Skills Finland ry

Mästare-tävlingen öppnar dörrar till arbetslivet även för dem som behöver särskilt stöd

Dela
Antalet MästarePLUS-grenar ökar till fem grenar i årets finska mästerskapstävling i yrkesskicklighet under Mästare2023-evenemanget. Mästare2023 ordnas i år i Hagalunds idrottspark i Esbo 8–11.5.2023.
Bild: Skills Finland / Miikka Järvenpää
Bild: Skills Finland / Miikka Järvenpää

MästarePLUS-grenarna är restaurang- och cateringtjänster, fastighetsskötsel, affärsverksamhet, rengöringsservice och logistik.Grenarna riktar sig till personer som antingen har behov av krävande eller särskilt stöd. Man strävar efter att göra tävlingsuppgifterna inom grenarna så tydliga som möjligt och tävlingstiden är kortare. De som deltar i MästarePLUS-grenarna får mer stöd, men tävlingsuppgifterna siktar ändå på målen för examen och arbetslivet.

– I Mästare vill vi erbjuda alla en möjlighet att delta i tävlingen. Mästare är en utmärkt plats att visa för arbetslivet att studerande som behöver särskilt stöd är topproffs inom sina branscher, säger Skills Finlands tävlingskoordinator för särskilt stöd Petri Hämäläinen.

I MästarePLUS-grenarna deltar sammanlagt 35 tävlande från flera olika yrkesinstitut. Tävlingarna är en utmärkt möjlighet för deltagarna att visa sitt kunnande för det finländska arbetslivet.

– Att delta i tävlingen är en resa där många upplever att de växer mot proffsighet på sin personliga väg. Mästare-tävlingarna som ordnas varje år påminner det finländska samhället om att vi också i Finland har en enorm mängd kompetens som kan utnyttjas för arbetslivets behov. Man måste också komma ihåg alla som inte tävlar på det egentliga evenemanget men väntar på att få komma ut i arbetslivet, berättar Anu Kilkku, utbildningschef vid Yrkesinstitutet Live.

Yrkesinstitutet Live ansvarar för genomförandet av MästarePLUS-grenarna på Mästare2023-evenemanget. Kilkku hoppas att antalet PLUS-grenar kommer att öka i framtiden, eftersom det är ett utmärkt sätt att synliggöra kompetensen hos dem som behöver särskilt stöd.

– Ungefär var åttonde ungdom i Finland behöver idag särskilt stöd. Det innebär också att PLUS-grenarna får allt större betydelse i tävlingsverksamheten, konstaterar Kilkku.

Nyckelord

Kontakter

Anu Kilkku
utbildningschef, Live-stiftelsen
040 482 2606
Anu.Kilkku@inlive.fi


Thomas Vasenius
Tävlingschef, Mästare2023 Esbo
thomas.vasenius@omnia.fi
043 824 4169


Petri Hörkkö
Mästare-chef, Skills Finland
petri.horkko@skillsfinland.fi
050 523 9696

Bilder

Bild: Skills Finland / Miikka Järvenpää
Bild: Skills Finland / Miikka Järvenpää
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Yrkesutbildningens storevenemang Mästare2023 Esbo

I FM-finalen i yrkesskicklighet tävlar cirka 350 studerande från olika yrkesområden. Det finns 47 grenar och av dem är fem MästarePLUS-grenar avsedda för studerande som behöver särskilt stöd. Finalisterna gallrades ut bland 1646 semifinalister. Utöver tävlingsgrenarna visas aktuella teman i yrkesuppvisningarna: drönarflygning, framtidens matteknologi och väggmålning (mural).

I samband med Mästare2023-evenemanget tävlar man dessutom i Mästare9-tävlingen för högstadieelever, i vars uttagningar nästan 12 000 högstadieelever deltog. I finalen deltar 36 lag på tre personer.

Huvudansvarig arrangör är Esboregionens utbildningssamkommun Omnia. Yrkesinstitutet Live är samarbetspartner i anordnandet av MästarePLUS-grenarna. Evenemangets bakgrundsorganisation är Skills Finland ry.

Mästare2023 är ett öppet avgiftsfritt tillfälle för alla att bekanta sig med finländsk toppkompetens. Evenemangets centrala teman är en hållbar framtid, internationalism och kulturell mångfald samt betydelsen av yrkeskompetens i det finländska samhället.

Till tävlingarna i Esbo åker man med kompetens och yrkesstolthet – evenemangets officiella slogan och hashtag är #VarPro.

Följ Skills Finland ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skills Finland ry

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum