
Maskien käyttö vaikeuttaa kuulovammaisten työelämää ja opiskelua
Kuuloliitto korostaa, että maskeilla on merkittävä vaikutus kuulovammaisten työelämään. Maskit peittävät suun liikkeet, jolloin puheesta selvän saaminen hankaloituu. Osa kyselyyn vastanneista työikäisistä kertoi joutuneensa maskeista johtuvien kommunikaatiovaikeuksien ja lisääntyneen uupumuksen takia sairauslomalle:
”Olen sairaslomalla työstäni, koska asiakaspalvelussa en kuule asiakkaiden puhetta.”
”Työnteko vaikeutuu. Mieliala laskee.”
Usea koki jatkuvan pinnistelyn työtehtävien suorittamisessa uhkaavan toimintakykyä. Eräs työikäinen toi esiin kokemuksensa siitä, että jos maskisuositus jatkuu, hänen on vaihdettava työpaikkaa:
”Asiakaspalvelutyössä pleksin takana säädän kuulolaitetta normaalia kovemmalle. Silti olen miettinyt, että jos tämä maskihomma jatkuu vielä kuukausia, niin joudun miettimään työnvaihtoa. Tosi stressaavaa yrittää päivittäin kuulla, kun normisti pärjään hyvin.”
Työelämävaikeuksien lisäksi kyselyyn vastanneet kertoivat kohdanneensa vaikeuksia opiskelussa. Kuulovammaisten oppilaiden opetuksen seuraaminen on vaikeutunut, kun sekä opettajalla että muilla oppilailla on kasvomaskit. Pahimmillaan opinnot eivät etene suunnitellussa aikataulussa.
Maskisuosituksen poistuessa on yhä mahdollista, että esimerkiksi asiakaspalvelupisteissä käytetään maskia. Tällöin läpinäkyvä, ns. ikkunallinen kasvomaski, on yksi vaihtoehto helpottaa kommunikaatiota. Toinen vaihtoehto on käyttää visiiriä. Viestinnän sujuvuutta voidaan tehostaa myös muilla keinoin.
– Oleellista on puhua selkeästi ja huolehtia asiointitilanteen rauhallisuudesta. Tarvittaessa voi hyödyntää kirjallisia välineitä tai älypuhelinten puheentunnistustekniikkaa, muistuttaa Kuuloliiton toiminnanjohtaja, Sanna Kaijanen.
Keväällä 2021 toteutetussa kyselyssä selvitettiin, ovatko vastaajat kokeneet vaikeuksia kasvomaskien takia. Kyselyyn vastasi yhteensä 337 henkilöä. Heistä 99 prosenttia oli kohdannut tilanteita, joissa puheesta selvän saaminen oli vaikeutunut. Vastausten perusteella kasvomaskiaika syrjäyttää kuulovammaisia yhteiskunnasta. Suomessa on arviolta noin 800 000 henkilöä, joilla on jonkinasteinen kuulonalenema. Yli 100 000 suomalaisella on kuulokoje ja/tai sisäkorvaistute. Kuulonkuntoutuksesta hyötyisi noin 300 000 suomalaista. Ikäkuulo on yleisin kuulonalenemien aiheuttaja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toiminnanjohtaja Sanna Kaijanen
p. 040 5081716
sanna.kaijanen@kuuloliitto.fi
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kuuloliitto ry
Kuuloliiton Herkällä korvalla -palkinto Laatukuuluu Oy:lle29.10.2022 09:55:21 EEST | Tiedote
Kuuloliiton vuoden 2022 Herkällä korvalla -esteettömyyspalkinto on myönnetty Laatukuuluu Oy:lle, joka tarjoaa induktiosilmukoiden asennus- ja suunnittelupalveluja.
Korvien soiminen vaivaa monia - Kuuloliiton kampanja tuo toivoa tinnitukseen10.10.2022 09:21:25 EEST | Tiedote
Tinnituksen yleisyydestä huolimatta siihen liitetään yhä monia virheellisiä uskomuksia, kuten ettei sille voida tehdä mitään. Kuuloliiton Toivoa tinnitukseen -kampanja murtaa näitä käsityksiä ja tuo toivoa tinnituksen kanssa eläville.
Helppo kuulla -viikko haastaa kehittämään kuunteluympäristöjä15.5.2022 00:01:00 EEST | Tiedote
Kuunteluympäristöjen toimimattomuus estää tällä hetkellä kuulovammaisia henkilöitä osallistumasta täysipainoisesti yhteiskunnan eri toimintoihin. Laeista ja asetuksista huolimatta kuulovammaisille soveltuvat äänensiirtojärjestelmät ovat edelleen liian harvinaisia. Kuuloliiton Helppo kuulla -teemaviikko (16.5–20.5.) korostaa esteettömän kuunteluympäristön tärkeyttä kuulovammaisille. Osana teemaviikkoa Kuuloliitto käynnistää Herkällä korvalla -palkinnon haun.
Kuulonkuntoutukseen panostaminen tukee muistia3.3.2022 06:00:00 EET | Tiedote
Kuuloliitto haluaa Kansainvälisenä Kuulopäivänä 3.3. korostaa oikea-aikaisen kuulon kuntoutuksen tärkeyttä ikääntyneen muistin ja tiedonkäsittelyn tukemisessa. Kuulonalenema on ikääntyneillä yleistä ja hoitamattomana sen on osoitettu olevan yksi muistisairauksien riskitekijöistä. Ikääntyneiden oikea-aikaisellakuulonkuntoutuksella on toimintakyvyn tukemisen ohella iso merkitys myös kansantaloudellisesti. Muistisairauksien hinnaksi on arvioitu Suomessa useita miljardeja.
Tekstitysbarometri: Kotimaisten tv-ohjelmien tekstityksessä parantamisen varaa27.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote
Kyselytutkimuksella selvitettiin, kuinka katsojat kokevat kotimaisten tv-ohjelmien ja suoratoistopalvelujen tekstityksen. Selvisi, että tekstityksen laadussa on yhä parantamisen varaa. Monia kotimaisia tv-ohjelmia ei tekstitetä lainkaan, Ylen ohjelmatarjontaa lukuun ottamatta. Tämä rajaa erityisesti kuulovammaisen katsojan valinnanvapautta. Parhaimmillaan kotimainen tv-tekstitys palvelee monia eri käyttäjäryhmiä.