnistämiseen Helsingissä18.1.2021 10:00:00 EETTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi Helsingin kaupungille 22.12.2020 miljoona (1,0) euroa harrastamisen Suomen mallin mukaisen toiminnan käynnistämistä varten. Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Hanke käynnistyy harrastustoimintaa järjestävien kumppaneiden kartoituksella ja kilpailutuksella, jota seuraa toiminnan suunnittelu ja organisoituminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme