Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Marraskuun työllisyyskatsaus: Työttömyys on laskussa ja samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrä on lähes tuplaantunut viime vuoteen verrattuna (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli marraskuun lopussa yhteensä 6 465 työtöntä työnhakijaa. Se on 3 618 (- 35,9 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli marraskuussa 136 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on manner-Suomen alhaisin (5,7 %). Koko maassa vastaava osuus on 9,6 %. Lokakuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,1 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella ja 0,2 prosenttiyksikköä koko maassa. Marraskuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 459 eli 2 297 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin (- 83,3 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Työttömyys pieneni kaikissa ikäryhmissä ja seutukunnissa

Työttömien työnhakijoiden määrä väheni kaikissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnissa ja ikäryhmissä. Työttömyys pieneni Vaasan seudulla 2 437 henkilöllä (- 44 %), Kokkolan seutukunnassa 308 henkilöllä (- 14 %) ja Pietarsaaren seudulla 670 henkilöllä (- 43 %). Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnista alhaisin työttömyysaste oli Suupohjan rannikkoseudulla, 3,7 %.

Työttömien työnhakijoiden määrä pienentyi kaikissa ikäryhmissä. Eniten vähennystä oli 40–44-vuotiaiden ikäryhmässä, 513 henkilöä vuotta aiempaan nähden (­ 43,0 %). Marraskuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 742, mikä on 428 vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan ja 42 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Työttömien määrä pieneni 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä 394 henkilöllä vuoden takaisesta 688:aan työttömään. Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 2 550 eli 1 087 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin (39 % kaikista työttömistä työnhakijoista). 60–64-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten työttömiä työnhakijoita eli kaikkiaan 1 056 työtöntä.

- Työllisyyden suhteen voimme iloita ELY-keskusalueemme pienestä työttömyysprosentista. Alueellamme on kuntia, joissa on käytännössä täystyöllisyys. Keskimäärin Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa ovat saavuttamaan huomattavasti maan keskiarvoa alemman työttömyyden. Kolikon kääntöpuoli on kuitenkin se, että osaavasta työvoimasta on pulaa niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Vielä työttömyyttäkin huolestuttavampi ilmiö on se, että liian suuri joukko työikäisiä on kokonaan työvoiman ulkopuolella, ylijohtaja Timo Saari sanoo Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Pitkäaikaistyöttömyys on kuitenkin lisääntynyt viime vuoteen verrattuna, mutta kasvu on hidastumassa. Marraskuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 246, mikä on 54 enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 84 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 1 077, mikä on 185 enemmän kuin vuosi sitten.

- Maassamme suunnitellaan tehotoimia työllisyysasteen nostoon. Niitä ovat mm. koulutuspaikkojen alueellinen ja määrällinen tarkastelu sekä koulutushankinnat. Myös oppisopimuskoulutukseen ja palkkatukeen suunnitellaan muutoksia. Työperäisen maahanmuuton sujuvoittaminen ja työvoiman maan sisäisen liikkuvuuden lisääminen ovat niin ikään agendalla. Kaikissa näissä suunnitelmissa Pohjanmaan ELY-keskus ja TE-toimisto ovat toimineet aktiivisesti. Yhteistyö alueen yritysten, oppilaitosten ja muiden viranomaisten kanssa on hioutunut entistäkin sujuvammaksi, hän lisää.

Uusia avoimia työpaikkoja runsaasti tarjolla

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjanmaan TE-toimistoon marraskuun aikana 2 897, mikä on 1 375 enemmän (+ 90,3 %) kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Marraskuun aikana avoinna oli yhteensä 5 244 työpaikkaa, mikä oli 2 325 paikkaa (+ 79,7 %) enemmän kuin vuosi sitten. Uudet avoimet työpaikat lisääntyivät vuotta aikaisempaan verrattuna lähes kaikissa ammattiryhmissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Pohjanmaan ELY-keskus julkaisee alueen työllisyyskatsauksen kuukausittain. Työllisyyskatsauksen tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon. Työnvälitystilasto kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen työnhakija-asiakkaista, työnantajien TE-toimistoihin ilmoittamista avoimista työpaikoista ja työvoimapoliittisista toimenpiteistä. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee koko maata koskevan työllisyyskatsauksen, ja ELY-keskukset laativat alueelliset työllisyyskatsaukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikten för november månad: Arbetslösheten minskar och samtidigt har antalet lediga arbetsplatser nästan fördubblats jämfört med förra året (Österbotten, Mellersta Österbotten)21.12.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av november sammanlagt 6 465 arbetslösa arbetssökande. Det är 3 618 (- 35,9 %) färre än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i november 136 färre än under föregående månad. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är den lägsta i Fastlandsfinland (5,7 %). Motsvarande andel i hela landet är 9,6 %. Jämfört med oktober månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,1 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och i hela landet med 0,2 procentenheter. I slutet av november var antalet heltidspermitterade 459 dvs. 2 297 färre än för ett år sedan (- 83,3 %). Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Sysselsättningsöversikt för oktober: Antalet arbetslösa arbetssökande minskade i alla kommuner inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten)23.11.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Antalet arbetslösa arbetssökande minskade i oktober i alla ekonomiska regioner inom området för NTM-centralen i Österbotten. Vid Österbottens arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av oktober 6 601 arbetslösa arbetssökande, vilket är 3 390 färre än för ett år sedan. När man jämför antalet arbetslösa med året innan, minskade antalet arbetslösa kvantitativt sett mest i Vasa, Korsholm och Jakobstad. Den lägsta arbetslöshetsgraden inom området för NTM-centralen i Österbotten fanns i Larsmo kommun, där andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften var 1,6 %. Arbetslöshetsgraden i Vasa var 7,5 % och i Jakobstad 6,3 %. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften var störst i Karleby (7,8 %). Totalt sett hade arbetslösheten minskat inom området för NTM-centralen i Österbotten med 33,9 % jämfört med förra året. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland (5,8 %).

Lokakuun työllisyyskatsaus: Työttömien työnhakijoiden määrä pienentyi kaikissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen kunnissa (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)23.11.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Työttömien työnhakijoiden määrä pienentyi kaikissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnissa lokakuussa. Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun lopussa 6 601 työtöntä työnhakijaa, mikä on 3 390 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Viime vuoteen verrattuna määrällisesti eniten työttömien määrä vähentyi Vaasassa, Mustasaaressa ja Pietarsaaressa. Pohjanmaan ELY- keskusalueen seutukunnista alhaisin työttömyysaste oli Luodon kunnassa, jossa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 1,6 %. Vaasan työttömyysaste oli 7,5 % ja Pietarsaaren 6,3 %. Suurin työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kokkolassa (7,8 %). Kaiken kaikkiaan Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella työttömyys pienentyi 33,9 % vuodentakaisesta. Pohjanmaan ELY-­keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on manner­-Suomen alhaisin (5,8 %).

Österbottens NTM-centrals intressentgrupper är nöjda med verksamheten och effektiviteten inom området (Österbotten, Mellersta Österbotten)17.11.2021 13:10:00 EET | Tiedote

Resultaten av undersökningen av intressentgrupper som genomförs med två års mellanrum visar att intressentgrupper upplever samarbetet med NTM-centralen som viktigt, resultatet på skalan 1-5 är så bra som 4,48. Under sina nästan elva verksamhetsår har NTM-centralerna också blivit bekanta för intressentgrupperna inom området. NTM-centralerna upplevs vara sakkunniga, de har samarbetsförmåga och de är en partner som är lätt att nå.

Pohjanmaan ELY-keskuksen sidosryhmät tyytyväisiä toimintaan ja vaikuttavuuteen alueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)17.11.2021 13:05:00 EET | Tiedote

Kahden vuoden välein toteuttavan sidosryhmätutkimuksen tulokset osoittavat, että sidosryhmät kokevat ELY-keskuksen kanssa tehdyn yhteistyön tärkeäksi ollen asteikolla 1–5 peräti 4,48. Lähes yhdentoista toimintavuotensa aikana ELY-keskukset ovat tulleet myös alueensa sidosryhmille tutuiksi. ELY-keskukset koetaan asiantuntevaksi, yhteistyökykyiseksi ja helposti lähestyttäväksi kumppaniksi.

Sysselsättningsöversikten för september månad: andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland (Österbotten, Mellersta Österbotten)26.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av september sammanlagt 6 809 arbetslösa arbetssökande. Det är 2 985 (- 30,5 %) färre än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i september 581 färre än under föregående månad. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten var den lägsta i Fastlandsfinland (6,0 %) tillsammans med NTM-centralen i Södra Österbotten. Motsvarande andel i hela landet var 10,1 %. Jämfört med augusti månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,5 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och i hela landet med 0,6 procentenheter. I slutet av september var antalet heltidspermitterade 432 dvs. 2 092 färre än för ett år sedan (- 82,9 %). Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme