Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Marjanpoimijoiden viisumihakemukset käsitellään erityistä tarkkuutta noudattaen

Jaa
Ulkoministeriö keskeytti viisumien myöntämisen Thaimaan marjanpoimijoille väliaikaisesti marraskuussa 2022. Perusteena tähän olivat luonnonmarjanpoimintaan liittyvät epäselvyydet, mukaan lukien ihmiskauppariski, Suomessa meneillään oleva poliisitutkinta sekä mahdolliset muutokset luonnonmarjanpoimijoiden asemaan, joita työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti 9. helmikuuta, ettei luonnonmarjanpoimijoiden asemaa ole mahdollista selventää valtioneuvoston kausityöasetusta muuttamalla, vaan asia edellyttää lainmuutoksia.

Koska lainmuutosten valmistelu vie aikaa, ulkoministeriöllä ei ole perusteita pitää viisumien myöntämistä kokonaan keskeytettynä, vaan hakemukset on käsiteltävä. Mahdolliset hakemukset otetaan vastaan ja jokainen hakemus käsitellään yksilökohtaisesti, viisumisäännöstön mukaisesti. Käsittelyssä arvioidaan tarkasti muun muassa matkan tarkoitusta, ihmiskauppariskiä, hakemuksessa annettujen tietojen luotettavuutta ja käytössä olevia varoja.

Ulkoministeriö on katsonut, että luonnonmarjanpoiminta tulisi saattaa kausityölain soveltamisalaan kuuluvaksi ja keräämisen tulisi tapahtua työsuhteessa, jotta viisumi voitaisiin myöntää kausityön perusteella. Tämä selkeyttäisi sekä marjanpoimijoiden että luonnonmarjanpoimijoita työllistävien yritysten asemaa.

Lisätietoja:

  • Jussi Tanner, konsulipäällikkö, puh. 050 411 0340
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Ministry for Foreign Affairs granted an authorisation for Russian fertiliser cargo stopped at Port of Kotka23.3.2023 15:53:45 EET | Press release

On 9 March, the National Enforcement Authority Finland imposed interim measures to freeze a shipment of fertilisers, loaded on board at the Port of Kotka. The fertilizers were suspected of being under control of a person listed in the EU sanctions against Russia. An investigation, carried out in cooperation among authorities, confirmed the link between the shipment of fertilisers and a sanctioned individual.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme